Nega novorođenčeta - da prvi dani proteknu bez stresa

NEGA NOVOROĐENČETA - DA PRVI DANI PROTEKNU BEZ STRESA

Nega novorođenčeta će, uz adekvatnu pripremu i pažljivo odabrane proizvode, proći bez stresa i napetosti. Dolazak novog člana porodice je podjednako lep i zahtevan događaj.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Novorođenče i beba
  • Bebe i deca

Beba u velikoj meri utiče na dotadašnju rutinu i potrebno je određeno vreme kako bi se svi prilagodili i navikli na novonastalo stanje. Pred roditelje iskrsavaju mnoga pitanja, a jedno od najčešćih je kako da svom detetu obezbede najbolju moguću negu. 

Koža novorođenčeta je posebno osetljiva i sklona iritacijama, pa je poželjno koristiti dermatološki ispitane proizvode čija je delotvornost potvrđena studijama. Preparati sa jakim hemijskim supstancama mogu izazvati crvenilo i svrab. Tada beba postaje razdražena i plačljiva, a dodatni problem je to što kroz oštećeni epitel lako prodiru bakterije i nastaje infekcija.

Da biste izbegli osip, perutanje kože i druge probleme, odaberite proizvode nežne formulacije, bez mirisa, sa što većim sadržajem prirodnih sastojaka. Kod korišćenja kozmetike za prevremeno rođene bebe, potreban je dodatni oprez - na njihovu kožu nanosite samo strogo kontrolisane preparate. 

Gelovi za kupanje

Mustela gel za pranje novorođenčeta istovremeno čisti kožu i formira zaštitni film koji je štiti od spoljašnjih uticaja i isušivanja. Blagog je sastava, bez sapuna, sa klinički dokazanom efikasnošću. Posebno je praktičan jer se može koristiti za pranje celog tela, kao i kose. Nakon kupanja, kožu novorođenčeta obrišite laganim tapkanjem peškirom, nikako energičnim trljanjem. Tokom celog postupka, beba treba da se oseća sigurno i zaštićeno. Kako biste stvorili prijatnu, opuštajuću atmosferu, tepajte bebi i izbegavajte nagle pokrete koji je mogu uplašiti. 

Kreme i losioni

 

Potpuno čistu i suvu bebinu kožu treba nahraniti hidratantnim losionom koji će sačuvati njenu mekoću i vlažnost. Izbegavajte masne, teške i aromatične kreme koje mogu zapušiti pore i stvoriti nelagodnost. Bez obzira na vrstu preparata, nanesite ga nežnim, kružnim pokretima. Bioderma Atoderm Intensive balzam prilagođen je nezi vrlo suve i osetljive, netolerantne i atopične kože koju prati crvenilo i svrab. Svojim sastojcima ovaj balzam ojačava zaštitnu barijeru, smanjuje iritaciju i svrab, sprečava razvoj bakterija i prodiranje alergena. Losion treba koristiti svakodnevno jer je kod atopične kože prevencija izuzetno važna. Ne zaboravite i da se na decu reflektuju vaša osećanja. Direktan kontakt očima i osmehivanje učiniće da nega novorođenčeta i za vas i za bebu bude prijatno iskustvo.

Nega pelenske regije novorođenčeta

 

Kada je reč o nezi pelenske regije, mala količina proizvoda ca cinkom trebalo bi da zaštiti epitel od vlage. Weleda krema sa belim slezom sadrži organske ekstrakte umirujućeg belog sleza i biljke dan i noć, kao i ulja drugih biljaka koje održavaju kožu zdravom. Kremu je potrebno mazati svakodnevno, nakon kupanja, a ukoliko postoji ojed, to treba učiniti nakon svakog menjanja pelene.

Sečenje noktića

Iako su šake novorođenčeta veoma male, što otežava sečenje noktića, redovna nega je nešto što ne smete preskakati. Ukoliko ih ne skraćujete redovno, beba se može izgrebati po licu i stvoriti povrede koje su ulazna vrata za mikroorganizme. Livsane makazice za nokte dizajnirane su za sečenje dečijih noktića, od kvalitetnog su materijala i pomoći će vam da  sve uradite bezbedno i lako. Najbolje je da to učinite odmah nakon kupanja, dok je nokatna ploča omekšana. Ako je beba uznemirana, pa plače i pomera ruke ili stopala, sečenje odložite na neko vreme ili dok se ne uspava.

 

Iako vam nega novorođenčeta možda deluje zahtevno i komplikovano, ne treba da brinete. Ubrzo ćete savladati sve što treba, a brigu i strah zameniće zadovoljstvo i ponos zbog najvažnije životne uloge. 

BENU apoteke brinu o zdravlju cele porodice, a posebnu pažnju poklanjaju nezi najmlađih. U ponudi je veliki izbor renomiranih dermokozmetičkih brendova koji u svom asortimanu imaju sve što je neophodno za negu novorođenčadi, odojčadi i starije dece. Za sve nedoumice u vezi sa izborom i korišćenjem proizvoda, posavetujte se sa našim farmaceutima. 

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Mustela Blagi gel za kupanje, 500 ml

1 916,00 RSD

Bioderma Atoderm Intensive 500 ml

  • Preporučeno

2 845,00 RSD

Weleda Beli slez krema za lice 50 ml

1 524,00 RSD

LIVSANE Makazice za nokte za bebe

  • BUDI HUMAN

609,00 RSD


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

5 5 od 5 (Ocenjeno 1 kupac)

  • Ankica 09. 8. 2022 5

    Hvala na ovim savetima!!!!

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare