Pitajte vašeg BENU farmaceuta

Pročitajte prethodna pitanja i odgovore, možda pronađete odgovarajući savet za sebe. Molimo vas da imate u vidu da ovo nije zamena za ličnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Postavite pitanje

MENOPAUZA

Koji proizvodi za žene u menopauzi mogu da se nabave u apoteci bez lekarskog recepta?

 

mr ph Cvijeta Banjac

mr ph Cvijeta Banjac odgovara/savetuje

Menopauza je definisana kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja posle prestanka rada jajnika. To je prirodno stanje svake žene i iz tog razloga novonastale simptome treba ublažiti i učiniti da ih žene što lakše prevaziđu. Naravno, u prevazilaženju ovih tegoba značajnu ulogu igra način ishrane i fizička aktivnost. Neophodno je unositi što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, lanenog semena, bundevino seme i ulje, jezgrasto voće (badem, lešnik) i na taj način povećati unos kalcijuma i prevenirati osteoporozu. Povećati unos tečnosi, najmanje 8 caša vode dnevno. Zatim, pojačano unositi hranu bogatu B vitaminom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom, vitaminom E.

U apoteci se može naći veliki broj preparata različitog farmaceutskog oblika (kapi, tablete, kapsule, čajevi) koji su u slobodnoj prodaji. U njima su najčešće zastupljeni fitoestrogeni (biljni hormoni koji su slične hemijske strukture kao ženski estrogen) koji sadrže različite biljke (soja, crvena detelina, zlatna maka) i najčešće ulaze u sastav ovih preparata. Takođe je neophodan unos D vitamina koji se može osim sunčanjem nadomestiti suplementima u vidu kapi i tableta. U apoteci se mogu naći i ulje žutog noćurka, preparati na bazi hmelja, soje, lana, pirinča, kao i preparati sa pomenutim vitaminima i mineralima koje ne možemo uneti u dovoljnoj količini hranom, a koji veoma efikasno ublažavaju simptome menopauze. U terapiji ovih simptoma se mogu koristiti čajevi nekih biljaka (virak, žalfija, majčina trava, matičnjak, kantarion) koji su takođe dostupni u slobodnoj prodaji.