Perimenopauza – izazov za telo i um

PERIMENOPAUZA – IZAZOV ZA TELO I UM

Perimenopauza je period koji prethodi menopauzi. To je razdoblje tokom koga reproduktivna funkcija žene postepeno slabi, ali ipak postoji. Upravo zato, žena može zatrudneti, ali do toga dolazi veoma retko.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Urinarni sistem, menopauza i PMS

Poput puberteta i drugih životnih razdoblja, perimenopauza se kod nekih žena javlja pre, a kod nekih kasnije, tj. njena pojava je individualna i u velikoj meri zavisi od genetike, ali ne isključivo od nje. U najvećem broju slučajeva, javlja se oko četrdesete godine i traje 5 - 10 godina. Tokom tog perioda, u telu se dešavaju važne promene. Jedna od najznačajnijih je hormonska neravnoteža do koje dolazi zbog promene nivoa estrogena i progesterona, što dovodi do smanjene funkcije jajnika.

Reproduktivna funkcija u menopauzi trajno prestaje, a tokom perimenopauze ona se smanjuje i polako gasi. Početak perimenopauze često prolazi neopaženo. Simptomi su brojni i nisu uvek podjednako izraženi. Neki od njih su nepravilnost menstrualnih ciklusa, valunzi i noćno znojenje, umor, nesanica i glavobolja, smanjenje seksualne želje, česte i nagle promene raspoloženja, nadutost i sklonost ka gojenju. Kod nekih žena javiće se samo dva ili tri simptoma, dok će ih neke druge iskusiti znatno više.

Koji su simptomi perimenopauze?

Kada je reč o menstrualnom ciklusu, on tokom perimenopauze postaje nepravilan, više se ne javlja u predvidljivim razmacima i ne traje podjednako. To znači da krvarenje jednog meseca može biti jedva primetno, sledećeg može potpuno izostati, dok se nakon toga može javiti produženo i veoma obilno krvarenje. Ako do krvarenja dolazi prečesto (nakon dvadesetak dana) ili nakon seksualnog odnosa, najbolje je potražiti savet ginekologa. Isto treba učiniti i ako krvarenje traje duže od nedelju dana ili je izuzetno obilno. 

Valunzi ili toplotni talasi su jedan od simptoma na koji se žali većina žena. Iznenadni osećaj toplote praćen crvenilom lica i obilnim znojenjem takođe je povezan sa hormonima. Iako suštinski bezopasni, valunzi narušavaju uobičajeno funkcionisanje, posebno tokom noći, kada se žena budi iz sna oblivena znojem iako u prostoriji u kojoj spava nije pretoplo. Umor zbog nedostatka sna može izazvati razdražljivost i otežanu koncentraciju.

Usporavanje metabolizma u perimenopauzi može dovesti do gomilanja masnih naslaga, posebno u predelu stomaka. Iako gojaznost nije posledica menopaze, ona je s njom povezana. 

Niži nivo estrogena utiče na nivoe dobrog i lošeg holesterola. U perimenopauzi se nivo lošeg povećava, a nivo dobrog holesterola smanjuje. Da bi se predupredile kardiovaskularne bolesti i dijabetes, važno je hraniti se zdravije i prestati sa konzumiranjem masne i zašećerene hrane. Perimenopauza se kod pušača javlja ranije, pa je to dodatni razlog da se prestane sa pušenjem. (Pročitajte: Zašto i kako ostaviti cigarete?)

Ne treba zaboraviti da se hormonske promene odražavaju i na kvalitet kože, kose i noktiju. Koža se istanjuje i postaje suvlja, a promene se dešavaju i kada je reč o vaginalnoj sluzokoži. Tokom perimenopauze se često javlja vaginalna suvoća koja je indirektno povezana sa urinarnim infekcijama. Jedan od simptoma predmenopauze su učestali odlasci u toalet i blaga inkontinencija povezana sa slabljenjem mišića karličnog dna i sa manjom elastičnošću bešike. (Pročitajte: Bakterijska vaginoza – peckanje, svrab i drugi neprijatni simptomi)

Kada prestaje perimenopauza, a počinje menopauza? Početak menopauze računa se retrogradno, tj. unazad. Kada tokom 12 uzastopnih meseci nema menstrualnog krvarenja, to je znak da je nastupila menopauza. Perimenopauzu treba razlikovati od prevremene menopauze. Prevremena menopauza nastaje pre 40. godine, a najčešće je posledica genetike, određenih autoimunih bolesti i hemioterapije. Za razliku od prevremene menopauze, perimenopauza je prirodan i očekivan deo životnog ciklusa.

Kako olakšati novonastalo stanje?

Neke od tegoba mogu se smanjiti upotrebom kontraceptivnih pilula ili hormonske spirale. Ukoliko to nije dovoljno, primenjuje se oralna hormonska terapija na bazi estrogena i progesterona. Prva poboljšanja primetna su već nakon mesec dana. U određenim slučajevima, hormonska terapija je kontraindikovana. 

S obzirom na to da u perimenopauzi kosti postaju porozne, a njihova gustina manja, može se uvesti suplementacija vitaminom D. Kalcijum i vitamin D smanjiće rizik za nastanak osteoporoze i mogućnost preloma kostiju ukoliko dođe do pada.

Dehidratacija kože može se ublažiti korišćenjem kozmetike namenjene baš ženama u perimenopauzi. Vichy Neovadiol setovi za negu kože u perimenopauzi prilagođeni su potrebama kako suve, tako i normalne i mešovite kože.

Neovadiol set za negu suve kože u perimenopauzi formulisan je za specifične potrebe kože koja je pod uticajem burnih hormonskih promena. Dermatološki aktivni sastojci pomažu da se ublaže znaci starenja i koži vrate jedrina i elastičnost.

Vaginalna suvoća može se preduprediti korišćenjem vaginaleta i vaginalnih gelova. Ovi proizvodi sadrže biljna ulja i ekstrakte koji mogu ublažiti iritacije, zaštititi sluznicu i pomoći da se sačuva njena elastičnost i vlažnost. 

Plantur 39 Fito-kofeinski šampon za tanku i slabu kosu pomaže u oporavljanju tanke i lomljive kose. Poboljšava cirkulaciju vlasišta, podstiče rast kose i sprečava njeno opadanje. Namenjen je ženama koje su u perimenopauzi ili menopauzi i imaju 39 ili više godina.

Iako se o njoj ranije nije previše pričalo, perimenopauza je postojala i pre savremenog doba. Nastojeći da ublaže bar neke neprijatnosti koje je prate, ljudi su se snalazili koristeći različite biljke, a neke od njih primenjuju se i danas.

Genestin forte sadrži koren cimicifuge i druge biljne sastojke koji doprinose ublažavanju tegoba tipičnih za menopauzu i period koji joj prethodi.

Menopace objadinjuje 22 aktivne supstance, uključujući fitoestrogen, 11 vitamina, 10 minerala i 6 esencijalnih prirodnih kofaktora koji pojačavaju efekat aktivnih supstanci. Ovaj proizvod povoljno deluje i na fizičke i na mentalne simptome menopauze.    

Luprinn svoje dejstvo zasniva na suvom ekstraktu hmelja koji blagotvorno utiče na simptome menopauze. Aktivna komponenta u ovim kapsulama je fitoestrogen, koji ima strukturalne sličnosti i profil delovanja sličan ženskim polnim hormonima čiji je nedostatak karakterističan za perimenopauzu.

Za više energije, a manje nesanice i valunga, preporučuje se korišćenje Femipause kapsula. Noćne kaspule su sa melatoninom i valerijanom, a dnevne sa livadskom detelinom i vitaminima B grupe.

Refemin sadrži koren cimicifuge racemose koja efikasno smanjuje menopauzalnu nelagodu.

Ukoliko ste i sami u perimenopauzi, a simptomi koje imate vas ometaju da živite i radite normalno, posetite lekara i posavetujte se oko hormonske terapije. Kozmetiku i suplemente koji će u potpunosti odgovoriti vašim sadašnjim potrebama možete odabrati uz besplatne stručne savete BENU farmaceuta. Pišite nam, tu smo za vas!

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Vichy Neovadiol Summer promo set - Nega normalne i mešovite kože u perimenopauzi

Nedostupno

3 707,76 RSD

Hypervag vagitorije sa kantarionom 7 komada

460,00 RSD

Hypervag intim gel 20 ml

500,00 RSD

Plantur 39 Fito-kofeinski šampon za tanku i slabu kosu, 250 ml

 • Akcija
 • Popust 30 %

1 770,00 RSD 1 239,00 RSD

Genestin Forte, 30 tableta

Nedostupno

1 229,00 RSD

Menopace Original, 30 tableta

1 470,00 RSD

LUPRINN® 30 kapsula

1 249,00 RSD

Femipause, 60 kapsula

2 323,00 RSD

Dietpharm Refemin 30 želatinoznih kapsula

719,10 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

5 5 od 5 (Ocenjena 2 kupca)

 • Nada Pešić Stević 05. 12. 2023 5

  Mnoge od stvari koje ste naveli sam i sama imala. Na žalost pre 20 godina kod nas nije bilo suplemenata za tu namenu a sad oni mogu da bar malo pomognu.

 • Joka 21. 9. 2022 5

  no comment

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare