Kako se leči upala sinusa?

KAKO SE LEČI UPALA SINUSA?

Nos vam je zapušen, imate glavobolju i osećaj da će vam glava eksplodirati od pritiska? Verovatno je u pitanju akutna upala sinusa.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Alergije

8 minuta čitanja


Mada nije ograničena na određeno godišnje doba, upala sinusa najčešće se javlja u jesen i zimu, kada je vazduh zagađeniji, a respiratorne infekcije učestalije.

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom, simetrično raspoređene u kostima lobanje i ima ih po četiri sa leve i desne strane lica, a njihova tačna uloga još uvek je predmet sporenja među naučnicima. 

Šta dovodi do upale sinusa? 

Do upale dolazi kada je zbog zadebljanja ili otoka sluznice onemogućen ulazak vazduha u sinuse, kao i izlazak postojećeg sekreta iz njih.

Rinosinuzitis je čest pratilac prehlade i gripa. Blokiran sekret je dobra podloga za bakterijsku infekciju, posebno pojedine sojeve hemofilusa i streptokoka. (Pročitajte: Streptokok - glavni krivac za mnoge bolesti)

Zadebljanje sinusne sluznice može nastati ne samo kao posledica virusne ili bakterijske infekcije, već i alergije i upalnih stanja koja rezultiraju oticanjem. Na sinuse utiče i zagađen vazduh, kao i anatomski uzroci poput deformacije nosa, zatim polipi, a upalu sinusa može izazvati i upala korena zuba.

U zavisnosti od toga koliko dugo su prisutni simptomi, upale sinusa mogu biti akutne, subakutne i hronične. Akutne su one koje traju manje od mesec dana, subakutne preko mesec dana, dok se hroničnim smatraju one koje su prisutne duže od tri meseca.

Hronične upale sinusa uglavnom imaju alergijsko poreklo ili su posledica anatomskih nepravilnosti, dok se one akutne javljaju kao pratilac virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. 

Upala sinusa simptomi

Simptomi upale razlikuju se u zavisnosti od toga koje su sinusne šupljine blokirane.

Najčešće je prisutan osećaj otežanog disanja, pritiska, zapušenosti, glavobolja i bolna osetljivost u predelu nosa i očiju.

Infekcija može biti praćena gustim sekretom, povišenom temperaturom, gubitkom čula mirisa, kao i opštom malaksalošću. Sve ovo negativno utiče na uobičajeno funkcionisanje i izvršavanje dnevnih obaveza, a posebno na spavanje i period odmora, kada su zbog ležećeg položaja simptomi još izraženiji. 

Hronična upala sinusa simptomi

Simptomi hronične upale sinusa mogu varirati, a uključuju sledeće:

 • Nazalna kongestija: otežano disanje kroz nos.

 • Obilno lučenje sekreta iz nosa.

 • Bolovi u predelu lica, naročito oko očiju, čela, nosa i jagodica. Bol može biti tup ili oštar i može se pogoršavati prilikom savijanja napred ili naginjanja glave.

 • Pritisak ili bol u sinusima, posebno prilikom promene položaja tela, poput naglog ustajanja.

 • Glavobolja u predelu čela i oko očiju.

 • Gubitak čula mirisa ili ukusa.

 • Kašalj i bol u grlu jer se sekret iz sinusa sliva niz zadnji deo grla, izazvajući iritaciju i kašalj. 

 • Umor i loše opšte stanje.

sinusi-inner

Upala sinusa kod dece

Simptomi upale sinusa kod dece su slični kao kod odraslih, ali ipak postoje neke specifičnosti.

Kod dece, simptomi su obično manje izraženi i brže prolaze. S druge strane, upale sinusa se češće javljaju, što je posledica veće podložnosti infekcijama.

Često se javlja razdražljivost, nedostatak apetita i poteškoće sa spavanjem. Mlađa deca ne umeju da opišu simptome ili objasne gde osećaju bol, što otežava dijagnostiku.

Iako su komplikacije upale sinusa relativno retke kod dece, one su ipak moguće. Komplikacije uključuju produžene simptome, širenje infekcije na druge delove tela ili infekcije ušiju. 

Gnojna upala sinusa

Gnojna upala sinusa je stanje u kojem su sinusi upaljeni i ispunjeni gnojem. Ova vrsta upale obično nastaje kao posledica bakterijske infekcije.

Simptomi gnojne upale sinusa su intenzivan, oštar ili pulsirajući bol u predelu lica i prisustvo gustog, žutog ili zelenog sekreta koji curi iz nosa. Sinusi ispunjeni gnojem dovode do zapušenosti nosa i otežanog disanja kroz nos.

Simptomi gnojne upale sinusa obično se pogoršavaju tokom nekoliko dana i mogu biti praćeni groznicom, umorom i opštom malaksalošću.

Važno je da se gnojna upala sinusa tretira adekvatno, kako bi se sprečile moguće komplikacije, poput širenja infekcije na okolna tkiva.

Upala sinusa - lečenje

Infekcija sinusa može dovesti do različitih oboljenja pluća, a upala može zahvatiti i oči i moždane ovojnice. Upravo zato je lečenju upale sinusa potrebno pristupiti krajnje ozbiljno. Lečenje se određuje na osnovu specijalističkog pregleda i izolovanja uzročnika.

Antibiotska terapija

Kod hronične upale, otorinolaringolog može uraditi rinoskopski pregled, endoskopiju, rentgen i tomografiju sinusa. Ukoliko bris nosa pokaže da je upala bakterijska, lekar će odabrati antibiotik na osnovu antibiograma. (Pročitajte: Zašto antibiotike nikada ne treba piti na svoju ruku?)

Dekongestivne kapi

Ako je upala sinusa virusna ili alergijska, leči se dekongestivnim kapima ili sprejevima za nos. Oni utiču na sužavanje krvnih sudova, čime se povećava prohodnost nozdrva i olakšava disanje.

Iako su veoma efikasne, njihova upotreba mora biti vremenski ograničena (najčešće se koriste do 5 dana). U suprotnom, mogu izazvati kontraefekat i dovesti do prekomerne suvoće nosne sluznice i pogoršanja simptoma. Dodatni problem predstavlja i to što se organizam vremenom navikne na ovakve kapi, pa se za postizanje terapijskog efekta njihova količina mora povećavati. 

Intranazalni kortikosteroidi

Kapi za nos na bazi kortikosteroida ublažavaju otoke i mogu se koristiti duže od onih dekongestivnih, a uglavnom su namenjene lečenju hroničnog sinuzitisa. Propisuje ih lekar.

Antipiretici

U terapiji upale sinusa koja je praćena temperaturom, pored svega navedenog mogu se koristiti i antipiretici. Pored toga što snižavaju temperaturu, oni smanjuju bolove, pa tako doprinose uklanjanju neželjenih simptoma. Ukoliko je zbog slivanja sekreta u grlo prisutan kašalj, sirupi na biljnoj bazi mogu biti od koristi. 

Hirurško lečenje

U retkim slučajevima, kada je izazvana deformitetom nosne pregrade ili promenama na sluznici (npr. ako postoje polipi), upala sinusa može se lečiti hirurški.

Kako otpušiti nos?

Redovno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom pomaže u uklanjanju suvišne sluzi i smanjenju nazalne kongestije. Adekvatna hidratacija vodom, čajevima i supom doprinosi razređivanju sluzi i olakšava disanje.

Inhaliranje ubrzava otpušavanje sinusa, a tople obloge mogu pomoći u smanjenju bola. Odmor pomaže telu da se izbori sa infekcijom, dok izbegavanje iritirajućih faktora poput duvanskog dima ili jakih mirisa olakšava disanje.

Sprejevi za nos

U nos se više puta tokom dana može prskati sprej na bazi propolisa, dok se za regeneraciju sluznice preporučuje ispiranje rastvorima na bazi morske vode.

PropoMucil Extra Strong sprej za nos sadrži propolis, N-acetilcistein i taninsku kiselinu koja na sluzokoži formira tanak sloj, čime se sprečava ulazak toksičnih materija. Ovaj sprej sužava kapilare u nosu, pospešuje razlaganje i izbacivanje sekreta, olakšava disanje i uklanja mikrobe. Može se kombinovati sa antihistaminicima i kortikosteroidima, ne izaziva zavisnost i može se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda.

Prevencija

Izloženost duvanskom dimu i boravak u neprovetrenim prostorijama u kojima je vazduh suv i zagušljiv može isprovocirati upalu, posebno kod ljudih sklonih sinuzitisu.

Upala sinusa je čest problem karakterističan za odraslu populaciju. Pa ipak, uz malo truda, verovatnoća da dođe do upale se može smanjiti. Alergičari treba da izbegavaju izlaganje alergenima kad god je to moguće, kao i da redovno koriste svoju terapiju - antihistaminike. U periodu cvetanja polena, boravak u prirodi treba izbegavati. (Pročitajte: Polenska alergija – 3 načina da ublažite simptome)

Virusne i bakterijske infekcije nije uvek moguće sprečiti, ali tokom boravka u prostorijama u kojima je veliki broj ljudi (utakmice, koncerti, konferencije), preporučljivo je nositi zaštitnu masku za lice

Sprejeve za nos i druge preparate koji mogu ublažiti upalu sinusa poručite preko BENU shopa, klikom ovde.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Srebrna kap Sinalzan 20 ml

832,00 RSD

PropoMucil® EXTRA STRONG sprej za nos, 20 ml

496,00 RSD

Herbiko® sirup za odrasle 250 ml

706,00 RSD

Nisita Sprej za nos, 20 ml

446,00 RSD

Rhinosinn sprej za nos, 20 ml

799,00 RSD

Sinomarin adults nose care 125 ml

1 199,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare