PRAZNIČNE TORTE

PRAZNIČNE TORTE

MAGIJA I IGRA U VAŠEM DOMU

Magija praznika koja nas sve ispunjava u novogodišnjem periodu ne može da se zamisli bez domaćih specijaliteta i dragocenih trenutaka koje delimo sa najbližima, uživajući u pripremi prazničnih recepata. Posebno mesto na svečanoj trpezi pripada ukrasnim i ukusnim tortama i kolačima kojima se najviše raduju deca.

  • BLOG Brinemo o vama

ISTORIJA TORTI

Engleska reč „cake” (u prevodu torta ili kolač) je vikinškog porekla i potiče od reči „kaka”. Sa druge strane, u našem jeziku se koristi reč torta, koja se pominje od davnina u Evropi, najviše u Italiji i Španiji, a označava razne vrste hleba, slatkog ili slanog ukusa, okruglog oblika i ravne površine. Vrlo često se ovi pojmovi i prepliću, odnosno sami recepti za torte i slatki hleb su toliko raznovrsni i kreativni da jasne granice ne postoje.

Još su stari Grci i Rimljani pravili slatki hleb sa dodatkom jaja i putera preliven medom, a slično je bilo i u Engleskoj. Viktorijanski kolač od sunđerastog testa predstavlja renesansni izum i pomak u tehnologiji izrade kolača i torti. Danas postoji nebrojeno mnogo recepata za torte i kolače, a jedno je sigurno, oduvek su ove poslastice bile privilegija, namenjene za specijalne trenutke.

VRSTE TORTI

Možda je najlakše torte klasifikovati prema nameni, a dekoracija torti se može smatrati umetnošću za sebe! Izgledom i ukusom torte može se iskazati puno toga, a među kraljice torti svakako spadaju svadbene torte, dečje rođendanske torte, novogodišnje i božićne torte itd. One predstavljaju deo tradicije i imaju simbolično značenje, označavajući večnu želju ljudi da im život bude sladak i raskošan baš kao svečana torta. Ko može tome da odoli?

Predlažemo vam ove jednostavne a efektne recepte i nadamo se da ćete uživati u izradi i još više u degustaciji ovih prazničnih torti i radost podeliti s društvom po vašoj meri.

DEČJA NOVOGODIŠNJA TORTA

Simbol Nove godine Deda Mraz sigurno će izmamiti osmeh na lice vaše dece, pogotovu ako im date priliku da sa vama učestvuju u izradi torte sa njegovim likom. Najčešće se izrađuje sa običnim, okruglim kalupom, ali može da bude interesantna ako se radi u kalupu u obliku srca.

S obzirom na to da je dekoracija sa šlagom od slatke pavlake ili instant šlagom obojenim prehrambenim bojama, tj. nema fondana s kojim je teži raditi, ova torta ne bi trebalo da bude težak zadatak! Ono što je takođe dobro jeste to što unutrašnjost torte može biti po ukusu vašeg deteta, čokoladna ili voćna, ali i vesela torta u duginim bojama – popularni rainbow cake. Ovom prilikom predstavljamo vam recept za rainbow cake sa likom Deda Mraza.

RECEPT 1:

DEDA MRAZ TORTA

IZRADA: Unutrašnji deo torte je zapravo torta duginih boja. Kore u boji se dobijaju od osnovne smese za belu tortu koja se podeli na jednake delove, a zatim se svakom delu dodaju prehrambene boje po želji – žuta, narandžasta, zelena, purpurna, plava i ljubičasta (sami dozirajte intenzitet boja tako što ćete u svaki deo testa dodati par kapi  boje ili pomešajte crvenu i plavu do željene nijanse ljubičaste, plavu i žutu za zelenu itd).

Sastojci (za oko 16 parčica):

• 9 jaja

• 9 kašika šećera (oko 135 g)

• 9 kašika brašna (oko 135 g)

• 1 vanilin šećer ili tečna aroma vanile   (po ukusu)

• 3 kesice instant šlaga

• oko 450 ml mleka (za pripremu instant šlaga prema uputstvu)

• tečna boja za hranu (plava, crvena, žuta i zelena)

IZRADA:

1. U većoj činiji mikserom umutite devet belanaca sve dok ne dobijete gust sneg, pa zatim dodajte devet kašika šećera sa vanilom postepeno, neprestano mešajući.

2. Dodajte devet kašika brašna mešajući mikserom, ali manjom brzinom ili još bolje sjedinite brašno velikom špatulom ručno mešajući. Zatim dodajte žumanca i lagano promešajte da dobijete homogenu smesu.

3. Smesu za kore sada podelite na onoliko jednakih delova koliko će biti kora duginih boja – na primer šest kora. Zatim svakom delu dodajte prehrambene boje po želji – žuta, narandžasta, zelena, crvena, plava i ljubičasta (sami dozirajte intenzitet boja tako što u ćete u svaki deo testa dodati po par kapi spremne boje ili pomešajte crvenu i plavu do željene nijanse).

