Tablete za odlaganje menstruacije - kako se koriste

TABLETE ZA ODLAGANJE MENSTRUACIJE - KAKO SE KORISTE

Želite da izbegnete menstruaciju tokom letovanja ili dugo planiranog puta? Očekuje vas venčanje, proslava ili sportsko takmičenje? Odlaganje menstruacije čini se kao odlična ideja, ali pre posezanja za lekovima, važno je da znate kada i kako treba da ih uzimate.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje

Šta su to tablete za odlaganje menstruacije? Šta su to tablete za odlaganje menstruacije?

Tablete za odlaganje menstruacije su hormonalni lekovi koji se koriste kako bi se odložila menstruacija. Namenjene su ženama koje žele privremeno da odlože svoju menstruaciju iz različitih razloga, a najčešće zbog putovanja i nekih posebnih događaja.

Ove tablete funkcionišu tako što povećavaju nivo progesterona u telu, čime se odlaže ovulacija i novi ciklus. Kada prestanete sa uzimanjem tableta, nivo hormona opada, što telu daje signal da je vreme za menstruaciju.

Kako se koriste tablete za odlaganje menstruacije? Kako se koriste tablete za odlaganje menstruacije?

Pre njihovog korišćenja, posavetujte se sa svojim ginekologom, kako biste se upoznali s mogućim rizicima i nuspojavama. (Pročitajte: Insulinska rezistencija - vaš tihi neprijatelj)

Kada krenuti sa uzimanjem?

Sa uzimanjem tableta za odlaganje menstruacije treba započeti nekoliko dana (3-4 dana) pre očekivanog početka menstruacije. 

Da bi bile efikasne, neophodno je uzimati ih redovno, svakodnevno, tačno onako kako je preporučio ginekolog ili po uputstvu na pakovanju.

Koliko dugo ih treba uzimati?

Važno je držati se propisane doze i ne prekoračivati je. Obično se tablete uzimaju dva puta na dan, sve dok želite da odložite menstruaciju, ali ne duže od 14 dana. 

Kada će se vratiti ciklus?

Za ponovnu menstruaciju, jednostavno prestanite sa uzimanjem tableta. Menstruacija će početi nekoliko dana nakon toga.

tablete-za-menstruaciju-1-inner

Mere opreza Mere opreza

Imajte u vidu da tablete za odlaganje menstruacije nisu dugoročno rešenje za regulaciju menstrualnog ciklusa. 

Često odlaganje menstruacije uz pomoć hormonskih tableta može dovesti do hormonske neravnoteže u telu i ostaviti posledice na reproduktivno zdravlje. Da bi se to izbeglo, važno je da se tablete uzimaju prema uputstvu i pod nadzorom lekara.

Prečesto odlaganje menstruacije može poremetiti prirodni menstrualni ciklus i rezultirati nepravilnostima (obilna i iregularna krvarenja) ili izostankom menstruacije kada se prestane sa uzimanjem tableta. Ovo može predstavljati problem ako planirate trudnoću ili postoji potreba za praćenjem menstrualnog ciklusa iz medicinskih razloga. (Pročitajte: HIV i AIDS – najvažnije činjenice koje treba da znate)

Ukoliko se tokom korišćenja tableta pojavi bol u nozi ili grudima, oticanje noge ili broblemi sa disanjem, potrebno je odmah potražiti stručnu pomoć.

Tablete ne bi trebalo da koriste žene kod kojih postoji istorija krvnih ugrušaka, srčanih problema, bolesti jetre ili povećan rizik od moždanog udara.

Često postavljana pitanja Često postavljana pitanja

Koja je cena tableta za odlaganje menstruacije? 

Cena varira u zavisnosti od proizvođača i broja tableta u pakovanju. Cenu konkretnog proizvoda možete saznati pozivanjem BENU apoteke u kojoj želite da nabavite proizvod.

Da li su tablete za odlaganje menstruacije isto što i kontraceptivne pilule? 

Ne. Za razliku od kontraceptivnih pilula, tablete za odlaganje menstruacije nemaju kontraceptivno dejstvo i nisu zamena za kontraceptivne metode. One ne sprečavaju trudnoću.

Da li lek za odlaganje menstruacije mogu da uzimam na svoju ruku, kad god poželim? 

Pre uzimanja, treba da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili odgovarajuće preporuke. Uzimanje ovih tableta treba da bude pod lekarskim nadzorom, posebno ako imate neke zdravstvene probleme ili uzimate lekove. 

Dugotrajna upotreba ovih tableta bez medicinskog nadzora povećava rizik od nuspojava i negativnih zdravstvenih efekata.

Da li su pilule za odlaganje menstruacije bezbedne? 

Tablete za odlaganje menstruacije su bezbedne kada se koriste prema uputstvu i pod nadzorom lekara. Međutim, kao i sa svakim lekom, postoji određeni rizik od nuspojava i komplikacija.

Koje su najčešće nuspojave tableta za odlaganje menstruacije? 

Mučnina, glavobolja, promene raspoloženja i napetost u grudima. Ponekad mogu nastupiti i ozbiljnije nuspojave, poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka, posebno kod osoba koje su već predisponirane za ovaj problem.

Kada se koriste odgovorno, tablete za odlaganje menstruacije su korisne za privremeno odlaganje menstruacije. Ukoliko vam je potreban stručan savet u vezi sa njihovim korišćenjem, na raspolaganju su vam BENU farmaceuti.

 Proizvode za žene u reproduktivnoj dobi, suplemente i dermokozmetiku poručite preko BENU shopa. 

 


Povezana pitanja iz savetovališta

Povezana pitanja iz savetovališta

  • Pitanje za BENU savetnika
  • žene
  14. 06. 2024

  Odlaganje menstruacije

  Koje su najbolje tablete za odlaganje menstruacije? Hvala

  Poštovana, 

  Najbolje bi bilo da popričate sa svojim ginekologom šta bi Vam predložio i pitanja koja bi Vam postavio, da li ste pušač, da li ste do sada koristili tabletice za odlaganje menstrualnog ciklusa. Reč je o hormonskim preparatima pa bi svakako primena i preporuka trebala da bude od strane izabranog ginekologa.

  Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

   

  Srdačan pozdrav, 

   

  mag.farm.spec. Natalija Miladinović

  šipka Natalija Miladinovic

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Natalija Miladinovic , BENU 352 Niš Cara Dušana pogledajte odgovor sakrijte odgovor

Sva pitanja


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare