ČUVANJE HRANE
KULINARSKA HIGIJENA
Pravilnim rukovanjem, pripremom i čuvanjem hrane obezbeđujemo da namirnice budu bakteriološki ispravne i da ostanu duže sveže
Stara poslovica „čistoća je pola zdravlja” važi i u kuhinji, pa tako kuvana jela treba držati u dobro zatvorenoj posudi, a pre stavljanja u frižider treba ih ohladiti. Iskusne domaćice znaju da sudoperu treba redovno čistiti, a sunđere za pranje, kao i kuhinjske krpe koje mogu da imaju na milione bakterija treba menjati bar jednom nedeljno ili češće. Takođe, treba koristiti različite sunđere za pranje radnih površina i za pranje sudova, a radne površine i pribor prati deterdžentom i toplom vodom, održavati ih čistim, suvim i bez ostataka hrane.
PRAKTIČNI SAVETI ZA ODLAGANJE I ČUVANJE HRANE
• Poželjno je da imate odvojene daske za sečenje ribe, mesa i povrća, lakše je za čišćenje, a i nema neprijatnog mešanja mirisa.
• Za skladištenje hrane treba koristiti hladne i tamne prostore u kući (ormariće, ostavu, podrum), frižider, zamrzivač, PVC kese, aluminijske folije, staklene tegle i plastične kutije.
• Meso i mesni proizvodi se drže u donjem delu frižidera jer je tu temperatura niža, a jednom odmrznutu hranu ne treba ponovo
zamrzavati. Meso se u frižideru najbolje čuva u marinadi od ulja, sirćeta i začina.
• Sveža riba može da ostane u frižideru samo jedan dan, meso i živina do dva dana, a mleveno meso najviše osam sati pre upotrebe.
• Supa i kuvana piletina u frižideru mogu da stoje do četiri dana, a u zamrzivaču do tri meseca. Sirova piletina može da stoji u frižideru najviše dva dana, a u zamrzivaču do devet meseci. Na kesice sa mesom zalepite nalepnice s datumom kao podsetnik.
• Uvek pažljivo proveravajte konzerve sa hranom, da li su ulubljenje, nadute ili imaju li tragove rđe. Ako primetite neku nepravilnost, obavezno je bacite jer se u konzervi mogu razviti bakterije Clostridium botulinum. Toksin te bakterije je najjači poznati otrov i u vrlo kratkom roku izaziva botulizam. Bakterije ne podnose niske temperature, pa su konzerve sigurne i ako se čuvaju u frižideru. Pažljivo čitajte deklaracije.
• Ljuske jaja imaju milione mikrorupica i zato lako upijaju mirise, pa ih u frižideru
treba držati u zatvorenoj kutiji. Jaja koja nisu sveža u posudi s hladnom vodom ne tonu na dno.
• Pucanje jaja tokom kuvanja možete da sprečite tako što ćete jaje namazati limunovim sokom, a ako u vodu u kojoj kuvate jaja dodate par kapi limuna, lakše ćete ih oljuštiti.
• Sir, margarin, puter najbolje je čuvati u originalnom pakovanju. Tvrdi sir kao, na primer, trapist najbolje se čuva pod staklenim zvonom, a mladi, meki sir zamotan u aluminijumsku foliju ili u prokuvanoj slanoj vodi. Da se sir ne bi ubuđao, u posudu gde stoji neki stavljaju i kockicu šećera.
• Korenasto povrće poput šargarepe dobro je držati na tradicionalan način, u vertikalnom položaju jer tako duže čuva svežinu.
• Sveže povrće treba držati u frižideru neoprano, u perforiranim plastičnim kesicama. Sveža salata i začinsko bilje mogu da se čuvaju i zamotani u vlažnoj krpi ili u kuhinjskom papiru.
• Ne jedite nezrelo voće i povrće ili, na primer, krompir koji je nedovoljno termički obrađen jer sadrži materiju solanin, koja u većim količinama može biti štetna za zdravlje.
• Suvi začini mogu da upiju vlagu, pa je dobro u posudu sa začinima staviti par zrna pirinča, koji će upijati vlagu.
• Različite vrste voća i povrća potrebno je držati odvojeno. Neki sastojci jabuka podstiču sazrevanje, pa ako su jabuke u blizini paradajza na primer, ovaj će brže istruliti.
• Brašno, šećer i testenine ne treba da budu u frižideru, već je najbolje držati ih zaštićene od svetla i toplote u dobro zatvorenim staklenim posudama, a čokoladu u kartonskoj kutiji na hladnom, tamnom mestu. Ukoliko čokoladu držite u frižideru, smanjujete joj jačinu ukusa.
• Kada kupujete zamrznutu hranu, pazite da unutar omota nema kristala leda jer je to najverovatniji znak da je namirnica bila odmrznuta i ponovo zamrznuta.