Sve što treba da znate o vaginaletama

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VAGINALETAMA

Vaginalete imaju različitu primenu, od lečenja vaginalnih infekcija do održavanja ravnoteže vaginalne flore. Treba biti svestan ne samo njihovih prednosti, već i ograničenja, a da bi pružile očekivane rezultate, moraju se pravilno koristiti.

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje

Vaginalete su medicinski proizvodi koji se koriste za tretiranje različitih vaginalnih infekcija i problema. Postoje različite vrste vaginaleta, a razlikuju se u zavisnosti od namene i sastojaka. Bez obzira na vrstu, vaginalete se primenjuju postavljanjem duboko u vaginu, najčešće pre spavanja. Pre primene, ruke treba dobro oprati sapunom. Uvek se treba dosledno pridržavati uputstva za upotrebu i preporučene doze. Tokom trajanje terapije, poželjno je izbegavanje seksualnih odnosa.

Pre upotrebe bilo kojih vaginaleta, treba se posavetovati sa ginekologom. Svaka žena drugačije reaguje na ove proizvode, a neki mogu izazvati neželjene reakcije, uključuju iritaciju, peckanje i svrab. Ponekad vaginalete mogu narušiti prirodnu ravnotežu vaginalne flore, što povećava rizik od infekcija. 

Neke vaginalete ne smeju se koristiti tokom trudnoće i perioda dojenja, tj. mogu se primenjivati samo uz nadzor lekara, nakon pažljive procene koristi u odnosu na eventualni rizik. (Pročitajte: Dojenje i upotreba lekova - smernice i preporuke)

Antibakterijske vaginalete

Ove vaginalete sadrže antibiotike i koriste se za lečenje bakterijskih infekcija vagine, kao što je bakterijska vaginoza. Deluju tako što ubijaju ili inhibiraju rast štetnih bakterija u vaginalnom području. Ne treba ih koristiti bez konsultacije sa lekarom

Lekar postavlja dijagnozu na osnovu simptoma i laboratorijskih testova, a zatim bira najefikasniji antibiotik protiv specifične bakterije koja je izazvala infekciju. Vaginalete treba koristiti tačno prema uputstvu, u pravilnoj dozi i tokom preporučenog vremenskog perioda, kako bi se osiguralo potpuno izlečenje i sprečilo vraćanje infekcije. 

Prekidanje terapije pre vremena može dovesti do bakterijske rezistencije, što otežava dalje lečenje. Lekar će dati savete o tome kako sprečiti ponovnu infekciju i očuvati vaginalno zdravlje. Pored toga, moći će da reaguje ako se pojave bilo kakvi neželjeni efekti ili komplikacije. Samolečenje je često opasno i neefikasno. 

Najzastupljenije antibakterijske vaginalete su one na bazi metronidazola i klindamicina. Ponekad je u terapiju potrebno uvesti i medikamente u obliku oralnih tableta koje propisuje lekar.

Vaginalete za lečenje kandide

Koriste se za lečenje infekcija izazvanih gljivicama, kao što je vaginalna kandidijaza. Sadrže antifungalne supstance, uglavnom klotrimazol, mikonazol ili flukonazol. Vaginalete protiv kandide upotrebljavaju se obično pre spavanja, tokom nekoliko večeri ili nedelja.

Vaginalna kandida daje slične simptome kao druge vaginalne infekcije, ali zahteva drugačije lečenje. Pre započinjanja lečenja, ključno je postavljanje tačne dijagnoze. Ako simptomi ne nestanu nakon tretmana ili se pogoršaju, neophodna je poseta ginekologu jer to ukazuje na potrebu za drugačijim tretmanom ili dodatnim ispitivanjima. (Pročitajte: Vaginalna kandidijaza – kako trajno izlečiti gljivičnu infekciju)

Postoje i vaginalne supozitorije namenjene tretmanu kombinovanih infekcija. U njihovom sastavu su i antibakterijski i antigljivični sastojci.

vaginalete-inner

Hormonske vaginalete

Ove vaginalete sadrže hormone poput estrogena, a koriste se za tretiranje simptoma povezanih sa smanjenim nivoom estrogena

Hormonske vaginalete se često koriste kod žena koje su ušle u menopauzu ili su prošle kroz nju. Tokom menopauze, nivo estrogena u telu opada, dovodeći do simptoma kao što su suvoća vagine, svrab, bol tokom seksualnog odnosa i povećan rizik od vaginalnih infekcija. Hormonske vaginalete se koriste za ublažavanje navedenih simptoma.

Koriste se i za obnavljanje i hidrataciju vaginalnog tkiva, kako bi se ublažili simptomi vaginalne atrofije. To je stanje u kojem vaginalno tkivo postaje tanje i manje elastično usled nedostatka estrogena. Kao posledica, može se javiti nelagodnost i bol tokom seksualnog odnosa. 

Nakon histerektomije (uklanjanje materice), žene često imaju manji nivo estrogena u organizmu, pa se hormonske vaginalete koriste da nadoknade taj deficit.

Upotreba hormonskih vaginaleta se preporučuje tek nakon konsultacije sa ginekologom. On će uzeti u obzir medicinsku istoriju pacijentkinje, simptome koje ima i činjenicu da hormonske vaginalete mogu povećati rizik od određenih zdravstvenih problema. Na osnovu svega toga, ginekolog će proceniti da li su hormonske vaginalete dobar izbor u svakom pojedinačnom slučaju. (Pročitajte: Simptomi i lečenje urinarnih infekcija)

Vaginalete za obnovu vaginalne mikroflore

Postoje vaginalne supozitorije ili vaginalete koje su namenjene za obnovu vaginalne mikroflore. One sadrže probiotike, specifične sojeve korisnih probiotičkih bakterija, najčešće Lactobacillus vrste. Probiotici sprečavaju narušavanje ravnoteže vaginalne flore i potpomažu ponovno uspostavljanje balansa.

Primena vaginalnih probiotika preporučuje se nakon upotrebe oralnih ili lokalnih antibiotika, kod nelagodnosti izazvane hormonskim promenama, kao i kod žena sklonih vaginalnim infekcijama. Njihova efikasnost varira od osobe do osobe i zavisi od različitih faktora, uključujući vrstu probiotika, trenutno stanje vaginalne flore i opšte zdravlje žene. 

Vaginalete su samo ispomoć, a nikako osnova vaginalnog zdravlja. Ključna je pravilna higijena, a zdravlju intimne regije pogoduju pamučni veš i kozmetički proizvodi bez agresivnih sastojaka.

Vaginalete za tretiranje bakterijskih, gljivičnih i kombinovanih infekcija, kao i sve ostale vrste supozitorija pronađite u BENU apotekama, kao i na online shopu. Naši farmaceuti stoje vam na raspolaganju za sve nedoumice u vezi sa pravilnom primenom terapije, a svoj upit možete poslati i online, ovde.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Hypervag vagitorije sa kantarionom 7 komada

 • Akcija
 • Popust 30 %

460,00 RSD 322,00 RSD

Propovag 7 vagitorija

 • Akcija
 • Popust 30 %

554,00 RSD 387,80 RSD

Mumie Vagitorije, 10 komada

1 470,00 RSD


Povezana pitanja iz savetovališta

Povezana pitanja iz savetovališta

  • Pitanje za BENU savetnika
  • urinarni trakt
  • žene
  07. 04. 2022

  Bakterijska vaginoza

  Dobro veče! Zanima me koji biste mi preparat preporučili u rešavanju problema bakterijske vaginoze? Da li neku kremu ili vaginalete? Trenutno mi je ginekolog na odmoru,pa mi je potrebna konsultacija sa stručnim licem. Hvala

  Poštovana, 

  Da biste bili potpuno sigurni da je reč o bakterijskoj vaginalnoj infekciji, najbolje bi bilo da se odradi bris. Na osnovu toga se može videti da li je u pitanju bakterijska infekcija kada treba uključiti vaginalete koje u svom sastavu imaju antibiotik koji će delovati na bakteriju koja je izolovana, o čemu će odlučiti Vaš izabrani ginekolog.

  Do tada možete slobodno koristiti Uriage Gyn 8 gel kao intimni gel za pranje. Vrlo je efikasan u toku infekcije, kada je prisutan svrab i nelagodnost uzrokovana infekcijom. Kao gel koji biste koristili nakon pranja Uriage gelom, možete koristiti Multy-Gyn Actigel koji se koristi u lečenju i prevenciji bakterijskih infekcija, trenutno umiruje svrab, iritaciju, crvenilo. Može da se koristi 5 dana, najviše 2 puta u toku dana.

  Takođe, savetovala bih Vam da koristite Femma Biotic, oralne probiotske kapsule koje su namenjene održavanju zdrave vaginalne flore, kao pomoć u lečenju bakterijskih i gljivičnih vaginalnih infekcija. Uzimaju se jedna kapsula na dan, pola sata pre obroka.

  Za sva dodatna pitanja, možete nas kontaktirati ili posetiti Vama najbližu BENU apoteku. Ukoliko Vas zanima kako da sprečite nastanak vaginalnih infekcija, pročitajte tekst Simptomi i lečenje urinarnih infekcija.

   

  Srdačan pozdrav, 

  mag.farm.spec. Natalija Miladinović

  šipka Natalija Miladinovic

  Na pitanje je odgovorio/odgovorila Natalija Miladinovic , BENU 352 Niš Cara Dušana pogledajte odgovor sakrijte odgovor

Sva pitanja


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

5 5 od 5 (Ocenjeno 1 kupac)

 • Lenka 25. 12. 2023 5

  Odlican clanak

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare