BELHOSPICE I BENU ZAJEDNO NA HUMANOM ZADATKU

PRVI HOSPIS DNEVNI CENTAR U SRBIJI

Na svečanoj ceremoniji, održanoj početkom juna u Malom Mokrom Lugu, zvanično su započeli radovi na renoviranju objekta u kome će početkom septembra biti otvoren prvi hospis dnevni centar u Srbiji.

Pored postojeće usluge zbrinjavanja onkoloških pacijenata u odmaklim fazama bolesti i članova porodica u kućnim uslovima, projekat prvog hospis dnevnog centra obezbediće uslove da BELhospice unapredi kvalitet života za najmanje 60 pacijenata i 120 članova porodica, a na dnevnom nivou pruži besplatne usluge boravaka za 20 onkoloških pacijenata.

U kvalitetno palijativno zbrinjavanje koje će pružati BELhospice tim sastavljen od lekara, medicinskih sestara, negovateljica, socijalnih radnika, psihologa i duhovnika, uključiće se i veliki broj volontera, a obezbediće se i besplatne usluge prevoza i hrane za pacijente u hospis dnevnom centru u periodu od osam meseci.

Pored podrške, projekat predviđa i licenciranje usluge Dnevnog centra, unapređenje međusektorske saradnje i koordinaciju potreba pacijenata sa zdravstvenim i socijalnim institucijama i lokalnom upravom. BELhospice će, zajedno sa predstavnicima institucija sistema, raditi na unapređenju palijativnog zbrinjavanja, kako bi kroz zajedničku saradnju u budućnosti implementirali i uslugu stacionarnog smeštanja i unapredili socio-zdravstvene usluge u skladu sa potrebama onkoloških pacijenata ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima Srbije.

Direktorka BELhospice Vera Madžgalj rekla je da je otvaranje prvog BELhospice dnevnog centra projekat na koji se dugo čekalo, a koji predstavlja solidarnost individualnih članova zajednice, predstavnika korporativnog sektora, više od 150 volontera i ljudi koji brinu o onima kojima je pomoć neophodna.

BENU apoteka već nekoliko godina podržava rad BELhospice centra kroz BELhospice trkački tim na BG maratonu, kao i kroz donatorske kutije postavljene u svim objektima BENU apoteke širom Srbije. Za više od godinu dana, zahvaljujući donacijama velikog broja pojedinaca, sakupljeno je preko 1.000.000 dinara. Ovaj iznos omogućio je ne samo neometan rad BELhospice tima na besplatnom palijativnom zbrinjavanju onkoloških pacijenata, već i značajno doprineo projektu prvog hospis dnevnog centra u Srbiji.