Zašto i kada koristiti kolagen za zglobove?

ZAŠTO I KADA KORISTITI KOLAGEN ZA ZGLOBOVE?

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Bol u glavi, kičmi i zglobovima

8 minuta čitanja


Kolagen je protein kojii igra ključnu ulogu u održavanju strukture i čvrstoće tkiva. To je strukturni protein koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, tetivama, ligamentima i drugim delovima tela.

Kolagen koži daje čvrstinu i elastičnost, pomaže u održavanju snage i fleksibilnosti zglobova i hrskavice, a podržava zdravlje kostiju i mišića. Proizvodnja kolagena u telu se smanjuje s godinama, što dovodi do problema sa zglobovima i hrskavicom, kao i promena u izgledu i strukturi kože.

Najbolji kolagen za zglobove Najbolji kolagen za zglobove

Kada je reč o izboru kolagena za zglobove, važno je obratiti pažnju na sastojke. Preporučljivo je potražiti proizvode koji sadrže hidrolizovani kolagen tipa II, jer se smatra da je ovaj oblik kolagena posebno koristan za zdravlje zglobova.

Dodaci poput glukozamin sulfata ili hondroitin sulfata mogu dodatno da podrže zdravlje zglobova.

Pre upotrebe bilo kakvih dodataka ishrani, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako imate neke zdravstvene probleme.

Sastav proizvoda i njihov kvalitet veoma variraju, pa je najvažnije izabrati proizvod visokog kvaliteta i proverenog porekla.         

kolagen-inner

Kolagen za zglobove i hrskavicu Kolagen za zglobove i hrskavicu

Za podršku zdravlju zglobova i hrskavice, hidrolizovani kolagen tipa II smatra se najboljim izborom. Ovaj tip kolagena obično se dobija iz hrskavice životinja. Hidrolizacija je proces kojim se molekuli kolagena razlažu na manje, lakše probavljive peptide, što olakšava apsorpciju i iskoristljivost.       

Jointace Collagen

Jointace COLLAGEN tablete sadrže hidrolizovani kolagen tip II koji ima poboljšanu apsorpciju i predstavlja jedinstveni molekul sa povoljnim uticajem na održavanje homeostaze, zglobne hrskavice i izgradnju vezivnog tkiva.

Povećava pokretljivost zglobova i poboljšava funkciju zglobne hrskavice i izgradnju vezivnog tkiva i mišića.

Kolagen za žene u menopauzi Kolagen za žene u menopauzi

Zašto žene u menopauzi treba da koriste kolagen za zglobove? Menopauza može dovesti do smanjenja gustine kostiju, što povećava rizik od osteoporoze i problema sa zglobovima. Kolagen pomaže u jačanju vezivnog tkiva, što doprinosi očuvanju zdravlja zglobova tokom ovog životnog perioda.

Hormonske promene tokom menopauze utiču na smanjenje proizvodnje kolagena u organizmu, što može dovesti do gubitka hrskavice i povećane osetljivosti zglobova. Dodaci na bazi kolagena pomažu u nadoknadi tog gubitka.

Nodol Kolagen

Nodol Kolagen je namenjen svim osobama koje imaju problem sa povredama i bolnim zglobovima i mišićima. Sprečava povrede i štiti zglobove i ligamenate pri opterećenju. Ubrzava oporavak tkiva kod povreda zglobova, mišića i tetiva i ublažava bolove u zglobovima nastale usled preopterećenja.

Kolagen nije važan samo za zdravlje zglobova, već i za kožu. Tokom menopauze, koža gubi elastičnost i hidrataciju zbog smanjenja proizvodnje kolagena. Korišćenje dodataka na bazi kolagena može pomoći u očuvanju zdravlja kože i smanjenju znakova starenja.

Preparati koji uz kolagen sadrže dodatke, kao što su hijaluronska kiselina, vitamin C ili antioksidansi, posebno su pogodni za žene u menopauzi koje žele da očuvaju zdravlje svoje kože, kose i noktiju.

Super Collagen Anti-age Ultra

Super Collagen Anti-age Ultra je specijalno formulisan za žene i muškarce od 40 i više godina. Sastoji se od 4 klinički dokazana anti age sastojka - najčistiji kolagen tip I i III, hijaluronska kiselina, koenzim Q10 i ekstrakt nara (pospešuje apsorpciju kolagena).

Nakon redovne upotrebe, koža postaje ravnija, bore vidljivo smanjene, a kosa i nokti sjajniji i lepši. Istovremeno se postiže efekat obnavljanja ćelija u organizmu, tetiva i hrskavica. Regeneriše i otklanja posledice povreda u zglobovima i ligamentima, povećava nivo energije i potpomaže pokretljivost tela.

Riblji kolagen za zglobove Riblji kolagen za zglobove

Riblji kolagen se dobija iz kože i drugih delova riba. Glavna karakteristika ribljeg kolagena je prisustvo kolagena tipa I, koji je dominantan u koži i vezivnom tkivu.

Iako nije specifično usmeren na zglobove kao kolagen tipa II, riblji kolagen može imati koristi za zdravlje zglobova zbog svoje sposobnosti da podrži zdravlje vezivnog tkiva.

Riblji kolagen može sadržati i druge korisne sastojke, poput omega-3 masnih kiselina, koje imaju antiinflamatorne osobine i pomažu u smanjenju upale u zglobovima.

Osobe koje su alergične na ribu ili morske plodove treba da budu posebno oprezne s korišćenjem ribljeg kolagena.

Kolagenezin

Kolagenezin je preparat koji pomaže kod simptoma bolne i otežane pokretljivosti zglobova, kod upale, otoka i slabe cirkulacije u zglobovima. Delotvoran je kod problema sa tetivama, ligamentima i hrskavicom. Doprinosi očuvanju zdravlja kože, kose, desni i zuba, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Sadrži riblji kolagen značajan za poboljšanje degenerativnih promena zglobova i kostiju, kao i metilsulfonilmetan, koji ima analgetsko i protivupalno dejstvo. Jedan od sastojaka je i ekstrakt smole bosvelije koja ima antiartritično, protivupalno i analgetsko dejstvo.

Tečni kolagen za zglobove Tečni kolagen za zglobove

Neki ljudi preferiraju tečni oblik kolagena zbog lakše konzumacije.

Collacare kolagen

Collacare sa ukusom voća sadrži hidrolizovani kolagen, hijaluronsku kiselinu i kombinaciju vitamina i minerala. Doprinosi normalnoj funkciji zglobova i potpomaže da koža bude čvrsta i elastična.

Proizvod je u tečnom stanju i pije se nerazblažen, a po potrebi se može rastvoriti u pola čaše vode.

Kolagen kapsule za zglobove Kolagen kapsule za zglobove

Konzumiranje kolagena putem kapsula može pomoći u očuvanju zdravlja zglobova i smanjenju njihove osetljivosti, a pored toga može podržati jačanje hrskavice i vezivnog tkiva.

Hyalfit

Hyalfit kapsule predstavljaju dodatni izvor kolagena, hijaluronske kiseline, ekstrakta tamjana, hondroitin - sulfata i vitamina C. Preporučuje se osobama sa degenerativnim promenama na zglobovima, osteoartritisom, povredama zglobova i bolovima u toku kretanja.

Gde kupiti kolagen za zglobove? Gde kupiti kolagen za zglobove?

Kada je u pitanju kolagen za zglobove, cena zavisi od veličine pakovanja, koncentracije aktivnih sastojaka, proizvođača itd. Kolagen ampule za zglobove, kao i granule, tablete i kapsule po pristupačnim cenama poručite na BENU shopu.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Jointace Collagen, 30 tableta

2 200,00 RSD

Nodol Kolagen, 45 tableta

1 697,00 RSD

Super Collagen Anti-age Ultra 5000 mg, 14 X 25 ml

5 400,00 RSD

MaxMedica Kolagenezin 60 kapsula

 • Akcija
 • Popust 10 %

2 194,00 RSD 1 974,60 RSD

Collacare sa ukusom voća 500ml

4 300,00 RSD

Hyalfit gel, 50 ml

668,00 RSD


Povezana pitanja iz savetovališta

Povezana pitanja iz savetovališta

  • Pitanje za BENU savetnika
  • mišići, kosti i zglobovi
  06. 11. 2023

  Kolagen za hrskavicu kolena

  Postovani koji je najbolji kolagen da se pije zbog ostecene hrskavice na kolenu

  Poštovani,

  Imamo nekoliko odličnih proizvoda u ponudi, dosta sličnog sastava.

  Jointace Collagen tablete sadrže hidrolizovani kolagen tip II koji ima poboljšanu apsorpciju i predstavlja jedinstveni molekul sa povoljnim uticajem na održavanje homeostaze, zglobne hrskavice i izgradnju vezivnog tkiva. Vitamin C doprinosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice, dok mangan pomaže normalnom stvaranju vezivnog tkiva. Bakar doprinosi održavanju normalnih funkcija vezivnog tkiva, a vitamin D je značajan za održavanje normalnih kostiju i mišićnih funkcija.

  Proizvod koji ne sadrži kolagen, ali povećava sintezu kolagena su Cartinorm + Biokolagen kesice. Cartinorm + biocollagen dokazano povećava sintezu kolagena koji je glavni sastojak hrskavice. Stimuliše regeneraciju hrskavice, poboljšava pokretljivost i smanjuje bol kod osoba sa osteoartritisom. Pored toga, čuva zdravlje zglobova i povećava fizičke performanse kod sportista. Koristi se za očuvanje zdrave hrskavice, kao i za ublažavanje simptoma već nastale artroze. Sadrži jedinstvenu kombinaciju glukozamin-sulfata, hondroitin-sulfata, Fortigel® bioaktivnih peptida kolagena i vitamin C.

  Jako je bitno utvrditi izvor tegoba u zglobovima, ako je do tegoba već došlo, jer se svaka promena tretira na drugi način i najbolje je da Vaš lekar preporuči nešto za Vaše specifično stanje.

  Brojne korisne informacije o temi koja Vas interesuje pronađite na BENU blogu, u tekstu Sve o kolagenu – gde se nalazi, zašto je važan i kako sprečiti njegov gubitak.

  Za sva dodatna pitanja smo Vam na raspolaganju.

  Najlepši pozdrav,

  Dipl. farmaceut Marina Marinkov

  šipka Marina Marinkov

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Marina Marinkov , Muzlja pogledajte odgovor sakrijte odgovor

  • Pitanje za BENU savetnika
  • dijabetes
  • kosa
  • koža
  • mišići, kosti i zglobovi
  • nokti
  22. 03. 2024

  Koji kolagen je pogodan za dijabetičare?

  Poštovani,

  Planiram da krenem da pijem kolagen zbog kože, kostiju i noktiju.
  Da li biste mi mogli preporučiti koji bi bio najbolji proizvod i kako da ga pijem?
  Imam dijabetes tip 1 i da li bi možda mogao da imam neželjene reakcije ili slično?

  Hvala.

  Poštovani,

  Kolagen je važan za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju, kao i normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Vrlo često se u suplementima nalazi u kombinaciji sa poželjnim vitaminima i mineralima za tu namenu, tako da efekti budu još bolji. Ne bi trebalo da imate neželjene reakcije, jedino ako niste preosetljivi na neki od sastojaka.

  Predložila bih Vam Nice Collagen granule, naročito što ne sadrži šećere, laktozu, gluten i veštačke zaslađivače. Sadrži riblji kolagen, koji je jedan od najsigurnijih za primenu zbog bolje resorpcije u odnosu na druge vrste kolagena. Konzumira se jednom dnevno 10g, dve merne kašike, rastvaranjem u soku, smutiju ili nekom napitku. Preporuka je da se uzima 3 meseca, pa napraviti pauzu.

  Postoji i varijanta Nice Collagen granule 15 kesica, koje pored ribljeg kolagena, sadrže i vitamine i minerale - cink, bakar, vitamin E, vitmin C koji dodatno štite ćelije od oksidativnog stresa. Primenjuje se jedna kesica granula dnevno, rastvorena u čaši vode. Zaslađivač steviol ne bi trebalo da utiče na veće povećanje nivoa šećera u krvi. Obe varijante su dobre, tako da koju god da izaberete, imaćete pozitivne rezultate vidljive na koži, kosi i noktima. Pored toga, možete uključiti kompleks vitamina B-pantotensku kiselinu, biotin, folnu kiselinu, što dodatno utiče na kvalitet kose i kože. Ukoliko imate dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Više o temi koja Vas interesuje pročitajte na BENU blogu, u tekstu Sve o kolagenu – gde se nalazi, zašto je važan i kako sprečiti njegov gubitak.

  Srdačan pozdrav,

  Dipl. farmaceut, Ivana Jovanović

  šipka Ivana Jovanović

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Ivana Jovanović , BENU 434 Niš Obrenovićeva pogledajte odgovor sakrijte odgovor

Sva pitanja


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare