Kada je dete spremno za odvikavanje od pelena?

KADA JE DETE SPREMNO ZA ODVIKAVANJE OD PELENA?

Iako izrađene od pristupačnih materijala, pelene spadaju u jednu od većih mesečnih stavki kada je u pitanju nega i higijena dece. Troše se na dnevnom nivou, i danju i noću, pa roditelji jedva dočekaju trenutak da dete sazri kako bi umesto pelena počelo da koristi nošu.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Novorođenče i beba
  • Bebe i deca
  • Malo dete

Odvikavanje od pelena je za neke mališane jednostavno i lako, a ima i onih kojima taj proces predstavlja problem. Sa odvikavanjem treba početi tek kada je dete dovoljno zrelo da može da kontroliše aktivnost svojih creva. Do tada, svaki pokušaj prisiljavanja, ucene ili podmićivanja biće osuđen na neuspeh. Imajući u vidu to da se svako razvija i napreduje svojim tempom, idealno vreme za skidanje pelena jednostavno ne postoji. Pa ipak, najveći broj dece je za to sposoban oko druge godine. (Pročitajte: Kada je beba spremna za prvu kašicu?)

Ukoliko u svom okruženju imate mnogo ljudi koji imaju decu sličnog uzrasta, možda ćete biti pod dodatnim pritiskom da ceo proces sprovedete što pre. Zapitkivanje da li je dete konačno počelo da koristi nošu stresno je i za mališana i za njegovu porodicu. Međutim, korišćenje pelena ne mora značiti da je dete razmaženo ili lenjo. Možda samo trenutno nema kapacitet da savlada novu veštinu. Kada bude zrelo, postići će cilj. Možda za mesec dana, a možda za pola godine. 

Kako znati da je dete dovoljno zrelo da koristi nošu?

Bebe i manja deca spontano obavljaju malu i veliku nuždu, ne povezujući je sa sopstvenom aktivnošću. Oni vide da je pelena puna, ali to ne povezuju sa radom sopstvenih stomačića. U nekom trenutku, dete počinje da uočava uzročno-posledičnu povezanost između tih stvari i zna da sadržaj pelene zavisi od njega. To, ipak, još uvek ne znači da je spremno za skidanje pelena. (Pročitajte: Kako sprečiti i sanirati pelenski ojed?)

Neophodno je da mališan nauči da prepozna signal da su bešika ili creva puna i da sedne na nošu pre nego što izvrši nuždu. Tek kada bude dovoljno zreo da to razume, moći će uspešno da savlada odvikavanje od pelena. Insistiranje da uradi nešto što ne može, u detetu može izazvati osećaj stida, bes i inat. Time se stvara kontraefekat i prolongira prelazak na korišćenje noše.

Postoji više znakova koji ukazuju na detetovu spremnost da počne sa korišćenjem noše. Jedan od njih je to da ostaje suvo dva ili više sati u toku dana. Ukoliko zainteresovano gleda nošu, želi da sedi na njoj ili pokušava da se popne na wc-šolju, pokušajte sa odvikavanjem. To možete probati i onda kada vuče pelene nastojeći da ih skine ili gadljivo posmatra uprljanu pelenu koju ste upravo promenili.

Uzrast nije ni jedini ni najvažniji faktor koji određuje da li dete treba i može da skine pelene. Neko će to moći sa godinu dana, a neko drugi će isto uspeti sa tri ili četiri. Bez obzira na to u koju grupu spada vaše dete, to treba da prihvatite kao činjenicu koja nije razlog za frustriranje. (Pročitajte: Cirkularni karijes kod dece)

pelene-1080

Koliko traje proces odvikavanja?

Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Neka deca odvikavanje savladaju za desetak dana, a nekima su potrebni meseci. Na to utiče i sam pristup roditelja koji ponekad, u najboljoj nameri, otežaju ceo proces. Ukoliko dete plače i negoduje svaki put kada mu pokažete i ponudite nošu, odložite odvikavanje na mesec ili dva. Bolje sačekati da se steknu neophodni fiziološki uslovi, nego se nervirati iz dana u dan.

Ukoliko dete ne pokazuje da mu sedenje u peleni punoj izmeta smeta, sačekajte još koju nedelju. Isto učinite i ako nuždu vrši skriveno u nekom zabačenom kutku stana ili uopšte ne dozvoljava da mu skinete pelenu. Roditelje posebno frustrira kada dete piški ili kaki pored noše, ali i to je znak trenutne nezrelosti.

Podstaknite želju za sarađivanjem

Ukoliko smatrate da je vaše dete spremno za korišćenje noše, nabavite je i držite u detetovom vidokrugu. Objasnite čemu služi i podstaknite ga da sedne na nju bez obzira na to da li na sebi ima pelenu ili ne. Pohvalite želju da se noša koristi čak i onda kada ne dovede do željenog rezultata.

U prelaznom periodu, kada dete koristi nošu povremeno ili samo za vršenje velike nužde, od pomoći mogu biti gaćice-pelene za jednokratnu upotrebu. Ukoliko mališan sam može da ih svuče i navuče, lakše će se identifikovati sa odraslima i poželeti da ovlada novom veštinom. 

Klasične pelene, kao i pelene-gaćice, poručite klikom ovde.


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare