Dijareja - kako ubrzati oporavak i ublažiti simptome

DIJAREJA - KAKO UBRZATI OPORAVAK I UBLAŽITI SIMPTOME

Vodenasta stolica, grčevi u stomaku, nadutost i pojačana potreba za odlaskom u toalet su ono što smo svi mi iskusili bar jednom u životu. Ali da li znate šta pomaže u prevazilaženju neprijatne situacije i šta ublažava simptome? 

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje

9 minuta čitanja


Šta je dijareja?  Šta je dijareja? 

Dijareja, tj. proliv se definiše kao pojačana frekvencija i volumen stolice, koja je obično vodena ili tečno-kašasta. Stolica se izlučuje više od tri puta dnevno, a njena uobičajena konzistencija se menja. 

Ovo stanje izaziva poremećaj u probavnom sistemu, koji može biti uzrokovan nizom faktora, uključujući infekcije, trovanje, intoleranciju na hranu, lekove, stres i određene hirurške zahvate.

Dijareja je često praćena povraćanjem, mučninom, bolom i grčevima u stomaku, nadutošću i gasovima, a ponekad i groznicom i dehidratacijom.

Najčešći uzroci dijareje Najčešći uzroci dijareje

Infekcije

Virusne i bakterijske infekcije creva su najčešći uzročnici proliva. Dijagnoza se obično zasniva na kliničkoj slici i anamnezi, uz eventualne dodatne analize. To mogu biti brzi testovi antigena za rotavirus i norovirus u stolici, bakteriološka kultura stolice za identifikaciju bakterija, kao i imunološki testovi za određene parazite ili protozoe.

Rotavirus, norovirus, adenovirus i drugi virusi uzrokuju akutni gastroenteritis. Virusi napadaju epitelne ćelije u tankom crevu, ometajući apsorpciju i povećavajući lučenje tečnosti, što rezultira dijarejom.

Ešerihija koli, salmonela i šigela su najčešći bakterijski uzročnici gastroenteritisa. Ove bakterije koloniziraju creva i proizvode toksine, što izaziva upalu i oštećenje epitela, vodeći do gastrointestinalnih problema. (Pročitajte: Stomačne infekcije - ubrzajte izlečenje)

Trovanje hranom

Dijareja je čest simptom trovanja hranom i kod dece i kod odraslih. Može biti izazvana bakterijama, virusima, parazitima ili toksinima koji se nalaze u zagađenoj hrani ili vodi.

Simptomi dijareje izazvane trovanjem hranom obično se javljaju u roku od nekoliko sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili vode.

Najbolji način za sprečavanje trovanja hranom je termička obrada namirnica na odgovarajućoj temperaturi i čuvanje hrane u frižideru. Pored toga, važno je da se poštuju osnovne higijenske mere, kao što su pranje voća i povrća pre konzumacije i pranje ruku sapunom i vodom nakon korišćenja toaleta i pre pripreme hrane.

Trovanje hranom češće je tokom leta, što se dovodi u vezu sa lakšim i bržim kvarenjem namirnica na visokoj temperaturi.

Intolerancija na hranu

Ukoliko osoba ima intoleranciju na određene supstance i namirnice, do proliva može doći nakon konzumacije hrane koja je sadrži. Intolerancija na hranu je uzrokovana nedostatkom enzima ili drugih materija koje su potrebne za varenje određene namirnice.

Najčešći uzroci dijareje u tom slučaju su: intolerancija na laktozu (nedostatak enzima laktaze), intolerancija na gluten, intolerancija na fruktozu (nedostatak enzima fruktokinaze) i intolerancija na galaktozu.

Simptomi dijareje izazvane intolerancijom na hranu javljaju se ubrzo nakon konzumacije namirnice na koju je osoba intolerantna.

Uzimanje određenih lekova

Brojni lekovi mogu izazvati dijareju kao nuspojavu. Širok spektar antibiotika remeti ravnotežu bakterija u crevima, smanjujući broj onih dobrih, što omogućava lošim bakterijama da se razmnože i izazovu upalu i proliv.

Nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID), kao što je ibuprofen, mogu iritirati sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Lekovi za srce i krvni pritisak, beta blokatori i diuretici ubrzavaju probavu, što nekad rezultira češćim i tečnijim stolicama.

Anksiolitici i antidepresivi utiču na crevnu peristaltiku i ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sistem, što se odražava na stolicu.

Hemoterapija i lekovi protiv raka mogu oštetiti sluznicu creva, izazivajući mučninu, povraćanje i dijareju. Nakon hirurških zahvata i operacije creva, proliv može biti uobičajen simptom dok se probava ne normalizuje.

dijareja-2-inner

Dijareja kod dece Dijareja kod dece

Dijareja i povraćanje kod dece je veoma stresno za roditelje. U tim situacijama, održavanje hidriranosti je ključno. Dajte detetu dovoljno tečnosti, vode, oralnih rehidracionih rastvora ili elektrolita, kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti. (Pročitajte: Elektroliti za decu i odrasle - ključ za ravnotežu organizma)

Ponudite detetu laganu hranu, poput banane, pirinča, kuvane šargarepe ili krekera. Neka mališan izbegava mlečne proizvode i masnu hranu dok se stanje ne poboljša.

Ako dijareja traje duže od nekoliko dana ili ako primetite znakove dehidracije, poput suvih usana, malaksalosti ili smanjenog mokrenja, obratite se lekaru.

Dijareja kod beba Dijareja kod beba

Ako vaša beba sisa, nastavite s dojenjem jer majčino mleko sadrži važne hranljive sastojke i antitela koja mogu pomoći u borbi protiv infekcije. Ako beba pije mlečnu formulu, hranite je redovno, ali imajte u vidu da će joj apetit možda biti manji nego inače. Ne insistirajte da beba pojede sve što ste pripremili jer se bol u stomaku i dijareja često javljaju zajedno. 

Redovno perite ruke i održavajte čistoću prostora oko bebe kako biste sprečili širenje infekcije. Često menjanje pelena pomaže u sprečavanju iritacije kože kod beba koje imaju dijareju. (Pročitajte: Kako sprečiti i sanirati pelenski ojed?)

Ako dijareja traje duže od nekoliko dana ili ako primetite krv u stolici, odmah se obratite pedijatru. Isto učinite ako beba ima povišenu temperaturu ili druge znakove bolesti. Bebi nemojte davati nikakve lekove bez konsultacije s pedijatrom.

Ishrana tokom dijareje Ishrana tokom dijareje

Tokom trajanja dijareje, važno je paziti na ishranu, kako biste podržali oporavak i sprečili dodatne iritacije probavnog sistema. 

Najvažnija stvar je nadoknađivanje izgubljene tečnosti. Pijte puno vode i uzimajte elektrolite.

Jedite češće, a manje. Banana, kuvani, nezačinjeni pirinač, kuvana šargarepa, jabuka i tost su lagani za varenje i odlični su za osobe koje imaju proliv. 

Tokom dijareje, izbegavajte masnu i začinjenu hranu, kao i hranu koja je teška za varenje, poput pržene hrane ili masnog mesa. Ne konzumirajte kofein i alkohol.

Bez obzira na to šta je uzročnik proliva, pacijentima se savetuje da sa tečne na čvršću hranu pređu postepeno.

Najbolji probiotici za creva Najbolji probiotici za creva

Kada imate dijareju, preporučuje se uzimanje probiotika jer oni doprinose vraćanju ravnoteže crevne mikroflore.

Probiotik EnteroBiotik Forte

Probiotik EnteroBiotik Forte predstavlja superiornu kombinaciju Saccharomyces boulardii i tri probiotska soja. Doprinosi rešavanju stomačnih problema, naročito kada dođe do dijareje i drugih tegoba.

ProBalans

ProBalans sadrži jedinstvenu formulaciju pažljivo odabranih probiotskih sojeva, apigenin iz cveta kamilice koji smiruje upalne procese u crevima, ekstrakt lista nane za dodatni spazmolitički i protivupalni efekat, cink koji skraćuje trajanje i ublažava intenzitet dijareje i vitamin B6 koji doprinosi normalnom metabolizmu.

Bulacol

Bulacol je efikasan kod dijareja različitog porekla, nadutosti, mučnine i bolova u stomaku.  U crevima, svojom aktivnošću doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije digestivnog trakta, odnosno ublažava intenzitet i trajanje stomačnih tegoba, kao što su dijareja, mučnina, bol u stomaku.

Pored probiotika za odrasle, postoje i probiotici za bebe i decu. 

Koji je najbolji lek za proliv? Koji je najbolji lek za proliv?

To zavisi od toga šta je uzrok dijareje. 

Važnost hidratacije

Hidracija je najvažniji deo lečenja jer gubitak tečnosti putem stolice može dovesti do dehidratacije. Zajedno s tečnošću, gube se i elektroliti, minerali važni za normalnu funkciju tela.

Osobe sa dijarejom treba da piju puno tečnosti, posebno vodu i namenske rastvore sa elektrolitima. Kod teško dehidriranih pacijenata, može biti potrebna infuzija.

Lekovi protiv proliva

 • Neki lekovi za dijareju smanjuju aktivnost creva, što utiče na smanjenje učestalosti i obilnosti proliva. 

 • Drugi lekovi pomažu u apsorpciji viška tečnosti u crevima i tako ublažavaju simptome proliva. 

 • Treća grupa lekova potpomaže smanjenje upale u crevima, čime se smanjuje učestalost proliva i ublažavaju bolovi i grčevi u stomaku.

Kada su potrebni lekovi?

U većini slučajeva, dijareja izazvana trovanjem hranom prolazi sama od sebe, u roku od nekoliko dana, a lečenje je usmereno na kontrolu simptoma. (Pročitajte: Kako pobediti kandidu u crevima?)

Sluzava ili krvava dijareja, povišena temperatura (>38,5°C), dehidratacija, proliv koji traje duže od 5 dana i jaki bolovi u stomaku, signal su da je neophodno posetiti lekara. On će odrediti da li je potrebno uvesti lek protiv proliva.

Deca, trudnice, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom su posebno sklone prolivu. Ljudi sa hroničnim bolestima probavnog sistema, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, takođe su u većem riziku.

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj može biti koristan kod proliva, naročito ako je njegov uzrok trovanje hranom. On ima sposobnost da za sebe veže različite toksine i bakterije prisutne u crevima. Kada se aktivni ugalj uzima oralno, privlači i zadržava štetne supstance, sprečavajući ih da budu apsorbovane u krvotok.

Simptomatska terapija

Ako je proliv izazvan infekcijom, ukoliko je potrebno, lekar će uvesti simptomatsku terapiju protiv grčeva i analgetike. Ukoliko se dijareja i temperatura javljaju istovremeno, mogu se primeniti antipiretici.

Antibiotici nisu od koristi kod virusne dijareje i uvode se samo kod potvrđenih bakterijskih infekcija i to s oprezom, zbog rizika od razvoja rezistencije. (Pročitajte: Zašto antibiotike nikada ne treba piti na svoju ruku?)

Izbegavanje okidača

Lečenje dijareje izazvane intolerancijom na hranu podrazumeva izbegavanje konzumacije namirnice na koju je osoba intolerantna.

Dijareja izazvana lekovima je uglavnom blaga i prolazna. Pa ipak, ukoliko simptomi postanu izraženiji, treba da se potraži lekarska pomoć.

Kvalitetni probiotici, elektroliti, kao i drugi proizvodi za digestivni trakt dostupni su preko BENU shopa, klikom ovde.

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Probiotik EnteroBiotik® Forte, 10 kapsula

693,00 RSD

Probalans kapsule 10 komada

636,00 RSD

Bulacol kapsule 500 mg

215,00 RSD

LIVSANE Aktivni ugalj, 20 tableta

287,00 RSD

Dietpharm Rehidromiks sa ukusom maline pakovanje sa 5 kesica

431,00 RSD

Probival choco + vitamin C + cink 20 medvedića

 • Akcija
 • Popust 10 %

850,00 RSD 765,00 RSD

Hipp sok ORS 200, 200 g

264,00 RSD


Povezana pitanja iz savetovališta

Povezana pitanja iz savetovališta

  • Pitanje za BENU savetnika
  • probava
  • probiotici
  28. 07. 2022

  Dijareja tokom putovanja

  Šta se koristi kada se javi dijareja tokom putovanja? Hvala

  Poštovana, 

  Na putovanje treba uvek poneti probiotik. Možete krenuti sa primenom i 2 dana pre polaska na put, a zatim nastaviti sve vreme dok ste na putovanju. Ako se desi stomačni virus, nastavite sa primenom probiotika i odmah uključite kapsule aktivnog uglja. Na taj način će uneti toksini iz hrane ili vode biti eliminisani iz vašeg organizma. Možete ga uzimati 3 puta dnevno, po 2 do 3 kapsule. Bitno je napomenuti da razmak sa probiotikom i ostalom terapijom ako je imate bude 2h. Takođe, ne treba zaboraviti na hidrataciju organizma i unošenje vode, ne smete dozvoliti da organizam dehidrira.

  Možete uključiti i sredstvo za rehidrataciju (Orosal, Rehidromiks...). Uzimati male količine rastvora za rehidrataciju u vidu gutljaja na nekih 5 do 10 minuta. Ako stomačni virus traje duže od par dana, obavezno se javiti lekaru.

  Brojne korisne informacije o tome kako da se što lakše izborite sa stomačnim virusima pronađite na BENU blogu, u tekstu Stomačne infekcije - ubrzajte izlečenje.

  Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav, 

  mag.farm.spec. Natalija Miladinovic

  šipka Natalija Miladinovic

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Natalija Miladinovic , BENU 352 Niš Cara Dušana pogledajte odgovor sakrijte odgovor

  • Pitanje za BENU savetnika
  • bebe
  • probava
  • probiotici
  • zdravlje dece
  13. 10. 2022

  Dijareja kod bebe

  Pozdrav, imam bebu od godinu dana i 11 meseci, ima proliv skoro ceo dan, da li mi možete reći šta bi bilo najbolje da joj uzmem od probiotika ili čega već?

  Poštovana,

  Preporučila bih Vam upotrebu preparata za rehidrataciju i probiotika.Za rehidrataciju bih Vam preporučila:

  Salvit Orsovit prašak

  Salvit Orsovit prašak u kesicama je dodatak ishrani namenjen za dijetalnu ishranu bolesnika s gubitkom elektrolita i vode izazvane prolivom i povraćanjem. Proizvod sadrži šećer i zaslađivač i ugodnog je ukusa narandže. Orsovit mogu uzimati bebe, deca i odrasli.

  Doziranje i način primene

  Jednu kesicu Salvit Orsovita rastvoriti u 250 ml prethodno prokuvane i prohlađene vode i na svakih pet minuta davati po malu količinu (količina gutljaja) pripremljenog rastvora sve dok se ne utroši pripremljena količina.

  Hipp sok ORS 200

  Hipp sok Ors predstavlja hranu za posebne medicinske namene, bez dodatka mlečnih proteina, laktoze i glutena proizveden od prirodnih sastojaka i namenjen za oralnu rehidrataciju odojčadi starije od 4. meseca u slučaju proliva i povraćanja. Preporuka je da se upotrebljava rashlađeno. Proizvod nije namenjen za parenteralnu upotrebu

  Doziranje i način primene

  Preporuka je davati na kašiku u malim porcijama i kratkim vremenskim intervalima (svakih 5-10 minuta).

  Od probiotika bih Vam preporučila upotrebu:

  Multilac baby prašak

  Multilac baby sadrži devet probiotskih sojeva i prebiotik koji doprinose zdravlju creva beba i dece. Kod dece koja su rođena carskim rezom dokazan je nedostatak probiotika u crevima. Multilac baby je sinbiotik što znači da je njegovo dejstvo poboljšano sa devet vrsta živih probiotika i prebiotikom koje sadrži. Oni deluju na crevnu floru, obnavljaju je kada je oštećena dejstvom antibiotika, podižu imunitet u periodu mogućih infekcija.

  Doziranje i način primene

  Bebe od četvrtog meseca jedna kesica dnevno rastvorena u malo vode ili mleka (majčino ili adaptirana formula). 

   

  Srdačan pozdrav,

  mr.ph.Tamara Lilić

  šipka Tamara Lilic

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Tamara Lilic , Subotica Mlečna pijaca pogledajte odgovor sakrijte odgovor

  • Pitanje za BENU savetnika
  • zdravlje dece
  06. 12. 2022

  Dijareja kod dece

  Postovani,
  Sta se moze koristiti kod deteta starosti 3 godine kod dijareje koja traje 2,3 dana. Nije orisutna povisena temperatura. Hvala

  Poštovani,

  Vrlo je bitno da dete hidrirate dajući mu nešto od elektrolita koji se daju u malim gutljajima. Potrebno je takođe da uključite nešto od probiotskih kultura. Ako se dijareja nastavi i nakon davanja elektrolita i probiotika, potrebno je da dete odvedete pedijatru.

  Srdačan pozdrav,

  Mag. pharm. Adriana Cvetković 

  šipka Adriana Cvetković

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Adriana Cvetković pogledajte odgovor sakrijte odgovor

Sva pitanja


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare