Korpa

Korpa je prazna. Ubacite proizvode koji su Vam potrebni.

Probiotici Coliprev, VSL#

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su ključni za održavanje ravnoteže crevne flore i podrška su opštem zdravlju i imunitetu. Za više informacija, kliknite ovde.

Pitajte BENU savetnika

Ponedeljak - petak, 09:00 - 17:00


Online

_label_param_filter_active:

Šta su probiotici?

Probiotici su bakterije koje su prirodno prisutne u organizmu, posebno u gastrointestinalnom traktu. Neki od najpoznatijih sojeva su Lactobacillus i Bifidobacterium. Ovi mikroorganizmi doprinose održavanju ravnoteže bakterija u crevima.

Pored bakterija, probiotičke osobine ispoljava i gljivica Sacharomyces Boulardii.

Kada se koriste probiotici? 

Probiotike mogu da koriste i oni koji nemaju specifične zdravstvene probleme, a posebnu korist od njih imaće trudnice, starije osobe i deca sklona alergijama. Probiotici se takođe preporučuju:

  • Tokom i nakon antibiotske terapije

Pored štetnih, antibiotici mogu da unište i korisne bakterije u crevima. Uzimanje probiotika tokom i nakon antibiotske terapije pomaže u obnavljanju crevne flore. 

  • Za probavne probleme

Probavne smetnje, abdominalni bol, grčevi, gasovi, nadimanje, dijareja i zatvor mogu se ublažiti redovnom konzumacijom probiotika. 

  • Za jačanje imunološkog sistema

Zdrava crevna flora je važna za imunitet, a redovno uzimanje probiotika podržava opštu otpornost organizma. Mogu se uzimati i za prevenciju sezonskih respiratornih infekcija kod dece i kod odraslih.

  • Korisni su za osobe intolerantne na laktozu

Određene vrste probiotika pomažu u razgradnji laktoze, što je korisno za one s intolerancijom na laktozu.

  • Korisni su za žene koje često imaju vaginalne infekcije

Probiotici pomažu u održavanju vaginalne flore, smanjujući rizik od vaginalnih infekcija. 

  • Pre polaska na putovanje 

Putovanja podrazumevaju promene u ishrani i konzumaciju različite lokalne hrane i pića, što može izazvati disbalans u crevnoj flori. Probiotici pomažu u sprečavanju gastrointestinalnih problema, kao što su proliv ili nadutost. 

Pre uzimanja probiotika, osobe s ozbiljnim zdravstvenim stanjima ili oslabljenim imunitetom treba da se posavetuju sa lekarom.

Probiotic forte

Probiotic forte se preporučuje odraslima i deci u situacijama kada je potrebno obnoviti crevnu floru koja je već narušena unošenjem nekih patogenih virusa i bakterija, usled promenjene ili nepravilne ishrane, neadekvatnog kvaliteta vode za piće, privremene promene mesta boravka ili klimatskih uslova, kao i kod primene antibiotika, koji svojim delovanjem takođe mogu dovesti do poremećaja crevne mikroflore.

Doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije digestivnog trakta, naročito onda kada preti opasnost da se crevni balans poremeti (akutna dijareja ili dijareja izazvana primenom antibiotika). 

Probiotik za decu

Kod dece, probiotici mogu biti korisni za podršku imunološkom sistemu, regulisanje probave i opštu dobrobit. Probiotici namenjeni deci sadrže specifične sojeve bakterija koji su sigurni i efikasni za dečiji probavni sistem. Probiotici za odrasle nekad sadrže jače koncentracije bakterija, koje nisu uvek prikladne za decu.

Probiotici se posebno preporučuju deci koja su sklona alergijama, iz više razloga, a njihova efikasnost zavisi od vrste probiotičkog soja, doze i drugih faktora. 

Najbolji probiotik za decu je onaj koji sadrži različite bakterijske sojeve, kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium, jer imaju različite benefite za zdravlje. 

Multilac baby je sinbiotik i sadrži devet probiotskih sojeva i prebiotik, koji doprinose zdravlju creva beba i dece. 

Doziranje

Pratite preporuke proizvođača o doziranju probiotika za dete. Doziranje zavisi od uzrasta deteta i vrste probiotika. Preparati dolaze u obliku praha ili tečnosti, koji se lako mešaju sa hranom ili napicima. Kapsule i tablete za žvakanje su pogodne za stariju decu.

Pored dodataka ishrani, probiotici se mogu naći i u fermentisanim namirnicama, kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus itd. Uključivanje ovih namirnica u ishranu takođe može pomoći u održavanju zdrave crevne flore.

Probiotik za bebe

Probiotici za bebe pružaju podršku zdravlju probavnog i imunološkog sistema, a treba ih uvesti uz dogovor sa pedijatrom.

Odaberite probiotik pouzdanog proizvođača, koji pruža informacije o kvalitetu i sigurnosti proizvoda. Pažljivo pratite preporučeno doziranje na pakovanju ili preporuke pedijatra.

Probiotici za bebe često su u obliku tečnosti ili praška koji se mogu pomešati sa mlekom ili hranom za bebe, što olakšava njihovu upotrebu.

Waya D3 kapi su namenjene za odojčad i decu koja imaju povećan rizik od nedostatka vitamina D, kao i za ublažavanje tegoba sa varenjem. Namenjene su za rešavanje svih gastrointestinalnih tegoba, prvenstveno grčeva kod odojčeta i dijareje, kao i za regulisanje crevne mikroflore. Probiotik za nadutost stomaka može se koristiti od prvog dana života.

Kako se pije probiotik?

Probiotici se piju prema uputstvu proizvođača jer dolaze u različitim oblicima (kapsule, tablete, praškovi ili tečnosti). Mogu se uzimati pre jela, uz obrok ili nakon obroka, zavisno od uputstva za upotrebu. Neki probiotici su osetljivi na kiselo okruženje želuca, pa ih je bolje uzeti s hranom.

Redovno uzimanje je ključno za optimalne rezultate.

Ako uzimate probiotike kao deo lečenja ili terapije za određene zdravstvene probleme, pratite smernice svog lekara.

Kako se pije probiotik uz antibiotik? 

Da bi se obezbedila maksimalna učinkovitost oba proizvoda, probiotik i antibiotik treba uzimati sa razmakom od najmanje 2 sata. 

Kada se pije probiotik?

Antibiotik uzmite prema rasporedu koji vam je propisao lekar (npr. svakih 8 ili 12 sati), a probiotik između doza antibiotika. Na primer, ako uzimate antibiotik ujutro i uveče, probiotik uzmite tokom ručka.

Nastavite sa uzimanjem probiotika i nakon zavšetka antibiotske terapije. Time ćete doprineti obnovi normalne crevne flore i smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema.

Probiotik u trudnoći 

Odaberite probiotik koji je siguran za trudnice i koji sadrži probiotičke sojeve koji su dobro istraženi. Probiotici u trudnoći mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore, korisni su za probavu, imunološki sistem i mogu smanjiti rizik od vaginalnih infekcija, poput bakterijske vaginoze. 

Pri izboru probiotika u trudnoći, posavetujte se sa ginekologom.

Probiotici su moćan saveznik za očuvanje zdravlja gastrointestinalnog trakta i podršku opštem imunološkom sistemu. Ukoliko vam je potrebna pomoć u vezi sa odabirom probiotika, posavetujte se sa BENU savetnicima. Oni će proceniti koji je najbolji probiotik za vas.

Probiotik za decu i odrasle poručite preko BENU shopa.

Nazad na vrh stranice

Kontakt formular