Krvarenje iz nosa kod dece - bezazlen simptom ili razlog za brigu?

KRVARENJE IZ NOSA KOD DECE - BEZAZLEN SIMPTOM ILI RAZLOG ZA BRIGU?

Dete vas je probudilo tokom noći, lica oblivenog krvlju? Panično pokušavate da utvrdite šta se dogodilo i shvatate da krv zapravo curi iz nosa. Šta uraditi? Kako zaustaviti crveni mlaz, umiriti dete i staviti situaciju pod kontrolu?

 • BLOG Brinemo o vama
 • Zdravlje
 • Krvni sudovi
 • Bebe i deca
 • Malo dete

Krvarenje iz nosa kod dece je nešto sa čime se susrela većina roditelja. Iako je prizor šokantan i neprijatan, u većini slučajeva, nema razloga za brigu.

Uzroci krvarenja iz nosa

Do krvarenja najčešće dolazi zbog isušenosti sluzokože i oštećenja kapilara koji se nalaze u prednjem delu nosu. 

Isušenost sluzokože

Suv vazduh, posebno tokom zimskih meseci ili u klimatizovanim prostorijama, isušuje sluznicu nosa, dovodeći do pucanja kapilara. Zbog suvog vazduha i grejne sezone, krvarenja iz nosa kod dece su češća u zimskom periodu.

Infekcije

Uzrok može biti i infekcija ili prehlada. Infekcije gornjih disajnih puteva uzrokovane virusima ili bakterijama dovode do upale sluznice nosa, izazivajući oticanje krvnih sudova u nosu i povećavajući sklonost ka pucanju, što može rezultirati krvarenjem. (Pročitajte: Kako se leči upala sinusa?)

Trauma

Udarac u nos, trljanje nosa ili bilo koje drugo fizičko oštećenje sluznice takođe može dovesti do krvarenja. Kod mlađe dece, do krvarenja nekad dolazi zbog previše intenzivnog izduvavanja sekreta, ali i onda kada dete prstićima čeprka po nosu.

Intenzitet i dužina trajanja krvarenja varira od slučaja do slučaja, a uglavnom traje desetak minuta. U najvećem broju slučajeva, krvarenje iz nosa kod dece prestaje do perioda adolescencije.

Obilnije krvarenje može izazvati glavobolju prolaznog karaktera, što je posledica ne samo gubitka krvi, već i opšte uznemirenosti deteta. Prirodna reakcija mališana je strah i nelagodnost, posebno ako se krvarenje javilo u snu, tokom noći.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa kod dece? 

Na vama je da postupate smireno i objasnite detetu da je u pitanju čest problem koji ćete lako i brzo prevazići. Da bi se krvarenje iz nosa zaustavilo, neophodno je da dete sarađuje i sluša instrukcije koje mu dajete. 

 1. Dete postavite u sedeći položaj, sa glavom blago nagnutom napred. Ukoliko vam je tako lakše, može da sedi u vašem krilu i da se leđima osloni na vas.
 2. Pomoću palca i kažiprsta čvrsto zatvorite obe nozdrve i objasnite detetu da treba da diše na usta. Treba da pritisnete središnji deo nosa koji se nalazi iznad nozdrva, a ispod koštanog središta.
 3. Nakon 10 minuta, oslobodite nos i proverite da li je krvarenje prestalo. Ukoliko jeste, dete se može vratiti na spavanje ili nastaviti započetu aktivnost. 
 4. Ako krvarenje i dalje traje, ponovite ceo postupak. Važno je da ispoštujete desetominutni interval i ne proveravate šta se dešava pre isteka tog perioda.
 5. Ukoliko ni posle 20 minuta krvarenje nije zaustavljeno, potrebno je potražiti lekarsku pomoć. Postoji više načina da medicinski radnici zaustave krvarenje - prednja i zadnja tamponada, elektrokoagulacija, kauterizacija. Lekar će proceniti šta je najprimerenije za vaše dete i krvarenje će biti uspešno zaustavljeno. 

Pravilan položaj tela dok curi krv iz nosa

Bez obzira na uzrast, sve dok traje krvarenje, dete ne sme ostati u ležećem položaju. Zabačena glava može dovesti do slivanja krvi u grlo. Ukus krvi može izazvati nagon za povraćanjem, pa je poželjno da mališan ispere usta vodom.

Podizanje ruke iznad glave nije potrebno i ni na koji način ne doprinosi zaustavljaju krvarenja. Najvažnije je da dete sedi mirno, a vreme će brže proći uz čitanje priče ili neku anegdotu iz porodičnog života. Guranje papirne maramice ili drugog predmeta u nozdrve neće zaustaviti krvarenje i naneće više štete nego koristi. 

U narednim satima, preporučuje se odmor i mirovanje. Kupanje u kadi i izlaganje visokim temperaturama treba izbegavati. (Pročitajte: Atopijski dermatitis kod dece – uzroci i lečenje)

Kada je potreban dodatni oprez?

Starija deca lako mogu savladati tehniku zaustavljanja krvarenja iz nosa i tako pomoći sebi u situaciji kada do toga dođe. Ukoliko se krvarenje javi van kuće, važno je da dete sačuva prisebnost i odmah reaguje, kako bi gubitak krvi bio što manji.

U veoma malom broju slučajeva, krvarenje može biti simptom određenih bolesti ili posledica operacije nosa ili sinusa. Ukoliko sumnjate da je to slučaj kod vašeg deteta, posavetujte se sa pedijatrom. Konsultacije su poželjne i onda kada su krvarenja iz nosa izrazito obilna ili učestala. (Pročitajte: Promrzline kod dece - da uživanje u zimi ne postane noćna mora)

Za dodatne savete u vezi sa ovom temom, obratite se BENU savetnicima. Splemente i kozmetiku za svoje mališane poručite preko BENU shopa, klikom ovde.


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

5 5 od 5 (Ocenjena 3 kupca)

 • caca 13. 2. 2024 5

  Detaljan i koristan članak... hvala!!

 • Nela 19. 9. 2023 5

  Hvala.Odlican savjet.

 • Jadranka 18. 1. 2023 5

  dobri saveti i koristan tekst

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare