Aktivni ugalj - kako deluje i kada se koristi

AKTIVNI UGALJ - KAKO DELUJE I KADA SE KORISTI

Aktivni ugalj ima široku primenu u medicini i procesima prečišćavanja vode i vazduha. Njegova efikasnost u vezivanju štetnih supstanci čini ga dragocenim za očuvanje zdravlja i životne sredine.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Stomak i varenje

7 minuta čitanja


Aktivni ugalj dobija se iz uglja visokog kvaliteta, a zatim se aktivira pomoću određenih hemijskih tretmana, kako bi se povećala njegova poroznost i površina. Aktiviranjem se stvaraju mikroporozne strukture koje omogućavaju adsorpciju i zadržavanje različitih supstanci.

U medicini se koristi jer privlači i zadržava štetne supstance. Kod trovanja i drugih sličnih situacija, aktivni ugalj se primenjuje oralno, kako bi se smanjila apsorpcija toksina u gastrointestinalnom traktu.

Kako se pije aktivni ugalj? Kako se pije aktivni ugalj?

Primenjuje se oralno, u obliku tableta, kapsula ili praška. Za aktivni ugalj doziranje zavisi od telesne mase pacijenta i vrste problema. Iz organizma se eliminiše putem stolice.

Aktivni ugalj se najčešće koristi više puta na dan, a tačno doziranje zavisi od proizvođača. Ukoliko osoba ne može da proguta kapsulu, sadržaj se može pomešati sa malom količinom vode i tako popiti. Ako postoji sumnja da je došlo do trovanja, ugalj treba uzeti što pre, kako bi se sprečilo ulaženje toksina u krvotok.

U slučaju dijareje, preporučuje se uzimanje nakon jela.

Međutim, aktivni ugalj nije univerzalno rešenje za sve probleme sa stomakom. Treba ga koristiti u akutnim situacijama i ne preporučuje se kao dugoročno rešenje za gastrointestinalne tegobe.

Pre korišćenja aktivnog uglja, posavetujte se sa lekarom, posebno ako već uzimate lekove ili imate neke zdravstvene probleme.

Aktivni ugalj za stomak Aktivni ugalj za stomak

A. ugalj se često koristi kao sredstvo za ublažavanje stomačnih problema, ali njegova efikasnost zavisi od uzroka tih problema.

Iskustva pokazuju da je koristan kod trovanja ili unosa toksičnih materija jer sprečava njihovo ulaženje u krvotok. Može se koristiti kod proliva, posebno ako je uzrok trovanje hranom ili konzumiranje zagađene hrane. (Pročitajte: Dijareja - kako ubrzati oporavak i ublažiti simptome)

Da li aktivni ugalj može pomoći kod dijareje? Da. On ima sposobnost da za sebe veže različite toksine, bakterije i nečistoće prisutne u crevima. Kada se aktivni ugalj unese oralno, on privlači i zadržava štetne supstance, sprečavajući ih da budu apsorbovane u krvotok.

Pored toga što adsorbuje, aktivni ugalj može i da neutrališe određene štetne materije. To je posebno korisno ako dijareja potiče od unosa toksina ili kontaminirane hrane.

Ako dijareja traje duže ili je ozbiljnija, obavezna je konsultacija sa lekarom, kako bi se utvrdio njen uzrok i odredilo lečenje.

Pored toga, aktivni ugalj može pomoći i kod problema sa gasovima i nadimanjem. Adsorbujući gasove u crevima, ugalj olakšava nelagodnost povezanu sa nadimanjem. (Pročitajte: Kako pobediti nadutost stomaka?)

MaxMedica Aktivni ugalj

MaxMedica Aktivni ugalj predstavlja efikasan preparat za ublažavanje dijareje, nadutosti, gasova i mamurluka. Njegova sposobnost vezivanja različitih organskih i neorganskih supstanci, uključujući i gasove, doprinosi detoksikaciji organizma.

Elephant aktivni ugalj

Elephant aktivni ugalj dobijen iz ljuske kokosovog oraha koristi se kao prva pomoć kod dijareja, gasova i nadutosti nakon obroka. Reguliše varenje i koristan je za detoksikaciju organizma.

LIVSANE Aktivni ugalj

Livsane aktivni ugalj tablete su dijetetski suplement sa aktivnim ugljem, namenjen sprečavanju nastanka viška gasova u stomaku. Aktivni ugalj je adsorbens sa visokim afinitetom vezivanja različitih jedinjenja: prirodnih i sintetskih lekova, otrova, gasova, produkata bakterijskog metabolizma i sl.

maske-za-kosu-inner

Ko ne treba da koristi aktivni ugalj? Ko ne treba da koristi aktivni ugalj?

Iako se aktivni ugalj generalno smatra bezbednim, neki ljudi ne bi trebalo da ga koriste. Osobe koje su alergične ili imaju preosetljivost na neki od sastojaka u preparatima koji ga sadrže, treba da izbegavaju njegovu upotrebu.

Bezbednost aktivnog uglja tokom trudnoće i dojenja nije u potpunosti istražena.

Osobama koje pate od ozbiljnih gastrointestinalnih problema, poput opstrukcije creva ili usporenog pražnjenja želuca, takođe se ne preporučuje jer može da pogorša postojeće tegobe.

Ako ste hronični bolesnik, pre uzimanja uglja se obavezno posavetujte sa svojim lekarom. Aktivni ugalj može da smanji efikasnost nekih aktivnih supstanci i lekova, ako se uzima istovremeno s njima.

Aktivni ugalj za decu

Aktivni ugalj ne treba davati deci bez prethodne konsultacije sa lekarom. Upotreba kod dece zahteva stručno vođenje jer deca imaju manju telesnu težinu i drugačiji metabolizam.

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj može da ukloni površinske mrlje sa zuba, ali nije dokazano da dugoročno poboljšava boju zuba. Pojedini stomatolozi smatraju da pri njegovoj primeni postoje potencijalni rizici i neželjeni efekti. Ukoliko se koristi neadekvatno, on može imati abrazivno dejstvo na zubnu gleđ.

Ako razmišljate o upotrebi aktivnog uglja za izbeljivanje zuba, posavetujete sa stomatologom i koristite pouzdane preparate.

Hello Smile Aktivni ugalj za zube

Hello Smile Aktivni ugalj za zube ima antibakterijsko svojstvo, obogaćen je nutrijentima koji čiste zube od naslaga i nečistoća, usporavajući nastanak karijesa i razmnožavanje bakterija i podiže pH vrednost. Olakšava uklanjanje tamnih mrlja izazvanih hranom i pićem i efikasno izbeljuje zube, pružajući dugoročniji efekat beline.

Sensodyne Charchoal pasta za zube

Sensodyne Whitening and Charchoal pasta za zube pruža klinički dokazanu zaštitu, vraća zubima prirodnu belinu i osvežava dah. Sadrži ugalj dobijen od kokosa, za prirodno beljenje zuba. Pruža svakodnevnu negu i zaštitu za osetljive zube, istovremeno pomažući u uklanjanju fleka.

BEN & ANNA Black Prirodna pasta za zube

Ben & Anna Black pasta za zube sa aktivnim ugljem ne samo da sprečava žute naslage na zubima, već nudi i zaštitu od karijesa. Pasji čičak i kamilica brinu o neophodnoj nezi i pružaju zaštitu zubima. Prirodna menta je odgovorna za svež dah.

Kozmetiku, paste za zube, aktivni ugalj u prahu, aktivni ugalj za detoksikaciju i dodatke ishrani sa aktivnim ugljem poručite preko BENU shopa.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

MaxMedica Aktivni ugalj 20 kapsula

  • Akcija
  • Popust 10 %

350,00 RSD 315,00 RSD

Elephant aktivni ugalj 30 kapsula

403,00 RSD

LIVSANE Aktivni ugalj, 20 tableta

287,00 RSD

Hello Smile Aktivni ugalj za zube Black Edition

2 599,00 RSD

Sensodyne  Whitening and Charchoal pasta za zube, 75 ml

690,00 RSD

BEN & ANNA Black Prirodna pasta za zube, 100 ml

712,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare