Korpa

Korpa je prazna. Ubacite proizvode koji su Vam potrebni.

Lečenje kožnih bradavica Alfabeta

Pitajte BENU savetnika

Ponedeljak - petak, 09:00 - 17:00


Online

_label_param_filter_active:

Bradavice na stopalu

Obično se pojavljuju na peti ili između prstiju i mogu uzrokovati nelagodu i bol prilikom hodanja. Neretko su prekrivene slojem zadebljale kože.

Da bi se sprečilo prenošenje bradavica sa stopala na druge delove tela ili druge osobe, potrebno ih je ukloniti. Postoje različite metode lečenja bradavica, uključujući krioterapiju (zamrzavanje), lasersko uklanjanje, radiotalasni nož, topikalne preparate itd. 

O tome koje je najbolje sredstvo za skidanje bradavica u konkretnom slučaju odlučuje lekar. Nisu svi tretmani pogodni za sve osobe. Dijabetičari, trudnice i osobe sa oboljenjima kože treba da budu posebno oprezne pri tretiranju bradavica.

Koja je najbolja krema za virusne bradavice?

Sredstva za uklanjanje bradavica treba nanositi samo na bradavicu, a ne i na okolnu kožu, tako da kreme nisu najpogodnije za sprovođenje tretmana. 

Umesto krema, preporučuje se korišćenje proizvoda koji se putem aplikatora ili četkice precizno nanose samo tamo gde je potrebno, npr. Wartner olovka protiv bradavica.

Nakon uklanjanja bradavice, kožu treba održavati čistom i suvom. Tretirani deo treba prekriti flasterom i ne treba ga dodirivati.

Šta su papilomi?

Papilomi su izrasline koje se javljaju na koži. Uzrokovani su humanim papiloma virusima (HPV), kojih postoji više od 100 različitih sojeva. Veličina im varira u rasponu 1-3 mm, a boja može biti ista kao boja okolne kože ili tamnija. 

Papilomi su poznati i pod nazivom viseće bradavice, a mogu se pojaviti na različitim delovima tela, uključujući očne kapke, vrat, pazuh i druga područja. Obično nisu opasni, ali mogu biti neprijatni, posebno ako se nalaze na vidljivim ili osetljivim delovima tela (npr. na kapcima).

Rizik od razvoja papiloma povećava kontakt s virusom HPV, oštećenja kože (povrede, ogrebotine), oslabljen imunološki sistem (stanje stresa, bolesti ili imunosupresivna terapija).

Papilomi na vratu

Papilomi na vratu obično su benigni i prvenstveno su estetski problem. Izgledaju kao male, izbočene izrasline na koži.

Papilomi - lečenje

Njihovo lečenje podrazumeva uklanjanje izrasline, a terapijska opcija zavisi od veličine i mesta na kome se nalaze. Kao i drugi papilomi na koži, mogu se ukloniti na više načina. Lek za papilome i bradavice potražite u BENU apotekama.

Kondilomi (genitalne bradavice)

Kondilomi se pojavljuju na genitalnom području i anusu. Povezani su s HPV-om i mogu biti uzrokovani infekcijama koje se prenose polnim putem. Obično su ružičaste boje, izbočeni, pojedinačni ili grupisani.

Kondilomi su češći kod žena. Javljaju se na spoljašnjim genitalijama, unutrašnjim stidnim usnama, vaginalnom otvoru, grliću materice ili anusu. Mogu biti uzrokovani visokorizičnim tipovima HPV-a i povezani s povećanim rizikom od razvoja raka grlića materice (tipovi poput HPV-16 i HPV-18).

Redovni ginekološki pregledi, Papa test i HPV testiranje važni su za praćenje i rano otkrivanje promena povezanih s HPV-om.

Kod trudnica, postoji povećan rizik od razvoja ili pogoršanja kondiloma zbog hormonskih promena tokom trudnoće. Većina kondiloma ne uzrokuje ozbiljne komplikacije tokom trudnoće ili porođaja, a lečenje se obično odlaže za period nakon porođaja.

Nazad na vrh stranice

Kontakt formular