Kako ojačati srce i preuprediti kardiovaskularne bolesti?

KAKO OJAČATI SRCE I PREUPREDITI KARDIOVASKULARNE BOLESTI?

Kardiovaskularne bolesti spadaju među najčešće uzročnike smrti širom sveta i prema aktuelnim podacima od njih godišnje umre oko 18 miliona ljudi.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Krvni sudovi

Veliki broj srčanih i kardiovaskularnih oboljenja mogao bi se sprečiti ili usporiti usvajanjem ili promenom određenih životnih navika. Pored genetike, na razvoj bolesti povezanih sa srcem ključnu ulogu ima upravo stil života. Angina pektoris, povišen krvni pritisak i infarkt miokarda su samo neke od brojnih bolesti koje pogađaju stanovnike Srbije. Na mnoge od njih utiču način ishrane, fizička neaktivnost, konzumiranje duvana i gojaznost. Preterano uživanje u alkoholnim pićima nije dobro ni za jedan organ, pa ni za srce. 

Činjenice kažu da je za zdravo srce izuzetno važna zdrava ishrana. To podrazumeva ne samo ograničen unos šećera i masne, previše slane, prerađene hrane, već i optimalan unos hranljivih namirnica. Svakodnevno konzumiranje svežeg voća i povrća doprineće zdravlju i elastičnosti krvnih sudova i smanjiti rizik za povišen pritisak. Biljna vlakna snižavaju nivo lošeg holesterola i mogu sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti. Iz istog razloga na jelovniku bar dva puta nedeljno treba da se nađe riba. Zbog visokog procenta omega-3 masnih kiselina, ona je izuzetno korisna za srce.

Kao i svaki drugi mišić, i srce se može ojačati pomoću vežbi. Za njegov pravilan rad neophodna je redovna, umerena fizička aktivnost (najmanje pola sata dnevno). Dovoljno kretanja u toku dana, kao i vežbe prilagođene uzrastu i zdravstvenom stanju pojedinca, pokrenuće metabolizam, ubrzati cirkulaciju i snabdeti sve ćelije kiseonikom. 

Jedna od navika pogubnih za kardiovaskularni sistem je pušenje. Dokazano je da aktivno, ali i pasivno pušenje izaziva niz hroničnih oboljenja među kojima su i oboljenja srca. Iako je odvikavanje od pušenja za većinu ljudi mučan i naporan proces, treba imati u vidu krajnju korist koju će od toga imati svi organi, uključujući i one vitalne. (Pročitajte: Zašto i kako ostaviti cigarete?)

Esencijalne masne kiseline – saveznici protiv kardiovaskularnih bolesti

Zdravlju kardiovaskularnog sistema mogu doprineti suplementi koji sadrže različite supstance koje se povoljno odražavaju na rad srca i zdravlje vena, arterija i kapilara. Omega-3 masne kiseline imaju višestruko dejstvo. Pored toga što pozitivno utiču na rad kardiovaskularnog i nervnog sistema, mogu smanjiti upalne procese u organizmu. 

Livsane Omega 3 + vitamin E kapsule sadrže omega-3 masne kiseline i vitamin E, poreklom iz ribljeg ulja. Vitamin E štiti ćelije od oksidativnog stresa, a omega-3 su esencijalne masne kiseline koje utiču na zdravlje srca, sintezu proteina i ćelijski metabolizam.

Jamieson Wild Salmon & Fish Oils je kompleks prečišćenih ulja sardele, inćuna i divljeg lososa. Ovaj proizvod sadrži EPA i DHA kiseline koje pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i poboljšavaju funkciju srca, a pored toga, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, smanjenju nivoa lošeg holesterola i triglicerida. 

Omega-3 cardio je dodatak ishrani sa omega-3 masnim kiselinama iz koncentrovanog ribljeg ulja. Doprinosi normalnoj funkciji kardiovaskularnog sistema, a posebno je pogodan za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.

Solgar Omega-3 štiti srce i krvne sudove i doprinosi regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska. Pored toga, od koristi je osobama sa reumatoidnim artritisom i Kronovom bolešću, a posebno pacijentima sa povišenim masnoćama u krvi

Q10 i biljni ekstrakti

Pored proizvoda na bazi masnih kiselina, postoje i oni u čijem su sastavu biljne esencije i ekstrakti.

CardiofortIN svoju delotvornost zasniva na sinergijskom dejstvu brojnih antioksidanata. Koenzim Q10, rezveratrol, likopen, vitamin D3 i folna kiselina pružaju podršku kardiovaskularnom sistemu. Pažljivo odabrana kombinacija sastojaka preporučuje se osobama sa povećanim rizikom za pojavu ateroskleroze, ljudima sa oslabljenom srčanom funkcijom, kao i pacijentima koji su imali infarkt.

Monakolin K izolovan iz fermentisanog crvenog pirinča je glavna aktivna komponenta proizvoda Normolip 5 forte. Uz to, formulacija uključuje gama orizanol, koenzim Q10, polikozanole i hrom. Normolip smanjuje apsorpciju holesterola unetog putem hrane i smanjuje nivo holesterola koji se prirodno stvara u organizmu. Ovaj preparat ne sadrži laktozu, gluten ni derivate mleka, pa je pogodan i za vegeterijanace.

Save Oil plus sadrži ekstrakt račića Antarktika sa dodatkom polikozanola i koenzima Q10. Ovaj proizvod doprinosi održavanju normalnih koncentracija holesterola u krvi i prohodnosti krvnih sudova. Savetuje se pacijenatima sa povišenim nivoom masnoće u krvi, miokardiopatijom i srčanom slabošću.

Vendoksin kapi su potpuno prirodna tinktura odabranog bilja koja pomaže u održavanju zdravlja vena i kapilara. Blagotvorno deluju na zid krvnih sudova i prokrvljenost svih organa i ublažavaju neprijatne simptome već postojećih otoka, kao što su bol i osećaj težine. Ove kapi mogu se koristiti nakon infarkta i moždanog udara, a povoljan uticaj imaju i na hemoroide

Oligopinn je proizvod na bazi suvog ekstrakta kore primorskog bora, koji sadrži standardizovani sastav procijanidina, bioflavonoida, katehina i organskih kiselina. Kora primorskog bora poboljšava tonus i elasticitet vena, smanjuje krvni pritisak, štiti krvne sudove i doprinosi održavanju normalne cirkulacije.

Celokupnu ponudu proizvoda koji doprinose zdravlju srca i krvnih sudova pogledajte ovde. Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, obratite se BENU farmaceutima, putem besplatnog formulara.
 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Livsane Omega 3 + vitamin E 60 kapsula

  • BUDI HUMAN

1 140,00 RSD

Jamieson Wild Salmon & Fish Oils

1 595,00 RSD

Natural Wealth Omega-3 cardio 1000 mg 60 gel kapsula

2 246,00 RSD

CardiofortIN, 30 kapsula

2 645,00 RSD

Normolip 5, 60 kapsula

1 743,00 RSD

Save Oil Plus, 30 kapsula

1 763,00 RSD

Vendoksin kapi 50 ml

1 695,00 RSD

OLIGOPINN® 30 kapsula

1 938,00 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare