Stomačne infekcije - ubrzajte izlečenje

STOMAČNE INFEKCIJE - UBRZAJTE IZLEČENJE

Leto je doba godine kada vladaju stomačni virusi. 

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Stomak i varenje

Svaki period godine nosi određene izazove. Respiratorne infekcije tipične su za zimu, alergije su karakteristične za proleće i jesen, dok u leto dominiraju stomačni virusi. Porast broja crevnih infekcija tokom najtoplijeg perioda godine je logičan - hrana se na visokim temperaturama lakše kvari, a voda na javnim kupalištima može biti kontaminirana, pa se njenim gutanjem u telo unose i mikrobi. 

Stomačni virusi praćeni su nizom simptoma koji se slično manifestuju kod dece i odraslih. U zavisnosti od celokupnog zdravstvenog stanja obolele osobe, oni mogu biti blaži ili teži, što određuje težinu kliničke slike i lečenje. Na isti virus ili bakteriju svako će reagovati različito. 

Najčešće, virus je praćen povraćanjem i dijarejom. Zbog toga često dolazi i do dehidratacije uz koju ide opšta iscrpljenost i malaksalost. Infekcija može biti praćena i povišenom telesnom temperaturom, mada to nije uvek slučaj. Bolovi u stomaku, crevni grčevi, nadutost i mučnina su takođe znak da je u pitanju crevna infekcija. Ona se prenosi ne samo preko zagađene hrane i vode, već i preko prljavih ruku i kontaminiranih predmeta.

Lečenje i oporavak

Stomačne tegobe mogu izazvati virusi, bakterije i gljivice. Bakterijske infekcije leče se antibioticima, gljivične antimikoticima, dok za one virusne nema specifične terapije. Infekcije uglavnom prolaze za nekoliko dana. Međutim, ako se infekcija nadoveže na drugu bolest koja je već oslabila imunitet (npr. boginje), ozdravljenje i oporavak mogu trajati duže. 

Ukoliko je povraćanje intenzivno ili je broj tečnih stolica velik, a bolesnik ubrzano počne da gubi tečnost iz organizma, lekar može proceniti da je potrebna infuzija. Primena infuzije posebno je korisna za decu mlađeg uzrasta i starije osobe jer je to najbrži način da se u telu nadoknade elektroliti, a organizam oporavi i ojača. (Pročitajte: Letnja putna apoteka - bez ovoga ne krećite na put)

Dok se ponovo ne uspostavi normalan rad crevnog sistema, hranu i vodu treba uzimati često, ali u malim količinama. Dva do tri zalogaja ili gutljaja na svakih petnaestak minuta obezbediće minimalan nivo energije bez dodatnog opterećenja gastrointestinalnog trakta.

Da bi se što pre obnovila narušena crevna flora, preporučuje se uzimanje probiotika. Dobre bakterije koje su prirodni stanovnici digestivnog trakta ponovo će uspostaviti balans i ubrzati oporavak. Uzimanje probiotskih preparata treba nastaviti i nekoliko dana nakon prestanka simptoma infekcije.

Probiotici su prva pomoć kod proliva 

Rota virus je infektivno oboljenje praćeno povraćanjem i tečnim stolicama. Najčešće prolazi za četiri dana, a prisustvo ovog virusa potvrđuje se laboratorijskom analizom stolice. Rehidratacija i dijetalna ishrana sa ograničenim unosom ugljenih hidrata pomoći će da se stanje vrati u normalu. Dodatnu korist u borbi sa ovim, kao i drugim stomačnim virusima pružaju probiotski suplementi.

Bulardi 500 je probiotik koji iz organizma uklanja ne samo štetne bakterije, već i njihove toksične produkte. Pored toga što regeneriše sluzokožu i obnavlja crevni mikrobiom, ovaj proizvod jača imunitet u crevima. Upravo zato je sjajan saveznik protiv različitih crevnih infekcija.

Probiotic forte je namenjen obnovi crevne flore dece i odraslih. Pogodan je u svim situacijama u kojima se crevna ravnoteža poremeti - kod antibiotske terapije, stomačnih infekcija, promene klimatskih uslova, lošeg kvaliteta pijaće vode.

Multilac kapsule sadrže čak devet sojeva probiotika i prebiotika. Zahvaljujući tome, jačaju imunitet, efikasno obnavljaju crevnu floru i eliminišu gasove. Specijalna tehnologa proizvodnje obezbeđuje da kapsule prođu kroz želudac i deluju na nivou creva. 

Duobiotic je dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju probiotika i prebiotika. Zaustavlja i sprečava nastanak dijareje, pomaže u održavanju zdrave mikroflore creva i ponovo uspostavlja prirodni sastav narušene mikroflore.

Proizvodi za ublažavanje stomačnih infekcija kod dece

Livsane Lactoactive Kids sadrži žive probiotske kulture i pomaže u uspostavljanju normalne crevne flore kod dece sa dijarejom. Preporučuje se i mališanima sa atopijskim dermatitisom jer ublažava simptome poput svraba i crvenila. Ne sadrži šećer, gluten ni laktozu, a prijatnog je ukusa jagode. S obzirom na to da se tableta ne guta, već žvaće, deca lako i rado konzumiraju ovaj proizvod.

Prolife suspenzija uz žive bakterijske kulture sadrži i vitamine B grupe koji smanjuju umor i doprinose normalnom funkcionisanju imunološkog sistema. Ovaj proizvod namenjen je osobama sa dijarejom i probavnim smetnjama, kao i za svakodnevno održavanje crevne mikroflore.

Probival choco+C+cink sadrži dve probiotske kulture, prebiotik inulin, vitamin C i cink. Doprinosi uspostavljanju zdrave crevne flore, reguliše rad creva i varenje. Inulin stimuliše rast dobrih bakterija, vitamin C jača odbrambenu sposobnost organizma, dok cink utiče na regeneraciju sluznice i normalnu funkciju imunološkog sistema. Probival se preporučuje kod pojave dijareja, na putovanjima, kod oslabljenog imuniteta, kao i kod dece sklone alergijama. Može se koristiti i preventivno, za jačanje imuniteta.

Ukoliko niste sigurni koji bi probiotik najviše pomogao vama ili članu vaše porodice, pošaljite pitanje BENU farmaceutima. Besplatni saveti sada su dostupni online, putem nove usluge Pitajte farmaceuta.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Bulardi 500 10 kapsula

855,00 RSD

Probiotic Forte 10 kapsula

679,00 RSD

Multilac Sinbiotik, 10 kapsula

492,00 RSD

Duobiotic probiotik 10 kapsula

Nedostupno

605,00 RSD

Livsane Lactoactive Kids 20 tableta za žvakanje

Nedostupno

889,00 RSD

Prolife suspenzije 7 bočica 10 ml

1 261,00 RSD

Probival choco + vitamin C + cink 20 medvedića

  • Akcija
  • Popust 10 %

850,00 RSD 765,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare