Podsećanje i opomena

Svetski dan zaštite životne sredine

Ove godine je 5. jun – Dan zaštite životne sredine – posvećen očuvanju biodiverziteta. Prethodnih meseci, tokom epidemije korona virusa, štiteći sopstveni život, pružili smo šansu biljnim i životinjskim vrstama da odahnu. Na nama je da očuvamo raznovrsnost i bogatstvo biodiverziteta.

Hrana koju jedemo, vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i klima koja čini našu planetu pogodnom za život, blagodeti su prirode koja nas okružuje. Međutim, toga nismo svesni. 

Кao direktna posledica čovekove aktivnosti: seče šuma, eksploatacije rudnih nalazišta, zagađenja vodnih resursa, klimatskih promena i krivolova, svake godine nestaju pojedine biljne i životinjske vrste. Ukoliko nestanu biljke i životinje, neće biti ni ljudi. 

Upravo je to poruka Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija koji je 5. jun – Dan zaštite životne sredine, ove godine posvetio očuvanju biodiverziteta. U središtu pažnje biće Kolumbija, koja je proglašena „megadiverzitetom” jer je na njenom području čak deset odsto biološke razolikosti planete, među kojima su i endemske vrste. Kolumbija se ističe po raznolikosti vrsta ptica i orhideja, leptira, slatkovodnih riba i vodozemaca.

Čuvari prirode

Snimci iz različitih delova sveta i iz svemira svedoče da se proteklih meseci, tokom izolacije stanovništva zbog virusa korona, priroda regeneriše. Štiteći sopstveni život, pružili smo šansu biljnim i životinjskim vrstama da odahnu.

Na severu Indije, stanovnici Pendžaba mogu da vide Himalaje sa udaljenosti od 200 kilometara. U predgrađu Londona jeleni se baškare po ulicama, u Čileu pume su se spustile sa Andskih planina. U Hong Kongu i Pekingu vazduh je čist, nema smoga. Kanali u Veneciji su prvi put nakon pola veka bistri i u njima ima riba. Na mnogim morskim obalama pojavili su se delfini. Evropska svemirska agencija saopštila da je u pojedinim zemljama zagađenje smanjeno za 50 odsto.

Zaboravili smo kako je lepa planeta na kojoj živimo, kako je čaroban i neponovljiv svet prirode koji nas okružuje. Ovo nam je bilo podsećanje, ali i opomena. Mi smo deo bogatog diverziteta prirode, na nama je da ga očuvamo. I to ne samo 5. juna, već svakog dana. 

Slavimo prirodu štiteći je

Svetski dan životne sredine ustanovljen je na prvoj Кonferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine i odredila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Deklaraciju je tada potpisalo 113 država sveta. Prema nekim izvorima, ovaj predlog dala je SFR Jugoslavija. Danas se ovaj značajan ekološki dan obeležava u više od 140 zemalja sveta brojnim aktivnostima čiji je cilj preispitivanje našeg odnosa sa prirodom. Mnogo je tema za razmišljanje i delovanje, od zagađenja mora, podizanja svesti o globalnom zagrevanju, do uništavanja šuma. Osnovna poruka je da se probudimo i sačuvamo svet za potomke, jer smo mi ti koji nosimo odgovornost za opstanak planete.

Suzana Stamenković