NELAGODNOST I BOLOVI U ZGLOBOVIMA

NELAGODNOST I BOLOVI U ZGLOBOVIMA

MOGUĆNOST ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA

Svako od nas je barem jednom imao neprijatno iskustvo sa bolnim zglobom. Istraživanja pokazuju da 43% populacije od 45 godina i starijih u zavisnosti od mnogih faktora rizika ima povremenu ili hroničnu nelagodnost u pojedinim zglobovima. Takođe, čak 80% populacije starosti preko 65 godina ima izraženu nelagodnost u zglobovima šake, kolena, kuka ili kičme, a takva stanja kompromitovanih zglobnih struktura starenjem se, nažalost, samo pogoršavaju.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Bol u glavi, kičmi i zglobovima

Kod bolova u zglobovima, bez obzira na njihovo poreklo, veoma je važna lagana fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, šetnje u prirodi ili plivanja. Cilj tih vežbi je jačanje okolnog mišićnog tkiva koje je podrška zglobu. Zdrav način života, koji uključuje pravilnu ishranu i isključuje gojaznost i pušenje, takođe je važan. 

Prema navodima Klinike Mejo, bol u zglobovima može biti nelagodnost, bol ili upala nastala u bilo kom delu zgloba, uključujući hrskavice, kosti, ligamente, tetive i mišiće.

Prema intenzitetu, varira od nelagodnosti, preko umerenog bola koji izaziva osetljivost samo kod određenih pokreta, do vrlo ozbiljnog  stanja gde su i limitirani pokreti veoma bolni.

Može biti akutan i hroničan. Bol u zglobovima je retko kad urgentan. Većina slučajeva umerenog bola se uspešno sanira kod kuće. 

Uzroci bola u zglobovima

Uzroci koji dovode do bolnih stanja i upala zglobova su mnogobrojni, počevši od naslednih faktora rizika, preko povećane telesne mase, povreda sa istezanjem tetiva i ligamenata, bakterijskih i virusnih upala, gihta, hormonskih i metaboličkih poremećaja, autoimunih, odnosno reumatskih oboljenja, teških bolesti i onih na neki način najraširenijih i možda najbenignijih, takozvanih degenerativnih oboljenja zglobova. 

Uzroci degenerativnih oboljenja su u najvećem broju slučajeva: 

 • Smanjena proizvodnja kolagena, koji je najvažniji protein za formiranje hrskavice, sunđerastog vezivnog tkiva koje oblaže zglobove i sprečava direktan kontakt između kostiju.
 • Smanjen nivo zglobne, sinovijalne tečnosti koja vlaži hrskavicu. Ako je nema dovoljno, ponovo se tare kost o kost.
 • Povećana razgradnja kolagena. 

Artroza

Artroza je progresivno-degenerativna bolest koja obično zahvata jedan zglob, a ponekad i više zglobova. Reč je o promenama u koštano-hrskavičnom tkivu praćenih bolom, ali bez upala karakterističnih za reumatska, autoimuna oboljenja.

Najčešće su zahvaćeni noseći zglobovi, te se javlja artroza kolena, kukova i kičmenog stuba, mada ni zglobovi šake i prstiju nisu pošteđeni. Hrskavica ovih zglobova je oštećena, prostor unutar zgloba je smanjen, a količina zglobne tečnosti je ili smanjena ili se u nekim slučajevima širi u okolni prostor. Pošto je nedovoljno hrskavice i zglobne tečnosti, kost se tare o kost, uzrokujući bolove i otežanu pokretljivost.

Najveći faktor rizika za ova oboljenja je proces starenja, ali artroza može nastati i usled pojačanog trošenja i opterećenja hrskavice i drugih struktura zglobova, kod gojaznih osoba, sportista, kao i kod radnika koji obavljaju teške fizičke poslove. 

Bolovi u zglobovima ruku

Bolovi u zglobovima ruku mogu biti izuzetno neugodni i ograničavajući, a njihov uzrok često su povrede, uganuća, istegnuća, prelomi ili dislokacije.

Ove povrede proizilaze iz različitih situacija, uključujući saobraćajne nesreće, sportske aktivnosti, prekomerno opterećenje ruku, kao i stalno ponavljanje istih pokreta, što je tipično za određena zanimanja ili hobije. 

Bolovi u zglobovima prstiju

Bolovi u zglobovima prstiju se javljaju zbog istrošenosti zglobne hrskavice, što može biti posledica dugogodišnjeg ponavljanja pokreta, poput sviranja instrumenta, rada sa alatom i sl.

Takođe, bolovi u zglobovima prstiju mogu biti simptom autoimunih oboljenja, kao što su reumatoidni artritis ili lupus, što dodatno komplikuje lečenje i upravljanje simptomima. 

Bolovi u zglobovima nogu

Prekomerna telesna težina, povrede, artritis, tendinitis i drugi problemi izazivaju bolove u zglobovima stopala i nogu. To neretko otežava svakodnevne aktivnosti, uključujući hodanje i stajanje.

Stalni ili intenzivni bolovi u zglobovima mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. U takvim slučajevima, treba se posavetovati sa lekarom radi dijagnoze i odgovarajućeg tretmana.

Lekar će moći da utvrdi uzrok bolova, preporuči odgovarajuće testove i terapiju koja može uključivati lekove, fizikalnu terapiju ili druge metode za ublažavanje simptoma i poboljšanje funkcije zglobova. 

Pogoršanje degenerativnih promena

Do pogoršanja degenerativnih povreda dovodi:

 • Povećane telesne mase  –  svaki kilogram u slučaju da je BMI veći od preporučenog predstavlja džak na leđima koji dodatno opterećuje sve zglobove i prateće strukture, pogoršavajući već nastale degenerativne promene, istovremeno dovodeći do novih.
 • Ishrana bogata inflamatornim materijama, kao što su: sva brašna (gluten) osim kukuruznog i pirinčanog, sva obrađena brza hrana (transmasti), mesa spremana na visokim temperaturama, roštilj (sadrži toksične proinflamatorne nusproizvode), rafinisani šećer (složeni ugljeni hidrati takođe izazivaju inflamaciju).

bol-u-zglobovima

Kada se treba obratiti lekaru?

Zakažite kod lekara specijaliste u slučaju da je bol koji osećate u zglobu povezan s oticanjem, crvenilom, ukuočenošću i toplinom tkiva zgloba i njegove okoline.

Idite lekaru odmah ako je bol uzrokovan povredom koja je povezana s deformacijom zgloba, nemogućnošću pokreta ili intenzivnim bolom i iznenadnim otokom ili povišenom temperaturom.

Saveti kod umerenog bola

• Izbegavajte pokrete prilikom kojih se bol u zglobu pojačava.

• Idite na fizikalnu terapiju koju će vam ordinirati vaš fizijatar.

• Ako ste u mogućnosti, posetite banju sa termalnom vodom i odgovarajućom terapijom.

• Aplikujte led ili specijalno zagrejano jastuče na bolni zglob po 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno. Prokrvljenost i cirkulacija će biti bolji i bol će se umanjiti.

• Koristite masti ili gelove, Joint MD gel, Biofreez gel koji se utrljavaju u bolno mesto, a koji greju ili hlade, povećavajući na taj način prokrvljenost i cirkulaciju, što posredno smanjuje bol. 

Suplementi

Na tržištu postoji vrlo široka grupa dijetetskih suplemenata od kojih neki mogu pomoći u saniranju uzroka bola i u revitalizaciji degenerativnih promena zglobova - Orthomol Arthro stop, Joint MD, Nem, Joint MD Revolution itd.

Glukozamin, hondroitin sulfat, MSM uzeti zajedno doprinose revitalizaciji zglobne hrskavice, kao i smanjenju bola i degradacije kolagena. MSM (Methylsulfonylmethane) ima potpuno drugi mehanizam dejstva od nesteroidnih antireumatika (inhibiraju COX-2 enzime), inhibirajući enzim 5-LOX (lipoksigenaza), koji dovodi do razgradnje kolagena i posledično do bola.

Membrana ljuske jajeta, kao prirodni izvor hranljivih materija neophodnih za obnavljanje hrskavice i vezivnog tkiva zglobova.

Kolagen i hijaluronska kiselina doprinose regeneraciji i vlaženju hrskavice.

Proteolitički enzimi sa sistemskim dejstvom smanjuju inflamaciju u organizmu, delujući tako i na artroze koje nastaju starenjem, između ostalog, i zbog deficita enzima kod starijih osoba. Istraživanja pokazuju da ovi enzimi deluju u celom telu, neutrališući inflamatorne agense, razlažući ožiljna tkiva, čisteći krv  i pojačavajući kardiovaskularne, respiratorne i imune funkcije. 

Biljne komponente za bolne zglobove

Bromelain se dobija ekstrakcijom iz ananasa i sadrži niz proteolitičkih enzima koji smanjuju bol i otok zglobova.

Curcuma longa (kurkuma), odnosno njeni ekstrakti, široko se primenjuju zbog antiinflamatornog dejstva, inhibiraju i COX-2 i enzime 5-LOX koji su odgovorni za nastanak bola. Ekstrakti kurkume su i moćni antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale, doprinoseći smanjenju bola i manjem oticanju zglobova.

Boswelia serrata (bozvelija) i njeni ekstrakti se tradicionalno primenjuju vekovima u indijskoj medicini jer smanjuju bol i otok. Postoje brojni radovi koji dokazuju da korisnici koji uzimaju standardizovane ekstrakte bosvelije imaju signifikantno smanjenje bola i otoka, s izraženim povećanjem pokretljivosti zgloba u poređenju sa kontrolnom grupom.

Harpagophytum procumbens (đavolja kandža), tj. ekstrakti korena ove biljke sadrže prirodne aktivne principe koji uspešno smanjuju bol kod reumatizma i degenerativnih promena na zglobovima. Koristi se tradicionalno u Africi godinama, a sada postoje radovi koji potvrđuju efikasnost u smanjenju bola i inflamacije.

bol u kolenu

U prometu se kao dijetetski preparati nalaze proizvodi koji mogu biti monokomponentni, mada su trendovi takvi da većina proizvođača koristi u svojim proizvodima dve, tri, a i više opisanih aktivnih supstanci, koje ako se uzimaju zajedno u jednom preparatu ispoljavaju sinergistički efekat na smanjenje bola i otoka.

Izbor proizvoda i postupaka za saniranje degenerativnih promena na zglobovima je prilično širok, a poboljšanje ili pogoršanje zavise i od vas. Tako, na primer, gubitak  od samo 5% telesne mase doprineće tome da se lakše krećete, imate bolju pokretljivost i smanjiće vam se upala zgloba.

Prilikom kupovine lekova bez recepta, kao i dijetetskih suplemenata, uvek se konsultujte s lekarom zbog mogućih interakcija sa preparatima koje već koristite. Tablete za reumatske bolove pronađite u nekoj od preko 450 BENU apoteka, a suplemente i topikalne preparate poručite preko BENU shopa. 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Joint MD Revolution, 30 tableta

4 253,00 RSD

Joint MD 50 tableta

Nedostupno

3 239,00 RSD

Joint MD repair gel 75 ml

1 231,00 RSD

Nem 500 mg 20 kapsula

2 415,00 RSD

Kurkuma forte 60 kapsula

 • Akcija
 • Popust 10 %

2 086,00 RSD 1 877,40 RSD

Natural Wealth Glukozamin 1000 mg 60 kapsula

Nedostupno

2 566,00 RSD

Geladrink Forte prašak 420 g

 • Preporučeno

5 599,00 RSD

Nodol Max 30 tableta

1 144,00 RSD


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare