Korpa je prazna. Ubacite proizvode koji su Vam potrebni.
BENU.RS
Riblji ili goveđi kolagen
Pitanje
za BENU savetnika
koža
mišići, kosti i zglobovi
žene
15. 08. 2024
Riblji ili govedji kolagen? Hvala
Poštovana,
Kolagen je protein koji je prirodno prisutan u svim organima, ima ga u mišićima, kostima i zglobovima, ali i u zubima i rožnjači. Zbog brojnih benefita koje pruža organizmu, kolagen je sve prisutniji i kao sastojak kozmetičkih preparata i suplemenata.
Postoje različite vrste kolagenih vlakana. Tip I su zbijenija vlakna prisutna u kostima, zubima, koži i vezivnom tkivu. Tip II su manje zbijena vlakna koja se nalaze u hrskavici i utiču na njenu strukturu. Tip III je karakterističan za arterije, mišiće i organe, kao i za različite slojeve kože. Kolagen tip IV nalazi se u koži i brojnim organima.
Riblji kolagen se dobija iz kože i drugih delova riba. Glavna karakteristika ribljeg kolagena je prisustvo kolagena tipa I, koji je dominantan u koži i vezivnom tkivu. Iako nije specifično usmeren na zglobove kao kolagen tipa II, riblji kolagen može imati koristi za zdravlje zglobova zbog svoje sposobnosti da se dobro resorbuje i ima visoku bioraspoloživost u organizmu. Riblji kolagen može sadržati i druge korisne sastojke, poput omega-3 masnih kiselina, koje imaju antiinflamatorne osobine i pomažu u smanjenju upale u zglobovima.
Cink, bakar i vitamini A i C podstiču sintezu kolagena i trebalo bi ih češće konzumirati.
Dodatne savete možete naći na našem blogu na sledećem linku.
Ako imate dodatnih pitanja, budite slobodni da nam pišete.
Srdačan pozdrav,
mr ph. Dragana Vasiljević
šipka
Na pitanje je odgovorio/odgovorila
Dragana Vasiljevic
pogledajte odgovorsakrijte odgovor
Poštovana,
Kolagen je protein koji je prirodno prisutan u svim organima, ima ga u mišićima, kostima i zglobovima, ali i u zubima i rožnjači. Zbog brojnih benefita koje pruža organizmu, kolagen je sve prisutniji i kao sastojak kozmetičkih preparata i suplemenata.
Postoje različite vrste kolagenih vlakana. Tip I su zbijenija vlakna prisutna u kostima, zubima, koži i vezivnom tkivu. Tip II su manje zbijena vlakna koja se nalaze u hrskavici i utiču na njenu strukturu. Tip III je karakterističan za arterije, mišiće i organe, kao i za različite slojeve kože. Kolagen tip IV nalazi se u koži i brojnim organima.
Riblji kolagen se dobija iz kože i drugih delova riba. Glavna karakteristika ribljeg kolagena je prisustvo kolagena tipa I, koji je dominantan u koži i vezivnom tkivu. Iako nije specifično usmeren na zglobove kao kolagen tipa II, riblji kolagen može imati koristi za zdravlje zglobova zbog svoje sposobnosti da se dobro resorbuje i ima visoku bioraspoloživost u organizmu. Riblji kolagen može sadržati i druge korisne sastojke, poput omega-3 masnih kiselina, koje imaju antiinflamatorne osobine i pomažu u smanjenju upale u zglobovima.
Cink, bakar i vitamini A i C podstiču sintezu kolagena i trebalo bi ih češće konzumirati.
Dodatne savete možete naći na našem blogu na sledećem linku.
Ako imate dodatnih pitanja, budite slobodni da nam pišete.
Srdačan pozdrav,
mr ph. Dragana Vasiljević