IMPOTENCIJA – UZROCI I LEČENJE

IMPOTENCIJA – UZROCI I LEČENJE

Erektilna disfunkcija predstavlja veoma rasprostranjen problem sa kojim se susreće veliki broj muškaraca. Svetska istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac stariji od četrdesete godine ima problema s potencijom, pri čemu i muškarci pre tridesete mogu osetiti polnu nemoć.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Imunitet

Na koje načine može da se ispolji impotencija? 

Erektilna disfunkcija može se javiti u svim periodima seksualne zrelosti. Kod određenog broja muškaraca se desi jednom i traje kratko, dok se kod drugih dešava znatno češće i dugo traje, mesecima ili godinama. Može se javiti povremeno, ili je čak stalno prisutna.

Impotencija se može ispoljiti kao primarna (izuzetno redak poremećaj usled koga muškarac nikada ne postiže zadovoljavajuću erekciju i ejakulaciju, što sprečava seksualni odnos) ili kao sekundarna impotencija (kod muškaraca koji su nekada imali normalnu erekciju i seksualne odnose, ali sa vremenom se javila polna nemoć, koja može biti privremena ili trajna). Naravno, ovaj drugi vid impotencije je znatno češći, a ujedno se i mnogo lakše i uspešnije leči.

Najčešći organski uzroci impotencije

Visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i visok holesterol su najčešći uzroci impotencije. 

Hormonski poremećaji takođe mogu doprineti nastanku problema.

Mnogi muškarci koji konzumiraju steroide suočavaju se sa impotencijom, jer dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje.

Pušenje, alkohol i narkotici su usko povezani sa impotencijom, iako se ovaj efekat psihostimulanasa često zanemaruje. Pušenje oštećuje krvne sudove, povećava rizik od srčanog udara i šloga, a oštećuje i krvne sudove penisa, što vremenom dovodi do impotecije. Isto važi i za alkohol i kokain, gde se procenjuje da gotovo 100 odsto osoba koje redovno konzumiraju kokain pate od impotencije.          

Neki lekovi mogu izazvati impotenciju, na primer, lekovi za terapiju hipertenzije, depresije, ulcera, kao i nekih ozbiljnijih bolesti (rak prostate). U ovom slučaju govorimo o impoteciji izazvanoj medikamentima, koja se povlači sa prestankom terapije.

imoptencija

Psihogeni uzroci impotencije

Onda kada je muškarac normalno razvijen i telesno zdrav, za impotenciju se može reći da je odraz njegovog emocionalnog stanja i problem može biti skopčan sa osećanjima prema partnerki, anksioznošću i različitim strahovima. Smatra se da oko 30 odsto muškaraca impotenciju doživljava usled psihogenih uzroka.

Među uzrocima impotencije važan je i faktor autosugestije. Strah od neuspeha može da učini da do stvarnog neuspeha i dođe. Naime, ima muškaraca koji sami sebi dokazuju kako im pri pokušaju seksualnog odnosa verovatno neće uspeti da zadovolje ženu. Takvo razmišljanje kod njih može da uzrokuje opterećenost navodnom nedovoljnom veličinom polnog organa zbog čega su u stanju da izgrade i tzv. kompleks niže vrednosti.

Od čega će zavisi terapija?

Terapija za koju se doktor odluči u lečenju erektilne disfunkcije zavisi od faktora koji su specifični za svakog pojedinačnog pacijenta. Ne postoji univerzalna terapija za erektilnu disfunkciju koja je prikladna za svakoga.         

U većini slučajeva, muškarcima se preporučuju tablete koje mogu da se uzimaju oralno i koje funkcionišu kao odgovor na seksualnu stimulaciju. Otkriće „plave tablete”, iako slučajno, jer je prvenstveno rađeno na novom leku za hipertenziju, predstavlja pravu revoluciju u rešenju ovog problema.Naravno posle „plave“ tablete, usledilo je otkriće niza drugih lekova koji danas upešno rešavaju ovaj problem kod muškaraca.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Herbiko® afrička šljiva kapi 10ml

1 815,00 RSD

Herbiko® afrička šljiva 10 kapsula

1 147,00 RSD

Herbiko® afrička šljiva forte 10 kapsula

1 311,00 RSD

Libido 30 tableta Green Medic

Nedostupno

1 080,00 RSD

Terranova Sinergija za prostatu kompleks 50 kapsula

  • Akcija
  • Popust 20 %

2 603,57 RSD 2 082,86 RSD

Urasan forte 30 kapsula

1 150,00 RSD

Urasan forte 60 kapsula

  • Akcija
  • Popust 10 %

1 999,00 RSD 1 799,10 RSD

Longupinn sprej 50 ml

Nedostupno

2 360,00 RSD


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare