SAVETI U PROCESU ODVIKAVANJA OD PUŠENJA

NOVA VRSTA PODRŠKE ZA PUŠAČE

Verovatno je svaki pušač bar jednom doneo odluku da od Nove godine prestaje da puši. Ispostavlja se, međutim, da je to lako odlučiti, ali mnogo teže sprovesti u delo. Koliko je podrška važna, govori i podatak da preko  odsto pušača želi da ostavi cigarete, dok svega tri odsto zapravo uspeju u tome sami.

Kada se pušač odluči da ostavi cigarete, put koji se pred njim nalazi nije nimalo lak. Većina pušača ne zna kako ili nije dovoljno motivisana da ostavi cigarete zbog zavisnosti koje izaziva nikotin. Pored volje, koja je okidač tog procesa, podrška okoline i primena adekvatne terapije su podjednako važni. 

„Prestanak pušenja je proces, a ne jedan događaj. Svaki pušač je osoba za sebe, s individualnim karakteristikama. Zbog toga je individualni pristup u procesu odvikavanja od pušenja izuzetno važan i daje najbolje rezultate. Pored toga, istraživanja pokazuju da oni koji žele da ostave duvan navode da im je u tom procesu najvažnija stručna pomoć, ali i upotreba različitih, odnosno odgovarajućih medikamenata. Upravo zbog tih potreba kreirana je nova vrsta podrške za pušače koja će im dati mogućnost da pri odvikavanju dobiju sve potrebne elemente koji će ih dovesti do željenog cilja”, izjavila je dr Ika Pešić sa Klinike za pulmologiju KCS i član Komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja povodom početka programa odvikavanja od pušenja „Ugasi.je”.

Tokom trajanja programa pušači će u lancu od 137 BENU apoteka na raspolaganju imati kako stručnu pomoć, tako i supstitucionu nikotinsku terapiju koja se u preko 100 studija pokazala kao najefikasnija u procesu oslobađanja od ove vrste zavisnosti.

„Volja za promenom je ključna. Česti su primeri da ljudi koji prolaze kroz stresne situacije ne razmišljaju o tome da u tom periodu ostave i cigarete jer su uvereni da ih u teškim trenucima pušenje smiruje i opušta. S obzirom na to da takve situacije sa sobom nose neku vrstu promena, one same po sebi predstavljaju dobar trenutak za ostavljanje cigareta jer promene vuku jedna drugu. Takođe, zlatno pravilo zavisnosti jeste da proces prestanka pušenja započnemo sa planom ‘samo danas neću pušiti’, tako što ćemo to sebi obećati kada se ujutru probudimo. Svaki dan bez cigareta je veliki uspeh”, objasnila je psiholog Dragana Deh i dodala da svaki pušač kada razmišlja o oslobađanju od pušačke zavisnosti sebi treba da postavi tri pitanja: Da li zaista hoću da ostavim cigarete ili neću? Zašto želim da ostavim cigarete? Šta imam od toga, šta dobijam time, da li će mi ta promena doneti nešto bolje u odnosu na ovo što sada imam?”

U procesu odvikavanja od pušenja za 24 sata organizam oslobodi ugljen-monoksid, a nivo kiseonika raste. Potrebna su 72 sata da se veći deo nikotina eliminiše iz tečnih tkiva u telu. Za sedam dana se vraćaju čulo mirisa i ukusa, a za 12 nedelja pluća polako ponovo mogu sama da se prečišćavaju.