Bakterijska vaginoza – peckanje, svrab i drugi neprijatni simptomi

BAKTERIJSKA VAGINOZA – PECKANJE, SVRAB I DRUGI NEPRIJATNI SIMPTOMI

Tek kada se pojavi peckanje, bol pri mokrenju ili drugi simptomi infekcije, počnemo da se pitamo kako je došlo do poremećaja vaginalne flore.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Urinarni sistem, menopauza i PMS

Kada se vaginalna flora poremeti, a broj laktobacila, dobrih bakterija koje su njeni stanovnici smanji, stvaraju se uslovi za razmnožavanje različitih mikroorganizama koji su uzročnici ne samo bakterijske vaginoze, već i mnogih drugih urinarnih infekcija. 

Pored higijene, na vaginalnu floru utiču hormoni, korišćenje antibiotika, česta promena partnera, životna dob, hronična oboljenja, imunitet i niz drugih faktora. Leti, kada je kupališna sezona u punom jeku, broj infekcija je u porastu. (Pročitajte: Simptomi i lečenje urinarnih infekcija).

Bakterijska vaginoza uz kandidijazu i trihomonijazu spada u najčešće vaginalne infekcije. Normalan pH vagine iznosi 4,5 - 5, a ukoliko se kiselost poremeti, raste broj štetnih bakterija među kojima je i Gardernella vaginalis. Ova bakterija je uobičajeni stanovnik ano-genitalne regije i ne izaziva probleme sve dok ne nabuja. Upravo zato bakterijska vaginoza ne spada u polne bolesti, već se može javiti i kod devojaka koje nikad nisu imale seksualne odnose i žena koje nisu seksualno aktivne. Drugim rečima, vaginozu niko ne mora da nam prenese, ona će se javiti onda kada organizam iz nekog razloga oslabi i kada štetne bakterije preuzmu primat nad onim korisnim.

Iako prirodni stanovnici tela, ukoliko ih je previše i to na mestu gde ne pripadaju, ove bakterije mogu izazvati ozbiljne probleme i ugroziti zdravlje. Nelečena infekcija može se proširiti na urinarni trakt, zahvatiti mokraćne kanale, bešiku i bubrege. (Pročitajte: Kako da nam bubrezi ostanu zdravi?)

Simptomi i lečenje bakterijske vaginoze

Bakterijska vaginoza najčešće je praćena svrabom i peckanjem uz koje ponekad ide i specifičan beličasti ili sivkasti iscedak neprijatnog mirisa. Neke žene nemaju nikakve simptome koji bi ukazali na pristustvo infekcije, pa se ona ustanovi na redovnom godišnjem pregledu koji obuhvata mikroskopsku analizu vaginalnog sekreta. (Pročitajte: Vaginalna kandidijaza – kako trajno izlečiti gljivičnu infekciju)

Simptomi koji prate vaginozu tipični su i za druge infekcije, pa terapiju nikada ne treba određivati bez prethodno odrađene dijagnostike. Tokom lečenja bilo koje vaginalne infekcije, preporučuje se izbegavanje polnog odnosa. Da bi se sprečilo vraćanje infekcije, često je potrebno i lečenje partnera koji ne mora imati izražene simptome.

Bakterijska vaginoza uspešno se leči antibioticima koje prepiše ginekolog, ali se često ponovo javlja nakon samo nekoliko nedelja ili meseci. Ona može biti udružena sa gljivičnim infekcijama, pa lečenje pored antibiotika može zahtevati i korišćenje antimikotika. Za urinarne i vaginalne infekcije korisni su i rastvori na bazi joda koji ima dokazana antimikrobna svojstva. (Pročitajte: Kako se rešiti gljivica na noktima?). 

Za lečenje se mogu koristiti antibiotske vaginalete, kreme za lokalnu primenu i oralni preparati, a o tome šta će se primeniti u konkretnom slučaju odlučuje lekar, imajući u vidu njihovu efikasnost, kao i potencijalno štetno dejstvo. Nelečena vaginoza može dovesti do upale sluzokože i grlića materice i jajovoda, a u trudnoći može povećati rizik za pobačaj i prevremeni porođaj. Upravo zato, već na početku trudnoće potrebno je uraditi analize koje mogu ukazati na prisustvo Gardernelle vaginalis.

Umirujuća sredstva za intimnu higijenu 

Kada je reč o proizvodima za negu intimnog područja, ne preporučuju se agresivni sapuni ni kupke intenzivnog mirisa jer mogu poremetiti vaginalnu floru. Prečesto pranje takođe može dodatno isušiti vaginalnu sluzokožu i oslabiti njen zaštitni sloj.

Uriage gyn 8 je intimni gel koji ublažava iritacije i svrab. Nežno čisti osetljivu i iritiranu intimnu sluzokožu, obnavljajući njen fiziološki balans. Pored antimikotičnih supstanci, sadrži Uriage termalnu vodu koja hidrira sluzokožu, neutrališe slobodne radikale i umanjuje osećaj nelagodnosti. Mlečna kiselina održava blagu kiselost sluzokože što sprečava narušavanje zdrave vaginalne mikroflore. 

Lactacid dnevni losion za intimnu negu namenjen je za svakodnevnu higijenu intimne regije kod žena. Obogaćen je hranljivim Lactoserumom, dermatološki ispitan i pogodan za primenu i tokom menstrualnog ciklusa. Čuva vlažnost genitalne regije, smanjuje mogućnost infekcije i stvara prijatan osećaj tokom celog dana.

Hypervag intim gel pogodan je kako za redovnu upotrebu, tako i za neželjena akutna stanja. Uspešno ublažava brojne neprijatne simptome vaginalnih infekcija, uključujući svrab, iritacije, peckanje i suvoću. Pantenol i derivati tradicionalnih lekovitih biljaka poput kantariona i nevena ubrzavaju regeneraciju tkiva i sluzokože. Umirujuća, protivupalna i antimikrobna svojstva sastojaka postepeno se oslobađaju na mestu primene, donoseći olakšanje. Ovaj gel može se koristiti i za dodatnu hidrataciju vaginalne sluzokože koja je često isušena u menopauzi.

Propovag vaginalete svoje dejstvo baziraju na kombinaciji propolisa i hajdučke trave. Propolis ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, pa ublažava siptome upale i umiruje nadraženu sluznicu.

Femmabiotic obnavlja vaginalnu floru i sprečava nastanak vaginalnih i urinarnih infekcija tako što povećava broj laktobacila i reguliše pH. Uzimanje jedne probiotske kapsule dnevno štiti floru i smanjuje rizik od infekcija. Ovaj proizvod može se koristiti tokom menstruacije, a bezbedan je i za trudnice. (Pročitajte: Anemija u trudnoći – kako izbeći malokrvnost)

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Uriage Gyn-8 gel 100 ml

1 091,00 RSD

Lactacyd Dnevni losion za intimnu negu 200 ml

488,00 RSD

Hypervag intim gel 20 ml

630,00 RSD

Propovag 7 vagitorija

644,00 RSD

Femmabiotic 20 kapsula

2 025,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare