SELEN

SELEN

ČUVAR MLADOSTI, VITALNOSTI I ZDRAVLJA

Selen je jedan od najmoćnijih antiksidanasa i danas je čest sastojak dijetetskih   suplemenata. Ipak, stručnjaci savetuju da se ne preteruje sa unosom selena, te pozivaju na oprez jer je „tanka linija” između nedostatka i viška selena u organizmu.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Imunitet

Sačuvati vitalnost i zdravlje jedan je od imperativa današnjice. Sve je više istraživanja koja se bave imunitetom i jačanjem njegovih potencijala. Sve češće su naučna istraživanja inspirisana prirodom, jer ona ima odgovor na sva naša pitanja.

Oligogal Selen – esencijalni oligoelement, jedan je od najmoćnijih antioksidanasa, čuvar mladosti, vitalnosti i zdravlja. Solgar Selen sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga, učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i pojedinih vrsta karcinoma, pre svega prostate i debelog creva, omogućava asimilaciju vitamina C i E, a neophodan je i za normalno funkcionisanje tiroidne žlezde.

U našem organizmu selen (Jamieson Selenium) ulazi u sastav selenoproteina, biološki aktivnih jedinjenja koja učestvuju u sintezi hormona štitne žlezde, antioksidantnoj zaštiti i imunološkoj zaštiti (preko stimulacije limfocita).

Ljudski organizam nije u stanju samostalno da proizvede selen, ali ga zato u prirodi ima u dovoljnim količinama. Ako ste zdravi i raznovrsno se hranite, ne bi trebalo da imate probleme sa nedostatkom selena u organizmu. Dnevno nam je potrebno 55 mikrograma selena, ali sa godinama, potrebe za ovim oligoelementom rastu, pa se tako povećava i preporučeni dnevni unos. Povećane potrebe za Livsane Selenom imaju i trudnice i dojilje, kojima je potrebno 60–70 mikrograma u toku jednog dana. Neophodne količine selena možemo uneti hranom kao što su riba i morski plodovi, spanać, pečurke, kvasac, jaja, semenke suncokreta, integralne žitarice i beli luk, kao i namirnice bogate proteinima. Ipak, brazilski orah je pravi rudnik selena: samo jedan plod sadrži neophodnu dnevnu dozu selena.

Na tržištu je dostupna i široka paleta suplemenata namenjenih nadoknadi selena u organizmu, kao što je Natural Wealth Selen. Nedostatak selena ne daje karakteristične simptome, ali oni po kojima bismo mogli da posumnjamo na ovu pojavu su: promena boje noktiju, mišićna slabost i slabost srčanog mišića.

Stručnjaci ipak savetuju da se ne preteruje sa unosom selena, te pozivaju na oprez jer je „tanka linija” između nedostatka i viška selena u organizmu. Doza koja se navodi kao potencijalno štetna odnosi se na dnevni unos selena od 900 mikrograma u dužem vremenskom periodu. Simptomi „viška” selena u organizmu odlikuju se različitim alergijskim reakcijama, kao što su iritacije kože glave i tela, mučnina i „nervoza” organa za varenje.

Nova istraživanja potvrđuju da je selen mineral u tragovima koji ima zaštitna svojstva. Neke studije su otkrile da je veći unos selena povezan sa smanjenim rizikom od raka, a jedna studija je pokazala da je suplementacija selenom prepolovila rizik od umiranja od raka. Novo istraživanje iz SAD-a bacilo je malo svetla na to kako bi ovaj proces moga da funkcioniše. Laboratorijske studije objavljene nedavno u Zbornicima Nacionalne akademije nauka pokazale su da hranljiva materija aktivira gen koji ima sposobnost da suzbije razvoj kancerogenih tumora. Ovo, a možda i drugi biohemijski efekti, pomažu da se objasni sposobnost selena da drži rak na odstojanju.

brazilski-orah

BRAZILSKI ORAH

Brazilski orah ili Bertholletia excelsa iz porodice Lecythidaceae, jedna je od najviših biljaka na svetu, a dolazi sa područja Amazona. Ove orašaste plodove danas možete naći u svakom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane. Vrlo su hranljivi i sadrže obilje vitamina i minerala, ali i po koji neželjeni sastojak. Zato njegovu upotrebu treba donekle ograničiti, a preporuka je da se konzumiraju dva do tri ploda na dan. Brazilski orah sadrži velike količine vitamina E, kao i vitamine B kompleksa. U 100 grama, brazilski orah sadrži: 176 mg kalcijuma, 600 mg fosfora, 3,4 mg gvožđa, 4,6 mg cinka, kalijum i magnezijum, ali je ipak najpoznatiji po selenu. Ovo je orah sa najvećim sadržajem masti u svom sastavu. Ipak, visok sadržaj vitamina E zajedno sa selenom poništava moguću štetnost ovako visokog procenta masnoće.

Brazilski orah nudi neke impresivne zdravstvene beneficije, ali ako ih pojedete previše mogu biti štetni. U stvari, unos od 5000 mcg selena, koliko iznosi približno 50 prosečnih brazilskih oraha, može dovesti do trovanja. Ovo opasno stanje poznato je kao selenoza i može izazvati problem sa disanjem, srčani udar i otkazivanje bubrega.

Međutim, zajednice u Amazoniji sa tradicionalnom ishranom koja je prirodno bogata selenom nisu pokazivale negativne efekte ili znake trovanja selenom.

Gornji nivo unosa selena za odrasle je 400 mcg dnevno, Iz tog razloga je važno da ne jedete previše brazilskih orašastih plodova i proverite da li na nutritivnim etiketama postoji sadržaj selena. Pored toga, osobe sa alergijama na orašaste plodove mogu biti alergične na brazilske orahe i treba da ih izbegavaju.

 

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Solgar Selen 100 mcg 100 tableta

  • Akcija
  • Popust 10 %

2 080,00 RSD 1 872,00 RSD

Jamieson Selenium 100 µg 100 tableta

  • Preporučeno

955,00 RSD

Jamieson Selen 50 mcg 100 tableta

Nedostupno

755,00 RSD

Terranova Selen 200 mcg kompleks 50 kapsula

2 170,00 RSD

Natural Wealth Selen 50 µg 100 tableta

1 080,00 RSD

Oligogal Se 30 kapsula

Nedostupno

642,00 RSD

LIVSANE Selen 55 μg, 60 tableta

  • BUDI HUMAN

639,00 RSD

Selen + cink direkt 20 kesica

494,00 RSD


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare