Vitamin B12 - čemu služi i zašto je važan

VITAMIN B12 - ČEMU SLUŽI I ZAŠTO JE VAŽAN

Vitamin B12 je ključan za očuvanje zdravlja, a njegov nedostatak može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, neurološke poremećaje i druge probleme.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, je esencijalni vitamin koje naše telo ne može samostalno da stvara, već se unosi putem hrane i suplemenata. Igra ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama u telu. Bitan je za stvaranje eritrocita, zdravlje nervnog sistema i rad nervnih ćelija, kao i za proizvodnju energije.

  • Vitamin B12 je ključan za normalno formiranje i funkciju crvenih krvnih zrnaca, a nedostatak ovog vitamina može dovesti do nekih oblika anemije. (Pročitajte: Anemija u trudnoći – kako izbeći malokrvnost)
  • Ima važnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema. Učestvuje u formiranju mijelinske ovojnice oko nerava, što potpomaže prenošenje nervnih impulsa. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do neuroloških simptoma, poput utrnulosti ekstremiteta, slabosti mišića i problema s pamćenjem.
  • Pored ostalog, vitamin B12 je važan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina jer ih pretvara u energiju. Deficit ovog vitamina može izazvati umor i iscrpljenost.
  • Vitamin B12 je posebno važan za trudnice i dojilje jer je ključan za rast i razvoj svih organa i tkiva fetusa. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do komplikacija u trudnoći, povećanog rizika od pobačaja, prevremenog porođaja i sl.

Kada se pije vitamin B12? Kada se pije vitamin B12?

B12 vitamin se uzima kao dodatak ishrani kada postoji nedostatak ili rizik od nedostatka ovog vitamina.

Vegani i vegetarijanci, osobe koje su starije od 65 godina, trudnice i dojilje, kao i osobe s određenim digestivnim poremećajima treba posebno da obrate pažnju na unos ovog vitamina, kako bi izbegle njegov deficit. Isto se preporučuje i onima kojima je hirurški uklonjen deo creva ili želuca ili imaju insuficijenciju pankreasa.

Rano prepoznavanje i lečenje nedostatka vitamina B12 važno je za sprečavanje komplikacija i poboljšanje opšteg zdravlja. Dnevne potrebe za vitaminom B12 zavise od više faktora, a optimalnu dozu treba da odredi lekar.

Ako osoba ima problem sa apsorpcijom vitamina B12 u crevima, može biti neophodna primena injekcija, kojima se vitamin B12 unosi direktno u krvotok.

​  Koji su simptomi nedostatka vitamina B12? ​ Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati različite simptome, a neki od najčešćih su:

Umor i slabost

Nedostatak vitamina B12 često prati osećaj umora i opšte slabosti. To je posledica nedostatka energije jer telo proizvodi manje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik.

Anemija

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do anemije. Perniciozna anemija je vrsta anemije koja se javlja kada telo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca zbog nedostatka vitamina B12. Glavni uzrok ove anemije je nedostatak intrinzičnog faktora (IF), proteina koji se stvara u sluznici želuca, a koji je neophodan za apsorpciju vitamina B12 u tankom crevu.

Kada organizam ne može efikasno da apsorbuje vitamin B12, dolazi do njegovog deficita, što uzrokuje anemiju. Lečenje perniciozne anemije obično uključuje supstituciju vitamina B12 putem injekcija. U nekim slučajevima, ako se perniciozna anemija ne leči, može doći do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje nervnog sistema i drugih organa.

Utrnulost ekstremiteta i problemi s pamćenjem i koncentracijom

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenje nerava, što izaziva utrnulost u rukama i nogama, kao i poteškoće s koordinacijom i ravnotežom. Utiče i na kognitivne funkcije, dovodeći do problema s pamćenjem i koncentracijom. (Pročitajte: Za bolje pamćenje i koncentraciju, isprobajte ove suplemente i tehnike)

Promene raspoloženja i problemi sa kožom, poput suvoće i svraba, takođe mogu ukazati na manjak vitamina B12.

Problemi s probavom

Osobe s nedostatkom vitamina B12 mogu imati probavne probleme poput proliva, nadutosti ili gubitka apetita.

b12-inner

Višak vitamina B12 - simptomi Višak vitamina B12 - simptomi

Višak ovog vitamina pojavljuje se retko, obično kao posledica prekomernog unosa dodataka ishrani ili injekcija vitamina B12. Povećane vrednosti vitamina B12 mogu biti uzrokovane i bolešću jetre, upalnim stanjima, leukemijom itd.

Simptomi viška vitamina B12 obično su blagi, a uključuju probavne probleme, osip ili svrab kože, nesanicu, anksioznost ili nervozu.

Povišen nivo vitamina B12 može se utvrditi preko serumske krvi. Višak vitamina B12 može uticati na povećanje nivoa kalijuma u krvi, što je problematično za bubrežne bolesnike.

Vitamin B12 u hrani Vitamin B12 u hrani

Vitamin B12 sadrže namirnice životinjskog porekla. Džigerica sadrži visok nivo vitamina B12 i predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora tog vitamina. Različite vrste mesa, riba i morski plodovi (dagnje, škampi, lignje i jastoz) bogati su vitaminom B12.

Jaja su takođe dobar izvor vitamina B12, pogotovo žumance. Mlečni proizvodi sadrže određene količine vitamina B12, ali u manjoj količini u poređenju s mesom i ribom.

Biljne namirnice ne sadrže vitamin B12, pa vegani i vegetarijanci treba da koriste proizvode obogaćene ovim vitaminom kako bi sprečili njegov deficit.

Suplementi sa vitaminom B12 Suplementi sa vitaminom B12

Kako nadoknaditi vitamin B12? Ukoliko nije moguće osigurati njegov adekvatan unos putem hrane, to se može učiniti putem dodataka ishrani.

Koji je najbolji vitamin B12? Najbolji oblik vitamina B12 zavisi od potreba pojedinca i individualnih faktora, kao što su ishrana i zdravstveno stanje.

Da li treba odabrati metilkobalamin, hidroksikobalamin, cijanokobalamin ili adenozilkobalamin? Preporuku će dati lekar ili farmaceut.

Feroglobin B12

Feroglobin B12 obezbeđuje optimalnu količinu organske forme gvožđa, minerala (cink i bakar) i kompleks vitamina B, uključujući vitamin B12 i folnu kiselinu. Preporučuje se za prevenciju i terapiju anemije. Predstavlja efikasnu kombinaciju supstanci neophodnih za pravilno formiranje hemoglobina i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca.

B12 Direct

Biofar Ultra B12 Direct je kombinacija vitamina koja doprinosi stabilnom nervnom sistemu. Sadrži vitamin B12 iz prirodnog bioaktivnog izvora, u obliku metilkobalamina.

MeVit B12

MeVit B12 1000 su tablete sa 1000 mikrograma vitamina B12. Sublingvalna tableta sa ukusom maline doprinosi normalnom funkionisanju nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji, kao i produkciji eritrocita i funkcionisanju imunog sistema.

Livsane B12 Ampule

Livsane B12 Vital Power Ampule podržavaju zdravlje nervnog i imunog sistema, a posebno su prikladne za ljude koji imaju problem sa gutanjem.

Vitamin B12 tablete, prašak za direktnu primenu i ampule poručite preko BENU shopa. Ukoliko imate nedoumice oko izbora proizvoda, posavetujte se sa BENU farmaceutima.

 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Feroglobin B12, 30 kapsula

  • Preporučeno

1 595,00 RSD

Biofar Ultra B12 1000 direkt 14 kesica

519,00 RSD

MeVit B12 1000, 30 sublingvalnih tableta

1 011,84 RSD

Livsane B12 Vital Power Ampule 10 komada

  • BUDI HUMAN

Nedostupno

1 699,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare