Vaginalna kandida – kako trajno izlečiti gljivičnu infekciju

VAGINALNA KANDIDA – KAKO TRAJNO IZLEČITI GLJIVIČNU INFEKCIJU

Sa dolaskom leta često dolaze i vaginalne infekcije. Bilo da su u pitanju one gljivične, bakterijske ili virusne, zajedničko im je to da izazivaju nelagodnost i narušavaju uobičajeni životni ritam žene.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Urinarni sistem, menopauza i PMS

4 minuta čitanja


Peckanje i bol pri seksualnom odnosu ili nakon njega, crvenilo, žarenje i preosetljivost vulve i vagine najčešći su znaci po kojima se prepoznaje vaginalna kandida. Ponekad se u sklopu infekcije javlja i pojačan beličasti sekret siraste konzistencije, ali to nije uvek slučaj.

Vaginalna kandidijaza može, a ne mora biti posledica infekcije dobijene seksualnim ili nekim drugim putem. Bakterija Candida albicans je u najvećem broju slučajeva uobičajeni stanovnik vaginalne flore, kože i creva. 

Dok je ta flora zdrava, kandida je pod kontrolom, ali kada se ravnoteža sluzokože poremeti, gljivice i štetne bakterije preuzimaju primat u odnosu na one korisne. Tada se stiču uslovi za nastanak bakterijskih i gljivičnih infekcija poput bakterijske vaginoze i kandidijaze i dolazi do tzv. autoinfekcije.

Šta dovodi do poremećaja vaginalnog mikrobioma? 

Korišćenje antibiotika smanjuje ne samo broj loših bakterija, već i količinu onih dobrih. Upravo zato se gljivične infekcije uglavnom javljaju tokom ili nakon završetka antibiotske terapije. 

Kod bakterijskih infekcija koje zahtevaju primenu takvih lekova (antibiotika), preporučuje se preventivno korišćenje probiotika ili vaginaleta na prirodnoj bazi koje će dodatno zaštiti sluzokožu.

Bujanju kandide pogoduje sve ono što doprinosi razvoju drugih vaginalnih infekcija - sintetički donji veš, česta promena seksualnih partnera, ulošci od veštačkih materijala koji dovode do potparivanja kože, kao i agresivna kozmetika za intimnu negu. 

Sastav vaginalne flore menja se u skladu sa hormonskim promenama, pa do povećanog broja gljivica ponekad dolazi u trudnoći, tokom korišćenja oralne kontracepcije, kao i za vreme menstrualnog krvarenja. 

U povećanom riziku za vaginalnu kandidu su i žene sa povišenim nivoom šećera u krvi. Kandidi pogoduje pad imuniteta koji može biti izazvan ne samo bolestima, već i korišćenjem imunosupresivnih lekova. (Pročitajte: Letnja putna apoteka)

Kako ublažiti svrab, peckanje i ostale neprijatne simptome vaginalne kandide?

Prisustvo kandide utvrđuje se uzimanjem anamneze, vaginalnim pregledom i analizom brisa, a lečenje se zasniva na korišćenju lokalnih lekova protiv gljivica. Antimikotičke supozitorije, vaginalete i kreme daju brz rezultat, ali se infekcija često ponovo javlja, čim imunitet oslabi. 

Pre upotrebe bilo kakvog leka, obavezna je konsultacija s lekarom radi postavljanja tačne dijagnoze i preporuke odgovarajućeg tretmana, posebno ako se simptomi javljaju prvi put ili su veoma izraženi.

Tretiranje kandidijaze

Za tretiranje kandidijaze najčešće se koriste antimikotičke supozitorije, vaginalne kreme ili vaginalete koje se stavljaju direktno u vaginu. Sadrže aktivne sastojke poput klotrimazola, mikonazola ili flukonazola koji deluju na suzbijanje rasta gljivice Candide koja uzrokuje kandidijazu.

Kako bi se izbeglo razvijanje rezistencije na lekove, važno je sprovesti terapiju do kraja, čak i ako se simptomi infekcije ublaže nakon nekoliko dana. 

Iako polni odnosi nisu jedini, a ni najčešći način dobijanja kandidijaze, potrebno je da se istovremeno leče oba partnera. Tokom trajanja terapije, seksualne odnose treba izbegavati. 

Gljivična infekcija penisa

Simptomi gljivične infekcije penisa uglavnom su blagi, a nekad se uopšte ne ispoljavaju. Ponekad se javlja crvenilo penisa, a koža je upaljena i iritirana, sa beličastim naslagama na vrhu. Svrab je takođe simptom gljivične infekcije i može biti blag ili intenzivan. Infekcija kod nekih ljudi izaziva bol ili nelagodnost prilikom mokrenja ili seksualnog odnosa. 

Uloga ishrane kod infekcije kandidom

Bilo da je u pitanju žena ili muškarac, s obzirom na to da kandidi pogoduje šećer, za vreme trajanja infekcije potrebno je korigovati ishranu. Sve namirnice koje sadrže šećer ili kvasac treba izbaciti iz jelovnika. To se ne odnosi samo na slatkiše i peciva, već i na voće sa visokim sadržajem šećera, industrijske napitke, konzervisanu hranu, alkohol i sve što sadrži visok udeo ugljenih hidrata. Vitamini B grupe su takođe nepoželjni. (Pročitajte: Sprečite nastanak hroničnih bolesti na najlakši način)

Vaginalete za kandidu na prirodnoj bazi

Korišćenjem proizvoda koji sadrže sojeve korisnih bakterija onda kada se uzima antibiotska terapija, smanjuje se mogućnost nastanka kandidijaze. 

Svaki put kada lekar prepiše antibiotik, poželjno je koristiti vaginalete koje će sprečiti poremećaj vaginalne flore. Najbolje vagitorije za gljivice sadrže visok procenat aktivnih supstanci.

Propovag vaginalete

Propovag vaginalete sadrže kombinaciju dobro poznatih prirodnih antiseptika - propolisa i hajdučke trave. Mogu se koristiti u cilju prevencije, kao i za ublažavanje tegoba ukoliko je do infekcije već došlo. Aplikuju se direktno u vaginu i deluju na epitelizaciju sluznice. 

Hypervag vagitorije

Hypervag vagitorije svoje dejstvo baziraju na sinergijskom dejstvu tri biljna ulja. Ulja kantariona, nevena i žutog noćurka ublažavaju vaginalnu suvoću i smanjuju svrab i sekret koji se javljaju uz infekcije. Kantarion ima antigljivično dejstvo, neven doprinosi revitalizaciji tkiva, a žuti noćurak povoljno deluje na različite kožne promene i zaceljivanje rana.

 Vaginalni gelovi

Umesto vaginaleta, mogu se koristiti vaginalni gelovi na istoj ili sličnoj bazi. Vaginalnu kandidu lakše je savladati uz higijenske proizvode koji imaju fiziološki pH. Uriage Gyn-Phy gel sadrži mlečnu kiselinu koja potpomaže prirodni balans intimne flore. Ne sadrži sapun, parabene ni boju, pa je bezbedan za primenu i u trudnoći.

Lactacyd dnevni losion za intimnu negu 

Lactacyd dnevni losion za intimnu negu takođe je obogaćen mlečnom kiselinom koja reguliše kiselost vagine. Može se koristiti svakodnevno, kao i za vreme menstruacije.

Oralni probiotici koji mogu pomoći kod vaginalne kandidijaze

Osim topikalnih, postoje i oralni proizvodi koji mogu smanjiti rizik za nastanak vaginalne kandide.

Lactibiane Cnd kapsule

Lactibiane Cnd kapsule pomažu u ponovnom uspostavljanju balansa vaginalne flore tokom i nakon terapije antibioticima. Sadrže dva pažljivo selektovana soja sa 10 milijardi korisnih bakterija mlečno-kiselinskog vrenja: Lactobacillus gasseri LA806 i Lactobacillus helveticus LA401 candisis.

Femmabiotic 

Femmabiotic je inovativni proizvod namenjen za obnavljanje vaginalne flore i sprečavanje nastanka vaginalnih i urinarnih infekcija. Korišćenjem ovog preparata, povećava se broj laktobacila, reguliše vaginalni pH i sprečava nastanak infekcija. 

Floralaise

Pored laktobacila, Floralaise sadrži i vitamin A. Ovaj oralni probiotik održava zdravu vaginalnu i crevnu floru, a takođe pomaže i u lečenju urinarnih infekcija. Namenjen je pre svega ženama sa čestim vaginalnim infekcijama.

Dermatološki testirane proizvode za higijenu i negu intimne regije poručite preko BENU shopa, klikom ovde. Za sve nedoumice, na raspolagnju su vam BENU farmaceuti.

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Propovag 7 vagitorija

 • Akcija
 • Popust 30 %

554,00 RSD 387,80 RSD

Hypervag vagitorije sa kantarionom 7 komada

 • Akcija
 • Popust 30 %

460,00 RSD 322,00 RSD

Hypervag intim gel 20 ml

 • Akcija
 • Popust 30 %

500,00 RSD 350,00 RSD

Uriage Gyn-Phy gel 200 ml

1 094,00 RSD

Lactacyd Dnevni losion za intimnu negu 200 ml

488,00 RSD

Lactibiane CND 10 milion 30 kapsula

2 602,00 RSD

Femmabiotic 20 kapsula

 • Akcija
 • Popust 30 %

2 025,00 RSD 1 417,50 RSD

Floralaise 20 kapsula

1 047,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

5 5 od 5 (Ocenjeno 1 kupac)

 • Kiki 23. 1. 2023 5

  no comment

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare