Besplatna dostava za sve porudžbine
Korpa

Korpa je prazna. Ubacite proizvode koji su Vam potrebni.

Intimna nega i higijena GineTris

Pitajte BENU savetnika

Ponedeljak - petak, 09:00 - 17:00


_label_param_filter_active:

Intimna nega i higijena su ključni faktori u očuvanju zdravlja reproduktivnog sistema jer pomažu u sprečavanju infekcija, iritacija i drugih neprijatnosti, čuvajući ravnotežu vaginalnog mikrobioma.

Saveti za intimnu negu

Pri izboru proizvoda za intimnu negu, treba se voditi njihovim sastavom. Najbolja su blaga sredstva bez parfema, boja i štetnih hemikalija. Intimno područje treba prati temeljno, ali bez intenzivnog trljanja, kako ne bi došlo do iritacije.

Prečesto pranje narušava prirodnu ravnotežu mikroorganizama i isušuje sluzokožu, izazivajući svrab, peckanje i nelagodnost. Na taj način uklanja se i sekret koji ima višestruku ulogu u održavanju zdravlja vaginalne regije. Pranje intimnog područja jednom dnevno je potpuno dovoljno.

Kada je genitalna regija čista i suva, smanjuje se šansa za razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. Pamučni materijali omogućavaju koži da diše i upijaju vlagu, pa je veš od pamuka najbolji izbor. Sintetički materijali zadržavaju vlagu i toplotu, stvarajući povoljne uslove za razvoj mikroorganizama, pa ih treba izbegavati.

Parfimisani proizvodi često izazvaju iritacije sluzokože i ne treba ih koristiti na intimnom području. Mirišljavi ulošci, toalet papir, vaginalni sprejevi, gelovi i sl. brzo narušavaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore.

Korišćenje uložaka i tampona

Deo intimne nege i higijene čini i redovna promena uložaka i tampona tokom menstruacije. Menstrualna krv je idealno okruženje za razvoj bakterija, a redovnom promenom higijenskih proizvoda održava se čistoća i sprečava potencijalna infekcija i stvaranje neprijatnog mirisa. Pre i posle zamene uloška ili tampona, ruke treba obavezno oprati toplom vodom i sapunom. 

Uloške treba birati u skladu sa obilnošću krvarenja, a da bi pružili adekvatnu zaštitu od curenja, treba ih zameniti na svakih 4-5 sati ili češće, po potrebi. Nakon upotrebe, uložak treba odložiti u kantu za smeće. 

Kako bi se smanjio rizik od sindroma toksičnog šoka, retke, ali ozbiljne komplikacije koja može biti povezana sa nošenjem tampona, tampone treba menjati na svakih 4-7 sati.

Kada treba posetiti lekara? Ako primetite svrab, peckanje, bol, promene u boji ili mirisu sekreta, obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovo je obično znak infekcije koju treba lečiti, a pored vaginaleta, u terapiju je nekad potrebno uključiti i antibiotike

Za dodatne savete ili informacije o proizvodima iz kategorije intimna nega i higijena, obratite se BENU farmaceutima. Ukoliko patite od urinarnih infekcija, korisne informacije o tome kako da sprečite njihov nastanak možete pročitati u blogu Simptomi i lečenje urinarnih infekcija.

Nazad na vrh stranice

Kontakt formular