ZAŠTO SU VAŽNE OMEGA MASNE KISELINE?

ZAŠTO SU VAŽNE OMEGA MASNE KISELINE?

  • BLOG Brinemo o vama
  • Zdravlje
  • Imunitet

9 minuta čitanja


Ljudski organizam sintetiše razne neophodne molekule na osnovu sastojaka koje svakodnevno unosimo putem hrane. Međutim, postoje masne materije koje se ne mogu sintetisati, već ih moramo uneti putem hrane ili suplemenata.

To su tzv. esencijalne masne kiseline, a posebno se ističu omega-3 masne kiseline, koje imaju važnu ulogu u očuvanju vitalnih funkcija i prevenciji bolesti.

Koja je uloga omega-3 masnih kiselina u organizmu?

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su ključne za zdravlje organizma. Njihova uloga je višestruka:

Zdravlje srca

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. One mogu smanjiti trigliceride u krvi, regulisati srčani ritam i smanjiti upalu u krvnim sudovima.

Razvoj i funkcija mozga

DHA je ključna za razvoj mozga fetusa i održavanje kognitivnih funkcija tokom celog života. Omega-3 masne kiseline takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Zdravlje očiju

DHA je važan sastojak mrežnjače oka, a omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje očiju i smanjuju rizik od određenih očnih bolesti.

Smanjenje upale

Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju hronične upale u telu, što indirektno smanjuje rizik od raznih bolesti poput artritisa, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Zdravlje kože

DHA i EPA mogu poboljšati hidrataciju kože, što može pomoći u smanjenju simptoma određenih kožnih stanja, poput ekcema. (Pročitajte: Atopijski dermatitis kod dece – uzroci i lečenje)

omega-masne-kiseline

Morska riba – najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su prisutne u masnoj ribi (tuna, losos, haringa, sardina, bakalar, skuša), pa nutricionisti preporučuju njeno konzumiranje dva puta nedeljno. Međutim, dojilje, mala deca i trudnice moraju da paze na poreklo ribe zbog eventualne kontaminacije živom.

Konzumiranje morske ribe dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanog napada i šloga i do 50%, pa je treba uvrstiti u jelovnik i u zimskim mesecima. Eskimi, koji jedu mnogo ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, imaju snižen štetan holesterol (LDL) i povećan dobar (HDL), pokazale su kliničke studije. 

Riblje ulje za decu

Riblje ulje je korisno za decu iz više razloga: važno je za razvoj mozga i vida, pruža podršku imunološkom sistemu, podržava zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma upalnih bolesti poput astme, ekcema i alergijskog rinitisa kod dece.

Omega 3 kapsule

Dodaci ishrani mogu biti korisni onima koji ne unose dovoljno omega masnih kiselina u organizam putem hrane.

Solgar Omega-3

Solgar Omega-3 masne kiseline preporučuje se osobama sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, reumatoidnim artritisom i ekcemom. Takođe, može pomoći osobama sa Kronovom bolešću. Proizvod ne sadrži šećer.

Natural Wealth Omega-3

Natural Wealth Omega-3 kapsule imaju višestruko dejstvo na kardiovaskularni, nervni sistem, na inflamatorne procese u organizmu, prevenciju kancera i pozitivan efekat na razvoj ploda. Povoljno utiče na krvni pritisak, snižava trigliceride, kao snažan antiupalni proizvod preporučuje se kod artritisa, ekcema, psorijaze. Studije su pokazale da povoljno utiče kod dijabetičara na očuvanje bubrežne funkcije. Kod sportista i zdravih ljudi ima povoljan uticaj na imunitet. 

Omega 3 will

Omega 3 will soft gel kapsule predstavljaju dodatak ishrani sa ribljim uljem kao veoma dobrim izvorom dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina omega 3-tipa. Zajednički pospešuju metabolizam masti, smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi, sprečavaju nagomilavanje krvnih pločica na zidovima arterija i shodno tome smanjuju rizik od pojave infarkta. Mogu da poboljšaju cirkulaciju i snize visok krvni pritisak i da ostvare povoljan efekat kod kardiovaskularnih oboljenja. Vitamin E povoljno utiče na ćelijski metabolizam i pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Omega 3 za decu

Kada je u pitanju omega za decu, ponuda preparata je bogata i raznovrsna.

Mollers Omega 3 kids

Mollers Omega 3 kids je proizvod za jačanje imuniteta. Prednost ulja jetre bakalara nad ostalim oblicima je njegova stabilnost, bolja i brža apsorpcija, kao i bolja iskorišćenost EPA i DHA u odnosu na ulja bogata Omega-3 masnim kiselinama iz drugih izvora. 

Babytol DHA Omega

Babytol DHA Omega je dodatak ishrani koji sadrži jednu od tri Omega-3 masne kiseline - DHA. Ona ima ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema deteta, mentalnih i kognitivnih funkcija, poboljšanju psiho-motornih funkcija, kao i u normalnom razvoju vida i funkcije oka. DHA Omega – 3 masna kiselina u proizvodu je iz ulja dobijenog iz morskih mikroalgi visokog kvaliteta. Ulje je proizvedeno savremenim tehnološkim procesom, tako da nema ni ukus ni miris. 

MegaKid Krill + GLA + D3

MegaKid Krill + GLA + D3 kapsule predstavljaju dodatak ishrani koji sadrži ulje kril račića (omega - 3 masne kiseline, fosfolipidi, holin, astaksantin), ulje semena borača i vitamin D3. Namenjen je deci, za održavanje imuniteta, normalnog rasta i razvoja. Krilovo ulje ima impresivan profil omega-3 masnih kiselina koje ga, zajedno sa nekoliko drugih važnih hranjivih sastojaka, čine moćnijim od ribljeg ulja. 

Omega-6 masne kiseline

Druga grupa važnih omega masnih kiselina su omega-6 masne kiseline, kojih najviše ima u biljnim izvorima: lanenom semenu i ulju, sojinom ulju, kao i uljima žutog noćurka, boraga i crne ribizle itd. 

Kod ekcema i psorijaze omega-6 masne kiseline se uzimaju oralno (ulje, suplementi na bazi ulja) ili se nanose u vidu kremova na problematične regije kože, zbog izraženog umirujućeg i hranljivog efekta. 

Često postavljana pitanja

Koliko dugo se pije omega 3?

Ako uzimate omega-3 suplement preventivno, nema ograničenja u dužini korišćenja, pod uslovom da se pridržavate preporučenih doza. 

Ukoliko uzimate omega-3 dodatak zbog određenog zdravstvenog problema (npr. visokih triglicerida, reumatoidnog artritisa ili depresije), lekar će odrediti dužinu trajanja terapije.

Kako se piju omega 3 kapsule?

Omega-3 kapsule se uzimaju oralno, uz čašu vode. Da biste smanjili eventualne gastrointestinalne smetnje i poboljšali apsorpciju hranljivih materija, uzimajte ih uz obrok ili nakon obroka. 

U koje doba dana piti omega 3?

Možete uzimati omega-3 dodatke tokom bilo kog obroka. Doba dana nije ključno, važno je da preparat koristite redovno, uz obrok.

Omega preparati dostupni su za online poručivanje na BENU shopu, klikom ovde. BENU savetnici dostupni su vam za sve nedoumice u vezi sa primenom preparata.

Preporučeni proizvodi

Preporučeni proizvodi

Solgar Omega-3 1000 mg 60 gel kapsula

2 745,00 RSD

Natural Wealth Natural Omega-3 1000 mg 100 kapsula

1 994,00 RSD

Jamieson Wild Salmon & Fish Oils

1 595,00 RSD

Omega-3 will 60 mekih želatinskih kapsula

926,00 RSD

Dr Viton Omega 3 + Vitamin E + Vitamin D3 60 kapsula

  • Preporučeno

1 045,00 RSD

Mollers Omega 3 kids 250ml

2 412,00 RSD

Babytol DHA Omega, 30 kapsula

  • Preporučeno

844,00 RSD

MegaKid Krill+GLA+D3, 1+1 GRATIS

1 205,10 RSD


Povezani članci

Povezani članci

Svi članci


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5
*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare