Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

KOZMETIKA U TRUDNOĆI

Da li je tokom trudnoće bezbedno koristiti sve kozmetičke preparate (dezodorans, sapun, mleko za telo..), odnosno da li neki mogu loše da utiču na plod?

mr ph Snežana Perić

mr ph Snežana Perić odgovara/savetuje

Većina kozmetičkih proizvoda za svakodnevnu negu (dezodorans, sapun, mleko za telo…) renomiranih proizvođača kozmetike su potpuno bezbedni za korišćenje tokom trudnoće. Ako se ovi proizvodi nanose na manje od 10% ukupne površine kože rizik od sistemskih efekata je veoma nizak. Ipak, postoje supstance koje smatramo potencijalno štetnim za plod jer mogu kroz kožu preći u sistemsku cirkulaciju. Retinoide prisutne u nekim anti-age preparatima, treba izbegavati u trudnoći jer mogu biti potencijalno šetni za plod.

Salicilnu kiselinu možemo pronaći u brojnim preparatima za čišćenje kože, protiv akni kao i za piling. Male koncentracije salicilne kiseline do 2%, npr. u toniku za kožu koji se aplikuje do dva puta dnevno, smatraju se bezbednim. Treba izbegavati upotrebu hemijskih pilinga koji sadrže salicilnu kiselinu i BHA (beta hidroksi kiselinu kao oblik salicilne kiseline). AHA alfa hidroksi kiseline, glikolna i mlečna su bezbedne u trudnoći.

Kreme sa zaštitnim faktorom sa hemijskim filterima su bezbedne u trudnoći jer ove supstance penetriraju kroz kožu u veoma malom procentu. Uvek kao opcija postoje kreme sa mineralnim, fizičkim zaštitnim faktorima na bazi titanijum dioksida i cink oksida koji ne prolaze kožnu barijeru. Mnoge žene tokom trudnoće postaju osetljivije, tačnije, njihova koža može odreagovati na neke supstance na koje nije bila osetljiva ranije. Tada govorimo o alergiji na odgovarajući proizvod. Zato je uvek pre same aplikacije preporučljivo isprobati proizvod na manjoj površini npr. podlaktici. Takođe čulo mirisa tokom trudnoće postaje osetljivije, pa mirisi raznih kozmetičkih preparata mogu dodatno izazvati mučninu.