AUTIZAM

POŠTOVANJE, PRIHVATANJE, INKLUZIJA

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Pošto je autizam stanje koje traje čitavog života, deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom, te im je podrška potrebna tokom celog života.

Autizam je nekoliko puta učestaliji kod dečaka nego kod devojčica. Prema statistici, 1% populacije ima neki oblik poremećaja iz spektra autizma. Dijagnoza poremećaja iz autističnog spektra se postavlja na osnovu posmatranja ponašanja, tj. ukoliko su u ponašanju prisutna sledeća tri elementa:

Problemi u komunikaciji, što podrazumeva teškoće u razumevanju i usvajanju svih oblika komunikacije (izraza lica, gest, govor...).

Problemi u socijalnim odnosima koji podrazumevaju poteškoće u uspostavljanju sa drugim ljudima i nemogućnosti zahtevima sredine...

Ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči i interesovanja i kroz težnju na istovetnost i otporu prema promenama.

Danas, mnogi ljudi imaju svest o autizmu, ali vrlo malo njih zapravo zna šta znači živeti sa autizmom. Jedna od najvećih prepreka sa kojima se suočavaju osobe sa poremećajem iz autističnog spektra ukazuje na diskriminaciju sa kojom se suočavaju. Često potiče od nedostatka razumevanja šta stvarno znači biti osoba sa autizmom. Prepreke u stavovima, stereotipi i predrasude otežavaju aktivno učešće osoba sa autizmom u društvu. Razumevanje osoba sa autizmom i njihovih potreba je važan korak ka inkluzivnom društvu.

Osobe sa autizmom poseduju mnoge veštine i talente, ključ je znati kako to iskoristiti i omogućiti osobama sa autizmom da iskažu svoj puni potencijal. Cilj informisanja o problemu autizma je prevashodno težnja da se široj zajednici približi i pojasni postojanje autizma u našoj sredini, da se istaknu problemi koji ga prate, da se animiraju građani i povežu postojeći resursi lokalne zajednice, kako bi udruženim snagama pomogli osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Autizam može da pogodi bilo koju porodicu, bez obzira na etničku i socijalnu pripadnost. Nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju njegovog ili njenog nezavisnog života, u meri u kojoj je to moguće. Razvoj njihovih jedinstvenih potencijala, zavisi više od pristupačnosti primerenih, ranih, obimnih i doživotnih mera podrške nego od stepena njihovih ograničenja.

SAVEZ AUTIZAM SRBIJA

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom osnovan je 1977. godine u cilju zaštite i ostvarivanja prava osoba sa autizmom i njihovih porodica. Upravni odbor i Skupštinu  Saveza čine roditelji iz cele Srbije. Deo Saveza je i stručni tim koji ima savetodavnu ulogu. Od 2007. godine Savez Autizam Srbija je član organizacije Autizam Evrope.

Misija Saveza je traženje sistemskih rešenja za ostvarivanje prava osoba sa autizmom na:

• adekvatnu dijagnostiku
• obrazovanje
• pravo na rad
• kvalitetnu zdravstvenu zaštitu
• socijalnu zaštitu
• pomoć njihovim porodicama

U okviru Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom postoje lokalna udruženja za autizam u: Novom  Sadu, Kruševcu, Šapcu, Čačku, Jagodini, Pančevu, Užicu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Novom Pazaru… mreža Udruženja se konstantno širi.

Savez Autizam Srbija bio je zajedno sa roditeljima inicijator i pokretač otvaranja mnogih dnevnih boravaka, zatim odeljenja za autizam pri osnovnim i srednjim školama, kako u Beogradu, tako i po ostalim gradovima u Srbiji.

CILJEVI SAVEZA

1. Formiranje Nacionalnog registra koji bi omogućio precizan uvid u broj osoba sa autizmom. To bi takođe olakšalo osobama sa autizmom ostvarivanje svih prava, a državi planiranje sredstava i resursa.
2. Donošenje Nacionalne strategije, od dijagnostike do starosti.
3. Poštovanje svih izglasanih zakona koji štite prava osoba sa autizmom.
4. Razvijanje servisa podrške, kao što su dnevni centri, asistent u porodici, predah, stanovanje uz podršku i njihova implementacija u sistem.
5. Adekvatno srednje obrazovanje, jer nema adekvatnih zanimanja za osobe sa autizmom, koja bi  se učila u srednjoj školi, pa je samim  tim i zapošljavanje nemoguće.
6. Veća edukovanost zdravstvenih radnika za lečenje bolesti koje nisu posledice autizma, kao što su bolesi iz oblasti kardiologije, neurologije, onkologije, ginekologije, itd.
7. Uključivanje pojedinaca i grupa direktno pogođenih autizmom, (roditelji i udruženja), u proces donošenja zakona, politika i odluka.

LIGHT IT UP BLUE

Prema Rezoluciji Ujedinjenih Nacija koja je doneta 18. decembra 2007. godine 2. April proglašen je za Svetski dan podizanja svesti o autizmu. Slogan ovogodišnje kampanje, čiji je pokretač organizacija Autizam Evrope, glasi POŠTOVANJE, PRIHVATANJE, INKLUZIJA

Već nekoliko godina unazad Savez Autizam Srbija podržava globalnu kampanju povodom svetskog dana podizanja svesti o autizmu pod nazivom „Light it up blue”. Toga dana su sve značajnije institucije u mnogim svetskim metropolama obojene u plavo, pa tako i u Beogradu. Prateći ovu kampanju grupa mladih osoba sa autizmom uz podršku profesionalnih muzičara snimila je video spot za numeru istog naziva „Light it up blue”, za koju je tekst napisao momak sa autizmom. Spot možete pogledati na sledećem linku - bit.ly/1pLvfA3.

Ovakve i slične akcije utiču na podizanje svesti o na viši, globalni nivo, i doprinose da osobe sa autizmom lakše nađu svoje mesto u društvu. To je put ka inkluzivnom društvu u kome će sa autizmom imati iste mogućnosti, kao i svi ostali članovi društva, bez obzira na različitost.

POVEŽITE SE

Savez Autizam Srbija
Gundulićev venac 38, Beograd
011/3392 683 011/3392 653
www.autizam.org.rs
www.facebook.com/autizamsrbija