4. Kada su smese duginih boja spremne, uzmite unapred pripremljene kalupe za pečenje (ne veće od 20 cm u prečniku) koji su podmazani i posuti brašnom, sipajte prvu koru i stavite da se peče u pećnicu zagrejanu na 180 °C oko 15 minuta. Proverite da li je kora pečena, ne treba da bude previše rumena, već tek toliko da se može probosti čačkalicom u sredini a da nema lepljivog traga.

5. Postupak ponovite sa svim ostalim korama u boji, a nakon pečenja ih ostavite da se prohlade.

6. Fil je zapravo klasičan instant šlag koji se priprema sa mlekom, jer se on lepo boji prehrambenim bojama i homogeniji je od ulupane slatke pavlake, ali može da se koristi i jedno i drugo. Instant šlag pripremite po uputstvu proizvođača.

7. Ispečene kore u boji ređajte po želji, na primer gledano odozdo nagore: žuta, narandžasta, crvena, zelena, ljubičasta, i plava na vrhu. Između svake kore stavljajte fil od šlaga u tankom sloju da bi se dugine boje jasno videle u preseku torte.

8. Celu tortu odozgo premažite šlagom u tankom sloju. Napraviti jarkocrvenu boju za kapicu Deda Mraza od jednog dela šlaga i rozikastobež boju za lice Deda Mraza u drugoj posudi tako što ćete postepeno dodavati boju. Uz pomoć šprica iscrtajte belim šlagom osnovne konture na licu Deda Mraza. Centralni deo torte gde će biti lice premažite pripremljenim šlagom u rozikastoj boji, za oči mogu da posluže čokoladne bombone ili borovnice, a za nos jedna malina ili višnja.

9. Zatim pređite na popunjavanje brade uz pomoć šprica sa nastavkom koji pravi bele krupne kovrdže. Dugim nastavkom ispunite bele delove kapice, a zatim pređite na ispunjavanje crvenog dela kapice šlagom crvene boje. Kombinovanjem različitih nastavaka napravićete različite teksture i lik Deda Mraza dobija realističniji izgled. Uživajte u igri sa vašim mališanima!

RECEPT 2:

LANCASHIRE LJUBAVNA TORTA

U Engleskoj tradiciji postoji i torta za udvaranje, odnosno torta kojom mlade devojke impresioniraju budućeg mladoženju, a simbolizuje prihvatanje njegovog udvaranja. U pitanju je jednostavna dekorativna voćna torta s mekim vazdušastim testom, između Viktorijine sunđeraste torte i slatkog hleba sa jajima, a samo najveštije kuvarice mogu da potrefe pravu konzistenciju. Testo se seče na tri dela i filuje kremom od slatke pavlake i jagodama ili malinama, a zatim bogato ukrašava ulupanom slatkom pavlakom, prah-šećerom i jagodama. Crvena boja i srcoliki oblik jagoda ili malina daju ljubavni impuls ovom elegantnom desertu.

Sastojci (za 16 parčića torte):

• 225 g putera ili margarina

• 225 g kristal-šećera

• 4 cela jaja, blago ulupana žicom

• 350 g brašna

• ½ praška za pecivo

• 2 do 3 supene kašike punomasnog mleka

• 300 ml slatke pavlake (od kravljeg mleka)

• 225 g jagoda isečenih uzdužno

• šećer u prahu za dekoraciju

IZRADA: TESTO

1. Pipremite kalup za pečenje prečnika oko 18 cm, podmažite puterom i pospite sa malo brašna.

2. Puter (prethodno izvađen iz frižidera da se ugreje na sobnoj temperaturi) ulupajte zajedno sa šećerom sve dok ne dobijete svetliju i vazdušastu smesu.

3. U drugoj činiji blago ulupajte jaja, pa ih dodajite postupno u smesu putera i šećera uz intenzivno mešanje. Zatim dodajte i brašno, takođe uz postupno mešanje, dodajući mleka toliko da se dobije glatko meko testo koje malo kaplje kada vadite kašiku.

4. Podelite smesu na tri jednaka dela i pecite svaki deo oko 25 minuta na 180 °C, sve dok se testo ne digne dovoljno a mora biti i čvrsto na dodir. Trik je u tome da se na pola pečenja testo prevrne naopačke, tako da donji deo dođe na vrh.

5. Nakon pečenja ostavite testo da se ohladi na žici za pečenje. Postupak ponovite i sa ostale dve kore.

FIL

Mutite mikserom slatku pavlaku sve dok se ne stegne. Ako je pavlaka nezaslađena, možete dodati malo šećera u prahu ili šećera aromatizovanog vanilom…

SLAGANJE TORTE I DEKORACIJA

Svaku koru od testa premažite filom od pavlake kao kada se pravi troslojni sendvič i ređajte na sledeći način: I sloj – fil i jagode; II sloj – fil i jagode; III sloj – fil bogato namažite, pa dekorišite celim ili presečenim jagodama i celu tortu odozgo pospite šećerom u prahu.


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5




*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare