Elektroliti za decu i odrasle - ključ za ravnotežu organizma

ELEKTROLITI ZA DECU I ODRASLE - KLJUČ ZA RAVNOTEŽU ORGANIZMA

Poremećaji u nivou elektrolita mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Bebe i deca

8 minuta čitanja


Kada se pomenu elektroliti za decu i odrasle, mnogi od nas pomisle na sportske napitke, međutim, elektroliti su mnogo više od trendi pića za profesionalne sportiste i rekreativce, oni igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u našem organizmu.

Šta su elektroliti?  Šta su elektroliti? 

Elektroliti su joni - pozitivno ili negativno naelektrisane čestice - koje se nalaze u telesnim tečnostima, uključujući krv, urin i tkivne tečnosti. Ključni elektroliti su natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlorid, fosfat i bikarbonat. (Pročitajte: Magnezijum – mineral ključan za mentalno i fizičko zdravlje)

Elektroliti imaju višestruku ulogu u funkcionisanju organizma, pored ostalog važni su za održavanje hidratacije, pH vrednosti krvi, regulaciju srčane aktivnosti i mišićne funkcije, a učestvuju i u prenosu električnih signala između nervnih ćelija.

Kada gubimo elektrolite? Kada gubimo elektrolite?

Do disbalansa elektrolita može doći nakon intenzivne fizičke aktivnosti, dehidratacije različitog porekla i iscrpljujućih bolesti. Napici obogaćeni elektrolitima pomažu u njihovoj nadoknadi i ponovnom uspostavljanju ravnoteže.

Privremeni disbalans

Tokom fizičke aktivnosti, znojenje dovodi do gubitka elektrolita, posebno natrijuma i kalijuma. 

Kod bolesti praćenih prolivom i povraćanjem, organizam veoma brzo gubi elektrolite i potrebno ih je što pre nadoknaditi. 

U vrelim letnjim danima, značajna količina tečnosti gubi se putem znojenja. Elektroliti pomažu u održavanju hidratacije i sprečavaju moguće probleme povezane sa toplotnim stresom, tako da su izuzetno važni onda kada su temperature ekstremno visoke.

Povezanost hroničnih bolesti i elektrolita

Osobe s hroničnim upalnim bolestima creva (npr. Kronova bolest, ulcerozni kolitis) ili sindromom iritabilnog creva sklonije su gubitku elektrolita zbog čestih proliva i povraćanja. 

Dijabetičari čija bolest nije pod kontrolom, pacijenti na hemodijalizi, kao i osobe koje u sklopu terapije uzimaju diuretike podložnije su gubitku elektrolita. (Pročitajte: Kako prepoznati predijabetes i sprečiti nastanak dijabetesa?)

Kortikosteroidi, laksativi, lekovi za epilepsiju, kao i određeni antibiotici mogu poremetiti ravnotežu elektrolita, pa osobe koje ih piju treba da budu oprezne i kontrolišu nivo minerala u krvi.

elektroliti-za-decu-inner

Elektroliti za odrasle - kako ih nadoknaditi? Elektroliti za odrasle - kako ih nadoknaditi?

Elektroliti se mogu naći u različitim oblicima i izvorima, uključujući mineralnu vodu i mnoge namirnice, posebno voće i povrće, orašaste plodove i mlečne proizvode. 

Elektrolitni napici 

Napici obogaćeni elektrolitima obično sadrže natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, zajedno s vodom i šećerima koji obezbeđuju hidrataciju i energiju.

Intravenozna terapija

Kod osoba koje su dehidrirane ili imaju poremećaj ravnoteže elektrolita, elektroliti se mogu nadoknaditi intravenskim putem. Intravenozna terapija pored elektrolita obično sadrži vodu, glukozu i druge komponente.

Elektroliti za decu i odrasle - korišćenje Elektroliti za decu i odrasle - korišćenje

Kako se koriste elektroliti? Na svakom proizvodu dato je detaljno uputstvo za pripremu proizvoda. 

Najčešće se sadržaj kesice rastvara u sveže prokuvanoj vodi sobne temperature i uzima u kraćim vremenskim intervalima, u manjoj količini (na kašičicu). Pripremljen rastvor treba upotrebiti u roku od 24h.

Po čemu se razlikuju elektroliti za decu i elektroliti za odrasle? Formulacije se razlikuju u pogledu koncentracije i sastava. 

Elektroliti za bebe i decu imaju koncentraciju koja je prilagođena manjoj telesnoj masi, kao i dodatne arome koje ih čine privlačnijim.

Humana elektroliti za decu i odrasle

Humana elektrolit sa ukusom banane namenjen je deci od 12 meseci i odraslima, radi nadoknade tečnosti i elektrolita. Primena u prvih 3-6 sati od pojave dijareje omogućava brzu nadoknadu izgubljenih minerala i tečnosti.

Rehidro Max

Rehidro Max je prašak na bazi glukoze i elektrolita sa dodatkom probiotika Saccharomyces boulardii. Koristi se za rehidrataciju i obnovu crevne mikroflore kod odraslih i dece starije od dva meseca. 

Preporučuje se kod blage do umerene dehidratacije uzrokovane prolivom i/ili povraćanjem koje je posledica virusne ili bakterijske infekcije. 

Rehidromiks

Rehidromiks je prašak za oralnu rehidrataciju, za pripremu rastvora za nadoknadu vode i elektrolita. Ima ukus maline, a u pakovanju se nalazi 5 kesica.

Orsovit

Salvit Orsovit je elektrolitni rastvor prijatnog ukusa pomorandže, a mogu ga uzimati bebe, deca i odrasli. Pored elektrolita, sadrži lliofilizovane bakterijske kulture Lactobacillus acidophilus HA 122.

O.R.S. limun

O.R.S. limun je dijetetski proizvod za odrasle i decu stariju od 3 godine, kod kojih je došlo do poremećaja balansa tečnosti i elektrolita. Ove šumeće tablete sigurno, brzo i jednostavno sprečavaju i otklanjaju dehidrataciju.

Orosal

Orosal je inovativni napitak koji kombinuje esencijalne elektrolite sa prijatnim ukusima. Ovaj napitak podržava hidrataciju, obezbeđuje potrebne elektrolite i ima osvežavajući ukus.

Da li su elektroliti štetni i imaju li neke neželjene efekte? Da li su elektroliti štetni i imaju li neke neželjene efekte?

U većini slučajeva, konzumiranje elektrolita u preporučenim dozama ne izaziva neželjene efekte. Međutim, prekomerno unošenje elektrolita, posebno putem suplemenata ili sportskih napitaka, može izazvati neravnotežu i dovesti do problema kao što su hiponatremija (nizak nivo natrijuma) ili hiperkalemija (visok nivo kalijuma). 

Zato je važno pridržavati se preporučenih doza i konsultovati se sa lekarom pre njihovog uzimanja, posebno ako imate neke zdravstvene probleme. (Pročitajte: Zašto je nizak krvni pritisak podjednako opasan kao i onaj visoki?)

Elektrolite i vitaminsko-mineralne komplekse za potrebe dece i odraslih pronađite na BENU shopu.

 
 

 

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

MaxMedica Rehidro Max, 10 kesica

1 231,00 RSD

O.R.S. Limun šumeće tablete za rehidrataciju, 12 komada

699,00 RSD

Salvit Orsovit prašak 6 kesica

484,00 RSD

Dietpharm Rehidromiks sa ukusom maline pakovanje sa 5 kesica

431,00 RSD

Humana elektrolit sa ukusom banane, 12 kesica

856,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare