VITAMIN SUNCA

VITAMIN SUNCA

VITAMIN D

Vitamin D ili kalciferol je antirahitični vitamin, koga često nazivaju i vitaminom Sunca, jer se stvara u telu tokom izlaganja Sunčevoj svetlosti.

  • BLOG Brinemo o vama

U koži se sintetiše iz provitamina u prisustvu UV zraka. Veoma male količine ovog vitamina su potrebne organizmu na dnevnom nivou, a odrasli ga nadoknađuju hranom ili izlaganjem suncu.

 

Koju ulogu u organizmu ima vitamin D?

Neophodan je za pravilan rast kostiju i zuba i za dobar rad mišića. Vitamin D igra važnu ulogu u slanju moždanih signala svim delovima tela i jača imunitet. Njegova primarna funkcija je održavanje ravnoteže kalcijuma i fosfata u plazmi.

 

Nedostatak ili višak vitamina D

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do demineralizacije kostiju koja se kod dece manifestuje kao rahitis, a kod odraslih kao osteomalacija. Hipervitaminoza ima simptome kao što su demineralizacija kostiju, umor, probavne smetnje, gubitak telesne težine, anemija, a nekad i depresija.

 

Koje su osobe posebno sklone deficitu vitamina D?  

Određene populacije izloženije su deficitu vitamina D:

  • sve trudnice i dojilje
  • bebe i deca do 5 godina
  • osobe starije od 65 godina
  • osobe koje su duže vreme u zatvorenom prostoru

U slučaju hroničnih terapija određenim lekovima, dolazi do smanjene apsorpcije vitamina D ili do njegove razgradnje, a samim tim i smanjene apsorpcije kalcijuma. Među njima su:

  • kortikosteroidni lekovi – deluju protivupalno,
  • lek holestiramin – za sniženje holesterola,
  • lek orlistat – za mršavljenje,
  • fenobarbiton i fenitoin – u terapiji epilepsije.

 

Koje namirnice sadrže vitamin D?

Puter, mleko, sir, džigerica, žumance, ljuska kakaoa, pečurke koje su neko vreme izložene suncu, masna riba kao što je losos, tuna, sardine, haringa, skuša, a takođe i riblje ulje – sve su to namirnice koje predstavljaju izvor vitamina D. Riblje ulje predstavlja izvor sa najvećom koncentracijom vitamina D i, za razliku od sintetskog vitamina D, u terapiji ribljim uljem nije zabeležena hipervitaminoza.

 

Vitamin D u borbi protiv bolesti

Američki naučnici su dokazali da omega 3 kiseline i vitamin D smanjuju nakupljanje plaka u mozgu, koji je jedan od vodećih uzročnika Alchajmerove bolesti.

Naučnici su, takođe, ustanovili da žene koje redovno uzimaju vitamin D, a naročito tokom menopauze, imaju čak 3 puta manji rizik od nastanka raka dojke.

Svakodnevno uzimanje vitamina D putem suplemenata smanjuje rizik od dijabetesa tipa 1 za čak 50%. Istraživanje je dokazalo da umanjuje rizik i od dijabetesa tipa 2, ukoliko se uzima u kombinaciji sa kalcijumom.


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare