Planiranje trudnoće – prečicom do začeća

PLANIRANJE TRUDNOĆE – PREČICOM DO ZAČEĆA

Briga o potomstvu ne započinje tek onda kada se beba rodi, već mnogo ranije, pre njenog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Nedostatak kretanja, loša ishrana i nezdrav stil života kod žena u reproduktivnom periodu povećavaju mogućnost da se razvije gojaznost, gestacijski dijabetes, povišen krvni pritisak i sindrom policističnih jajnika

  • BLOG Brinemo o vama
  • Trudnoća
  • Bebe i deca

Izabrani lekar, ginekolog i stomatolog

Da bi trudnoća protekla bez problema, potrebno je voditi računa o više stvari. Pre svega, treba proveriti trenutno zdravstveno stanje. Izabrani lekar otkriće eventualni zdravstveni problem koji treba otkloniti ili pratiti za vreme trudnoće. Ukoliko postoji terapija za postojeću hroničnu bolest, lekar će proceniti da li je ona bezbedna u toku trudnoće, kao i da li utiče na mogućnost začeća. Neki lekovi mogu otežati taj proces i zato je važno posavetovati se na vreme. Ukoliko u porodici postoji istorija naslednih bolesti (cistična fibroza, anemija srpastih ćelija, mišićna distrofija), poželjno je uraditi specifična testiranja kako bi se procenio rizik za njihov nastanak kod bebe.

Trudnoća u velikoj meri utiče na stanje desni i zuba, pa je poseta stomatologu pre nego što dođe do trudnoće veoma važna. Svaki problem sa desnima i zubima treba rešiti pre trudnoće jer se u drugom stanju situacija može rapidno pogoršati, a lečenje je tada otežano.

Planiranje trudnoće uključuje uobičajeni ginekološki pregled, eventualne dodatne analize i rešavanje problema, ukoliko ga ima. Praćenje ovulacije je od koristi svima onima koji već neko vreme bezuspešno pokušavaju da se ostvare u ulozi roditelja.

Kako prepoznati ovulaciju?

Začeće će biti olakšano uz vođenje evidencije i praćenje menstrualnog ciklusa. Ovulacija se dešava najčešće na sredini ciklusa, ali to nije uvek slučaj. Ciklus ne traje isto kod svakoga i menja se čak i iz meseca u mesec, što može dovesti do zabune. Jedan od znakova ovulacije je pojačan cervikalni sekret koji postaje gust, lepljiv i proziran. Ovulaciju je moguće utvrditi analizom LH (lutenizirajući hormon) koji se može raditi iz krvi ili iz urina (štapići za utvrđivanje ovulacije). Tu su i folikulometrija (kratkotrajni ultrazvučni pregled), kao i test pljuvačke (merenje estrogena u pljuvački). Prednost ovog testa je niska cena, ali je mana to što je manje pouzdan.

Potrebne analize

Analize krvi pokazaće da li su svi parametri u granici ili postoje neka odstupanja. Hemoglobin, hematokrit i gvožđe mogu ukazati na eventualnu anemiju. Test na toksoplazmu treba raditi ukoliko imate mačku, jedete sirovo ili nedovoljno pečeno meso ili pijete nepasterizovano mleko. Ispitivanje hormona štitne žlezde pomoći će da se spreče oštećenja ploda koja mogu biti povezana sa nedostatkom tih hormona. 

Izuzetno je važno utvrditi Rh faktor kod oba partnera. U pojedinim slučajevima, nepodudaranje može dovesti do toga da majčino telo odbaci fetus. Ovo se uspešno sprečava redovnim praćenjem nivoa majčinih antitela putem određenih analiza krvi.

Životne navike

Umereno vežbanje, zdrava ishrana i kontrola telesne težine olakšaće funkcionisanje u trudnoći. Poželjno je smanjiti unos kofeina. Stručnjaci smatraju da dve šoljice kafe ne predstavljaju problem, ali da veće količine mogu uticati na plodnost. Izbegavajte preterano konzumiranje alkohola jer utiče na plodnost, poremećaj menstrualnog ciklusa i pokretljivost spermatozoida. 

Ako planirate trudnoću, izbegavajte izlaganje opasnim hemikalijama koje predstavljaju potencijalnu opasnost za ćelije pre začeća. Pojedini poslovi (medicina, stomatologija, poljoprivreda, frizerski saloni) nose veći rizik jer podrazumevaju korišćenje određenih supstanci koje mogu loše uticati na zdravlje.

U trudnoći treba izbegavati izlaganje zračenju. Lekar će proceniti da li je i u kojim situacijama neophodno napraviti rendgenski snimak.

Suplementacija 

Sa suplementacijom treba započeti još pre trudnoće. Ovo se posebno odnosi na folnu kiselinu, koja smanjuje pojavu oštećenja neurale cevi. Folna kiselina se savetuje u dozi od 400 µg, a na tržištu se mogu naći i biološki aktivni folati koji imaju još bolju iskoristljivost. Ovo je posebno važno za žene koje su koristile kontraceptive i koje su na terapiji antiepilepticima. Takođe se savetuje primena vitamina B6. Neke studije ukazuju da svakodnevni unos tog vitamina smanjuje mučninu i povraćanje na početku trudnoće. Preporučuje se i upotreba cinka, u dozi od 15 mg kod oba partnera jer može uticati na povećanje plodnosti. Suplementacija probioticima može imati povoljne efekte na više aspekta u trudnoći. Korisna je za regulisanje crevne mikroflore, jačanje imunog sistema i  tretman urogenitalnih infekcija. 

Brojne prenatalne formulacije, tj. prenatalni suplementi osmišljeni su za potrebe buduće mame i sadrže pažljivo izbalansiran odnos sastojaka neophodnih za rast i razvoj bebe. 

Aleract tablete su proizvod na bazi alfa-lipoinske kiseline, magnezijuma i vitamina B6. Koriste se za prevenciju spontanog pobačaja i prevremenog porođaja, kao i za održavanje stabilnog stanja materice tokom trudnoće. Sprečavaju kontrakcije uterusa i prevremenu dilataciju grlića, a pogodne su za održavanje trudnoće nakon tokolize i kao priprema za invanzivne procedure prenatalne dijagnostike. 

Femibion 2 sadrži folnu kiselinu, metafolin (aktivni oblik folne kiseline koju organizam može odmah da koristi), DHA (aktivan oblik omega 3 kiselina), 9 vitamina i jod. Namenjen je ženama od četvrtog meseca trudnoće do kraja perioda dojenja.

Premama Duo obiluje vitaminima, mineralima i omega - 3 masnim kiselinama, tako da zadovoljava povećane potrebe organizma u svim fazama trudnoće.

Sve navedene, kao i mnoge druge proizvode koji će pomoći da trudnoća prođe u najboljem redu, pronaći ćete na benu.rs.

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Aleract tablete, 30 komada

1 550,00 RSD

Premama Duo, 30 kapsula + 30 tableta

1 900,00 RSD


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare