Povišena temperatura kod dece - zašto nastaje i kako je sniziti bez lekova?

POVIŠENA TEMPERATURA KOD DECE - ZAŠTO NASTAJE I KAKO JE SNIZITI BEZ LEKOVA?

Povišena temperatura je zapravo obrambeni mehanizam organizma protiv infekcije ili upale. Kada telo detektuje prisustvo stranih mikroorganizama ili oštećenja tkiva, imunološki sistem reaguje oslobađanjem supstanci koje povećavaju temperaturu tela.

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Bebe i deca

Povišena temperatura kod dece pomaže u borbi protiv infekcija na nekoliko načina. Ona ubrzava metabolizam, što dovodi do ubrzanja reakcije u imunološkom sistemu. Pored toga, smanjuje sposobnost bakterija i virusa da se razmnožavaju i pomaže u aktivaciji određenih imunoloških ćelija koje su odgovorne za borbu protiv infekcija.

Temperatura kod dece može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su bakterijske ili virusne infekcije, upale, alergijske reakcije, reakcije na lekove ili vakcine, kao i drugi faktori. Temperatura obično traje nekoliko dana i prolazi bez sprovođenja posebnih mera. Ukoliko pređe 38,5°C ili se jave drugi simptomi (grčevi, povraćanje, dijareja, otežano disanje) potrebno je obratiti se pedijatru. Isto važi i kada se povišena temperatura javi kod novorođenčadi mlađe od tri meseca. (Pročitajte: Kako negovati pupčanu vrpcu kod novorođenčeta)

Opšta preporuka je da se temperatura koja je niža od 38,5°C ne mora nužno skidati lekovima. Međutim, u nekim okolnostima treba razmotriti davanje lekova za snižavanje temperature čak i ako je niža od 38,5°C. To je potrebno onda kada dete ima istoriju febrilnih konvulzija, ako ima druge medicinske probleme ili je neuobičajeno razdražljivo ili pospano.

Koji se lekovi koriste za snižavanje temperature kod dece?

Ako temperatura doseže 38,5°C ili više, preporučuje se davanje leka za snižavanje temperature. Određivanje tačne doze je veoma važno jer predoziranje može biti opasno po zdravlje, dok premala doza može biti nedovoljna da snizi temperaturu. 

Doza sirupa zavisi od uzrasta ili težine deteta i obično se daje u razmacima 4-6 sati, u zavisnosti od leka. Važno je pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu i slediti preporučenu dozu i raspored davanja leka. Lek treba odmeriti pomoću dozirnog šprica ili kašičice koja se dobija u pakovanju. Korišćenje kafene kašičice ili merenje količine na drugi način može dovesti do pogrešne doze i neželjenih efekata.

Najbolji lek za temperaturu zavisi od njenog uzroka i individualnih potreba deteta. U većini slučajeva, paracetamol ili ibuprofen su prva linija terapije za snižavanje temperature kod dece. Osim ovih, postoje i drugi lekovi koji se mogu koristiti, ali je važno konsultovati se sa pedijatrom ili farmaceutom pre njihovog korišćenja. (Pročitajte: Kako ojačati imunitet deteta pre povratka u kolektiv?)

Paracetamol je antipiretik i analgetik koji se često koristi kod dece. Dostupan je u obliku sirupa, tableta i čepića. Obično počinje da deluje za oko 30 minuta i traje oko 4-6 sati. 

Ibuprofen je takođe antipiretik i analgetik koji se koristi za snižavanje temperature kod dece. Može biti u obliku sirupa, tableta i čepića. Obično počinje da deluje za oko 45 minuta i traje oko 6-8 sati. Kao i kod paracetamola, važno je obratiti pažnju na njegovo doziranje jer neadekvatna doza može biti opasna po zdravlje.

Ibuprofen i paracetamol se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji. Uobičajena preporuka je da se ovi lekovi ne koriste zajedno, osim ako ih pedijatar nije preporučio i propisao u određenoj kombinaciji i dozi. Ukoliko dete ima visoku temperaturu koja ne reaguje na samo jedan lek, pedijatar može uvesti kombinaciju ibuprofena i paracetamola.

Pre davanja bilo kog leka detetu, treba se posavetovati sa pedijatrom ili farmaceutom, posebno ako je dete mlađe od tri meseca, ima neku hroničnu bolest ili koristi druge lekove. (Pročitajte: Laringitis kod dece – ublažite simptome na najbrži način)

povisena-temperatura-kod-dece-inner

Šta osim lekova može skinuti temperaturu?

Ukoliko je dete samo blago povišene temperature i nema drugih simptoma, postoje načini da se rashladi i bez upotrebe lekova. 

  • Primena hladnih obloga na čelu ili na vratu pomaže da se snizi temperatura. Hladne obloge deluju tako što smanjuju temperaturu kože, što onda utiče na smanjenje telesne temperature. Pokvašen i oceđen peškir treba naizmenično stavljati na detetovo čelo i vrat, u trajanju od 5 do 10 minuta. Kada se peškir zagreje, može se ponovo pokvasiti, a postupak ponoviti. Hladne obloge ne treba primenjivati duže od 15 minuta. Ne treba ih stavljati ako dete ima groznicu.
  • Kako bi se izbegla dehidratacija koja može povećati temperaturu tela, važno je obezbediti dovoljan unos tečnosti. Dok dete ima temperaturu, važniji je unos pića nego hrane. S obzirom na to da je temperatura često praćena opštom malaksalošću, apetit može biti manji od uobičajenog.
  • Lagana i prozračna garderoba omogućiće telu da se lakše rashladi. Prostorija u kojoj dete boravi treba da bude provetrena i umereno topla (oko 22°C).
  • Tuširanje mlakom vodom takođe može pomoći u snižavanju temperature i ublažavanju simptoma poput glavobolje i bolova u mišićima. Tokom tuširanja treba izbegavati toplu vodu koja može izazvati kontraefekat i podići temperaturu tela. 
  • Normalizaciji temperature mogu doprineti odmor i mirovanje. Fizička aktivnost povećava telesnu temperaturu, pa se trčkaranje, skakanje i sl. nikako ne preporučuje.

Važno je napomenuti da navedene mere neće uvek dovesti do snižavanja temperature i da će nekad biti neophodna primena lekova. Ako se simptomi pogoršaju ili temperatura ne padne ni nakon nekoliko dana, treba se obratiti pedijatru radi dalje procene i lečenja. (Pročitajte: Krvarenje iz nosa kod dece - bezazlen simptom ili razlog za brigu?)


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare