SLADOLED – OMILJENA LETNJA POSLASTICA

SLADOLED – OMILJENA LETNJA POSLASTICA

ZDRAVLJE NA TANJIRU

Sladoled je omiljena letnja poslastica koja se preporučuje i osobama koje vode računa o ishrani, deci, dijabetičarima, sportistima. Osvežava i okrepljuje, a mi vam preporučujemo da ga napravite sami, birajući nutritivno kvalitetne sastojke s osnovom koja odgovara vašem ukusu: kisela pavlaka za osvežavajući desert ili slatka pavlaka za krem-sladoled

  • BLOG Brinemo o vama

SLADOLED OD KISELE PAVLAKE I MALINA

SASTOJCI

Sos od borovnica:

• 200 g malina ili borovnica

• 150 g kristal šećera (ili fruktoze, prema preporuci proizvođača)

Sladoled:

• 500 g kisele pavlake (14% m.m.)

• 1 šolja (250 ml) hladnog mleka (punomasnog)

• 3/4 šolje (150 g) sitnijeg kristal šećera ili prah šećera (ili fruktoze, prema uputstvu)

• 1/2 šolje (125 ml) mlečne slatke pavlake (33% m.m.)

• 2 kašičice soka od limete ili limuna

• 1/2 kašičice čistog vanillin ekstrakta

PRIPREMA

Sos od malina:

1. Maline i šećer stavite u šerpu, zagrevajte na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje dok maline ne puste sok, a kristal šećer se ne otope.

2. Kada proključa, smanjite vatru i ostavite da se kuva oko osam minuta, dok smesa ne postane gusta (sirup).

3 Zatim sklonite s vatre, ohladite na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru nekoliko sati.

Sladoled:

1. Sve sastojke sipajte u veću posudu i dobro promešajte mikserom dok se šećer ne otopi, a smesa ne postane glatka i blago penasta.

2. Posudu odložite u zamrzivač da se malo prohladi, a nakon sat vremena ponovo izmiksajte.

Savet: Da se ne bi stvorili kristali leda, potrebno je na svakih sat vremena da izmiskate smesu i tako tri puta dok se potpuno ne zamrzne.

4. Kada sladoled blago očvrsne a još uvek je pogodan za mešanje, kašikom sipajte sos od malina, pa tankim nožem ili štapićem više puta prođite kroz sladoled smesu da biste je prošarali malinama.

5. Tako pripremljen sladoled stavite u zamrzivač da se hladi, najbolje preko noći. Servirajte kašikom za sladoled i po želji pospite rendanom crnom čokoladom.

KREM-SLADOLED SA VIŠE UKUSA

SASTOJCI

Osnova za sladoled:

• 6 žumanaca

• 250 g šećera

• 1/2 litra slatke mlečne pavlake

• 1 dl soka od limuna ili tečne arome po želji (vanila, rum…)

Dodaci za razne ukuse:

• Kakao: 1 dl kuvanog kakaoa bez šećera

• Limun: 1 dl soka od limuna

• Voćni ukus: 1 dl izmiksanog voća (pire)

• Kafa: 1 dl kuvane instant-kafe

• Vanila: 1 dl mleka i 1 vanilin šećer (ili malo strugane šipke vanile)

PRIPREMA – osnova za sladoled

Umutite penasto žumanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite na pari dok ne pobeli, a zatim dodajte 1 dl soka od limuna ili arome (vanila, rum…) i još malo mešajte na pari. Smesu ohladite i pomešajte s prethodno umućenom slatkom pavlakom. Smesu zatim pomešajte sa dodacima po želji (vanila, kakao, kafa, limun, voćni pire…), pa je nakon toga sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u zamrzivač da se stegne, najbolje preko noći.

Savet: Krem-sladoled je veoma lak i brz za pravljenje i nema potreba da ga mešate prilikom zamrzavanja jer će i bez toga biti kremast i fin.

PRIJATNO!


Ocene/Recenzije

Ocene/Recenzije

Budite prvi koji će napisati recenziju/komentar za ovaj članak.

Napišite novu recenziju

Ocenite članak

1-5

1 2 3 4 5




*Operator zadržava pravo da ukloni neprimerene komentare