Simptomi i lečenje urinarnih infekcija

SIMPTOMI I LEČENJE URINARNIH INFEKCIJA

U čak 90% slučajeva, uzrok urinarnih infekcija su bakterije, od kojih je najčešća Escherichia Coli. Znatno ređe, upalu mogu izazvati virusi i gljivice.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Urinarni sistem, menopauza i PMS

Zbog anatomije ženskih genitalnih organa, urinarne infekcije se znatno češće javljaju kod žena, nego kod muškaraca. Bakterijske infekcije mogu se razviti kada bakterije, koje su uobičajeni stanovnici debelog creva, pređu u urinarni trakt kome inače ne pripadaju. Tada remete postojeću mikrofloru i dovode do brojnih problema.

Najčešće, početni simptomi infekcije su blagi, ali ukoliko se ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih posledica. Infekcija je najčešće praćena bolom i peckanjem tokom mokrenja. Iznenadni nagon za odlaskom u toalet, učestalo mokrenje ili nevoljno izlučivanje urina ukazuju da nešto nije kako treba. Ponekad, na infekciju ukazuje promenjen izgled urina, boja, miris ili zamućenost. Bol u stomaku i povišena temperatura su takođe signal da se potraži lekarska pomoć.

Šta otežava lečenje urinarne infekcije?

Postojeću infekciju pogoršava nedovoljan unos tečnosti. Urin predstavlja prirodni mehanizam za borbu protiv infekcije. Kada ga nema dovoljno, mikroorganizami se nesmetano razmnožavaju. Optimalan unos vode je prva stvar koju treba promeniti. Svakodnevno treba popiti najmanje 2 litre tečnosti. Podjednako je važno i redovno pražnjenje bešike. Odlaganje odlaska u toalet pružiće dodatno vreme za razmnožavanje mikroba u bešici. 

Na pojavu infekcija mogu uticati pojedine hronične bolesti poput dijabetesa i kamena u mokraćnom kanalu. Kod žena su urinarne infekcije česte nakon polnog odnosa. Agresivna sredstva za pranje intimnog područja mogu narušiti prirodnu barijeru kože i osloboditi ulaz mikroorganizmima, pa ih treba izbegavati. Zbog osetljivosti genitalnog područja, nakon korišćenja bazena, treba odmah presvući mokar kupaći kostim. Sintetika, vlaga i visoka temperatura predstavljaju idealne uslove za bujanje bakterija. 

Kada su u pitanju urinarne infekcije kod dece, izuzetno je važna pravilna higijena. Dete mora naučiti da se briše od napred ka pozadi jer će u suprotnom bakterije preneti u urinarni trakt.

Prevencija i terapija

Pored dovoljno odmora i sna, ozdravljenje će ubrzati ishrana sa ograničenim unosom šećera. Veš i odeća od prirodnog materijala omogućiće koži da diše, dok vlažno okruženje pogoduje bakterijama. 

Postoje brojni prirodni proizvodi koji mogu ublažiti simptome i doneti olakšanje. Brusnice su poznate kao sjajan antioksidans i sprečavaju zadržavanje bakterija na zidovima urinarnog trakta. Pored toga, deluju antiinflamatorno i mogu se koristiti preventivno. Pored svežih, brusnice se mogu konzumirati i u vidu preparata. Livsane brusnica plus kapsule smanjuju rekurentne infekcije urinarnog trakta, koncentraciju E. coli i sprečavaju lepljenje bakterija za zidove sluznica u organizmu.

Čaj od peršuna i pojedine biljne mešavine veoma su korisne za lečenje infekcije, a dejstvo zasnivaju na lekovitosti biljnih sastojaka koje sadrže. Po svom antimikrobnom svojstvu, poznato je i ulje divljeg origana koje je glavni sastojak kapsula Oregamar

Urobitrat instant čaj je biljni napitak prijatnog ukusa koji pospešuje izlučivanje tečnosti iz organizma i ispiranje mokraćnih puteva. Preporučuje se osobama sklonim čestim urinarnim infekcijama i kod sklonosti ka taloženju peska, stvaranju kamena u bubrezima ili mokraćnoj bešici.

Naturoplex sadrži jedinstvenu kombinaciju lekovitih biljaka koje su dokazano efikasne u tretmanu urinarnih infekcija. Snažno deluje protiv različitih uzročnika, sprečavajući njihovo vezivanje za receptore sluzokože urinarnih puteva. Naturoplex otklanja tegobe već na početku primene i u visokom stepenu sprečava ponavljanje infekcije.

Probiotici su nezamenjivi u jačanju imuniteta i utiču na celokupnu otpornost organizma, pa su sjajni kao svojevrsna prevencija.

D-Manozinn predstavlja efikasan tretman u terapiji i prevenciji infekcija urinarnog trakta izazvanih E. coli. Zbog svog sastava, doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Jednostavno se primenjuje i ne razvija rezistenciju.

Moguće posledice urinarne infekcije

Iako je upala bešike čest problem koji mnogi ne shvataju ozbiljno, odlaganje lečenja može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Infekcija može da se proširi do bubrega i dovede do njegovog ozbiljnijeg oštećenja. Kod devojčica, previd ove bolesti može dovesti do poremećaja reproduktivnog sistema, dok kod trudnica nelečena upala urinarnog trakta može da izazove prevremeni porođaj.

Nakon što utvrdi uzrok upale, lekar određuje odgovarajuću terapiju, koja ponekad uključuje antibiotike. Lečenje se ne sme prekinuti na svoju ruku, nakon nestanka simptoma. Ukoliko se ne izleči do kraja, upala će se ubrzo vratiti, ali bakterije mogu postati rezistentne na prethodnu terapiju. Upravo zato, dužinu trajanja lečenja određuje isključivo lekar. Ako se upala bešike ponavlja najmanje tri puta godišnje, smatra se hroničnom bolešću.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Oregamar 15 kapsula

 • Akcija
 • Popust 30 %

1 439,00 RSD 1 007,30 RSD

Livsane Brusnica plus 30 kapsula

 • Akcija
 • Popust 30 %
 • BUDI HUMAN

799,00 RSD 559,30 RSD

Urobitrat instant čaj 21 kesica

 • Akcija
 • Popust 30 %

737,00 RSD 515,90 RSD

Naturoplex®, 36 tableta

 • Akcija
 • Popust 30 %

1 050,00 RSD 735,00 RSD

D-Manozinn 62,6 g

4 048,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare