Besplatna dostava za sve porudžbine
Korpa

Korpa je prazna. Ubacite proizvode koji su Vam potrebni.

Kosti i zglobovi Guam

Bolovi u zglobovima i kostima mogu imati različite uzroke i leče se različitim terapijama, a od pomoći su i odgovarajući suplementi.  Za više informacija, kliknite ovde.

Pitajte BENU savetnika

Ponedeljak - petak, 09:00 - 17:00


_label_param_filter_active:

Vitamini za zglobove

Zglobovi su gradivni elementi koji povezuju susedne kosti. Kao rezultat svakodnevnih pokreta, podvrgnuti su pritisku, što dovodi do njihovog trošenja. 

Za pravilno funkcionisanje zglobova, posebno su korisni kolagen, glukozamin, hondroitin, MSM, hijaluronska kiselina, kao i vitamin D3. Oni podržavaju pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema, smanjuju ukočenost zglobova, bolove u kostima i mišićima, a ujedno održavaju njihovu elastičnost i fleksibilnost, uz povećanje pokretljivosti. 

Kreme i gelovi

Pored farmaceutskih oblika za oralnu primenu (tablete, kapsule, praškovi), u ponudi su i gelovi i kreme koje se nanose na kožu. Najbolji rezultat postiže se udruženom primenom oralnih i topikalnih proizvoda. 

Bolovi u zglobovima

Bol u zglobovima može se pojaviti u različitim delovima tela, a najčešće se javlja u kolenima, ramenima, laktovima, zglobovima prstiju i kukova. Uzrok bola su najčešće sportske i druge povrede, određena medicinska stanja, artritis, prenaprezanje itd. 

Prekomerna težina stvara dodatni pritisak na zglobove, posebno na kolenima, kukovima i stopalima, što obično rezultira bolom.

Starenje  dovodi do degenerativnih promena u zglobovima, što može rezultirati bolovima i smanjenom pokretljivošću. Bol u kolenima čest je kod kod starijih i gojaznih osoba.

Bolovi u ramenima mogu biti izazvani povredama ili stanjima poput bursitisa ili tendinitisa.

Bol u laktu je nekad posledica prenaprezanja ili stanja kao što je teniski lakat. Zglobovi kukova nose težinu tela i trpe veliki pritisak, pa su podložni bolovima, posebno kod stanja poput osteoartritisa. 

Bolovi u zglobovima kod žena

Različite vrste artritisa, poput reumatoidnog artritisa, osteoartritisa ili gihta, mogu izazvati bolove u zglobovima kod žena. Bolovi u zglobovima ruku i prstiju često su povezani s artritisom, ali mogu biti i posledica povreda. 

Hormonske promene koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze utiču na zglobove i mogu izazvati bolove. Pored toga, hormonska terapija koja se koristi u menopauzi može izazvati bolove u zglobovima kao nuspojavu.

Osteoporoza i gubitak koštane gustine povećava rizik od fraktura i bolova u zglobovima.

Autoimune bolesti poput lupusa češće se javljaju kod žena i mogu uticati na zglobove uzrokujući bol i upalu jer imunološki sistem napada zdrave zglobove i tkiva.

Bolovi u zglobovima ruku

Povrede kao što su uganuća, istegnuća, prelomi ili dislokacije mogu izazvati bolove u zglobovima ruku. Ove povrede su čest pratilac saobraćajnih nesreća, sportskih aktivnosti, prekomernog naprezanja ili stalnog ponavljanja istog pokreta.

Bolovi u zglobovima prstiju

Bolovi u zglobovima prstiju javljaju se zbog istrošenosti zglobne hrskavice, ponavljajućih pokreta (sviranje instrumenta, rad sa alatom) ili su simptom autoimunih oboljenja.

Bolovi u zglobovima nogu

Bolovi u zglobovima stopala i nogu uzrokovani su prevelikih opterećenjem, povredama, artritisom, tendinitisom itd.

Ako imate stalne ili intenzivne bolove u zglobovima, posavetujte se sa lekarom. 

Tablete protiv bolova u zglobovima

Postoje različite vrste lekova koji se mogu koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima.

  • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID): ovo su lekovi poput ibuprofena ili naproksena koji smanjuju bol i upalu. Oni mogu pomoći u ublažavanju bolova povezanih s artritisom, tendinitisom ili povredama.

  • Acetaminofen (paracetamol): analgetik koji se koristi za ublažavanje bolova, ali ne smanjuje upalu. Ipak, može biti delotvoran za bolove manjeg intenziteta.

  • Aspirin: može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i smanjenju upale. Međutim, kod dugotrajne primene, može doći do nuspojava poput iritacije želuca ili krvarenja.

  • Analgetici opioidi: za jake bolove na koje ne deluju drugi lekovi, lekar može propisati analgetike opioide. 

Pre uzimanja bilo kog medikamenta, treba se posavetovati sa lekarom. On će preporučiti najpogodniji lek protiv bolova u zglobovima, odrediti tačnu dozu i dužinu trajanja terapije.

Kako ublažiti bol u zglobu?

  • Naizmenična primena hladnih i toplih obloga može pružiti olakšanje. Hladne obloge smanjuju upalu i oticanje, dok toplota opušta mišiće i poboljšava cirkulaciju. 
  • Odmarajte zahvaćeni zglob i izbegavajte aktivnosti koje izazivaju bol. Lagane vežbe istezanja povećavaju pokretljivost zglobova, dok vežbe snage jačaju okolne mišiće, doprinose stabilizaciji zglobova i smanjenju rizika od povreda. Fizioterapeut će preporučiti najprikladnije vežbe za vaše potrebe.
  • Kod gojaznih osoba, višak kilograma povećava pritisak na zglobove i pogoršava bolove. Uz optimalnu telesnu težinu, simptomi će se poboljšati.
  • Fizikalna terapija može biti korisna za poboljšanje pokretljivosti, jačanje mišića i smanjenje bola.

Vitamini za bol u zglobovima i suplementi za jačanje koštano-mišićnog sistema dostupni su na BENU shopu, klikom ovde.

Nazad na vrh stranice

Kontakt formular